Daca acum ceva timp cineva mi-ar fi spus ca voi ajunge intr-un loc ca asta, cu siguranta as fi zis ca glumeste! Va spun de pe acuma ca ziua de 5 mai a ramas pentru mine una memorabila (si nu, nu va ganditi la “Ziua barbatului ” ca in niciun caz nu a fost memorabila din acel motiv :)) ), ci pentru faptul ca am avut ocazia sa gatesc intr-un restaurant de 5 stele. O zi in care am vazut arta gatitului cu alti ochi si o zi in care am invatat multe lucruri importante pentru mine ca incepator in ale bucataritului. Pana va povestesc eu mai multe, priviti mai intai la poza de mai jos si spuneti-mi ce vedeti ca fiind in neregula. La sfarsit am sa va spun eu, in caz ca nu v-ati dat seama. Eu, va marturisesc, sub emotia momentului, am facut una dintre cele mai grave greseli din cate se pot face intr-o bucatarie.
“Vinovate” pentru prima mea experienta culinara adevarata sunt Ioana Grigore si Stefana Torcea de la Lumea Retetelor , cu care am mai lucrat si in alte proiecte. Odata ajunsi la Hotelul Pullman (fostul Sofitel), o intalnesc si pe Irina Feleaga de la Cooking with a view, un super blog cu poze minunate! Pasim cu emotii in bucataria hotelului Restaurant Barbizon Steakhouse, si simtim ca ni se taie rasuflarea! Aici am fost intampinate de catre Tiberiu Capudean, Marketing& PR Director Barbizon.
Si cum eram noi nerabdatoare sa incepem sa gatim, ne suflecam mainile ca sa ne apucam de treaba, insa nu inainte de a aplica cu strictete regulile de baza ale unei bucatarii care se respecta: mai intai ne-am pus sorturile de bucatar si bonetele fara de care nu aveam voie sa intram in bucatarie, dupa care a urmat instructajul de protectie a muncii. Pe parcursul celor 5 ore cat am stat acolo, am fost atent supravegheate de catre Chef Dumitru Bucsa si Sous Chef Vlad Radulescu, 2 maestri in ale bucatariei, carora le multumesc pentru pretioasele sfaturi si ajutorul dat in bucatarie. Irina este ajutata de catre Chef Bucsa sa isi aranjeze cum trebuie sortul,
apoi urmeaza partea amuzanta cu pusul bonetelor, facem o poza si haida la treaba!
Si tot inainte sa ne punem pe treaba, ne spalam riguros pe maini, dupa cum spune regulamentul, 30 de secunde cu apa la temperatura la care suporta pielea noastra. Si daca credeti ca cineva glumeste cu igiena intr-o astfel de bucatarie, ia priviti aici ce plan:
Acum ca am lamurit-o si pe asta, ne instalam fiecare la planul ei de lucru. Initial, va marturisesc, am crezut ca o sa ma pierd in bucataria asta!
De la inceput va zic ca ceea ce se vede in poza este doar un sfert din cat este de fapt bucataria de mare! M-am simtit ca intr-o fabrica! 🙂 Daca ai copt o prajitura, o coci la raionul de patiserie! Vrei o farfurie? Te duci in camera de vesela si farfurii! Asa ca mare uimirea mi-a fost la inceput sa nu gasesc pe blatul de lucru nici macar o lingura lasata, nici macar o farfurie!
Dar deasupra noastra tronau aceste polonice si acea spatula minune care mi-a fost mie de ajutor mai tarziu. Despre polonice sa va mai spun ca aveau dimensiuni de 500 ml si 1 litru??? Eu una nu stiu daca sa ma bucur sau nu, am avut nevoie in bucatarie de niste tigai si un inel pentru copt blatul, insa Ioana si Irina au trebuit sa se lupte cu niste cratitoaie ditamai, pentru a gati mancarica pentru 10-11 persoane cat ne stranseseram noi acolo 🙂
Si intr-un final, ne apucam de gatit. Eu, cu mare entuziasm ma apuc in acelasi timp de vreo 3 feluri de mancare, sa nu zica cumva cineva ca sunt lenesa in bucatarie! :). Atata zel si entuziasm am avut in mine, incat la sfarsit li se lungisera urechile tuturora de foame ca eu nu mai terminam cu mancarurile! 🙂
Ioana pregateste un delicios pui cu legume si “imbatat” cu vreo 750 ml de vin alb
am parte de cea mai frumoasa demonstratie de tocat morcovi, in 3 stiluri diferite!
