Tort cu ciocolată și cireșe
Desi imi place la nebunie sa pregatesc torturi si prajituri cu ciocolata, nu ma dau in vant sa le mananc si mai mult sunt curioasa sa le degust. Pentru mine, ciocolata este buna doar atunci cand simti nevoia sa mananci dulce si nu ai nimic altceva pe langa tine :). Da, stiu, sunt o ciudata la capitolul asta, o recunosc :). Cu toate astea, deserturile cu ciocolata imi inspira o groaza de sentimente, bune de altfel! 🙂 Sunt elegante, apetisante, luxoase, frumoase, pretioase prepara usor! Prefer oricand sa fac un tort cu ciocolata in locul unuia cu creme sau fructe, pentru ca este mult mai practic si sunt sigura ca nu dau gres cu el, ca va fi devorat pana la ultima firmitura! Cam asa s-a intamplat si cu dulcegaria asta de mai jos. Ca de obicei, eu am gustat din felia din poza, iar restul a plecat, feliuta cu feliuta pe la sot, sora, cumnat, avut un succes enorm pentru ca textura a fost umeda, moale si cremoasa. Initial, degustatorii au crezut ca are numai o foaie de blat, restul fiind crema de ciocolata. In fapt, a fost vorba de un blat umed cu ciocolata si cirese, copt incet la cuptor, dupa care racit complet, pus ciocolata topita pe deasupra si cirese proaspete.
Poze din timpul prepararii nu am, dar sunt sigura ca va descurcati si fara ele, intrucat nu necesita multa munca, iar compozitia se prepara toata intr-un singur castron.
Ingrediente pentru tort cu diametrul de 23 cm:
100 g unt
3 oua
150 g zahar brun
100 g zahar alb
120 g smantana fermentata 20% grasime
50 ml