Iar Irina pregateste curata broccoli muuuult, cam cat pentru un deliciu de Supa crema de broccoli cu branza cu mucegai si o ciocolatosenie care urmeaza sa ne lase pe toti cu gura cascata 🙂
si pentru ca tot eram la “capitolul faina”, execut si o painica chinezeasca cu ceapa (da, painica mea preferata cu care va stresez de ceva timp incoace 🙂 ), ca deh, suntem cu blog chinezesc, nu? 🙂
initial planuisem sa execut 2 painici mai mici, dar cum acolo tigaile toate sunt XXL, ambalez tot aluatul intr-o paine maaare cat toata tigaia, multumesc tuturor pentru ca m-au ajutat sa intorc ditamai painea si pe partea cealalta in tigaie si mai ales multumesc spatulei cam cat lopata ca fara ea nu stiu cum intorceam minunea asta cu ceapa in tigaie! 🙂
Irina scoate de la frigider ciocolatosenia, daca vreti reteta, o gasiti chiar la ea pe blog, adica aici.
A fost o dupa amiaza tare placuta! Imi cer iertare pe aceasta cale tuturor pentru dezastrul pe care l-am lasat in urma mea in bucataria restaurantului si pentru faptul ca i-am dus la disperare cu orele intarziate prin bucatarie :), dar emotiile m-au napadit cu totul! 🙂 Va multumesc pentru intelegere si rabdare! 🙂
Iar voi daca inca nu ati descifrat dilema din poza de la inceput, va zic prima regula de igiena intr-o bucatarie: nu lasati conserve de niciun fel pe blatul de lucru din bucatarie! Conservele sunt depozitate in cele mai murdare locuri! Desi stiam acest lucru, primul instinct al meu a fost sa asez conserva pe blatul de lucru si sa o desfac acolo. Nope! Voi sa nu faceti asa ceva! Si daca tot suntem la acest capitol, atunci nu lasati pe masa de lucru nici sticla de ulei, borcanul de mustar si orice alt borcan pe care l-ati cumparat de la magazin, eventual decat daca le-ati spalat foarte foarte bine!
Frumoasa experienta , felicitari fetelor !!!!
Minunat !!!Felicitari asta denota ca munca ta pe blog ,defapt in bucatarie,si cunostintele acumulate sant apreciate ….felicitari inca o data!!!
Super postarea ta! Si mi-am adus aminte de painica aia. Cred ca al meu divorteaza daca nu o execut in curand:) Mi-a facut mare placere sa gatesc alaturi de tine. Esti priceputa si ai niste retete super!
Felicitari!!! Minunat arata totul! imi plac tare mult acele tristute cu legume iar tortul cu prune e de vis. Pup
Magda, iti multumesc mult! Chiar a fost o experienta inedita! Pup!
Aziz, esti o draguta! iti multumesc tare mult! Dar mai am multe de invatat in bucatarie…ohooo si cate mai am de invatat! Dar…uite, ocazii ca astea sunt minunate si binevenite pentru un incepator in bucatarie ca mine. Pup!
Irina, am citit si eu cu drag postarea ta! Sa stii ca am avut mari emotii cu painica, nu stiam daca s-a copt in interior fiind asa de mare, dar se pare ca am avut norooc :). Si mie mi-a facut mare placere sa gatesc alaturi de tine, imi pare rau ca nu am apucat sa stam mai mult de vorba si sa facem schimb de pareri si idei, abia astept sa te mai intalnesc si cu alte ocazii! Saru'mana mult! Pup cu drag!
Timea, pungutele astea le fac numai la ocazii din astea si de fiecare data le fac cu un pic de frica, daca nu ies? 🙂 Dar pana acum am avut noroc, se pare :). Tarta cu prune chiar a fost buna, mai ales alaturi de o cupa de inghetata :). Pup!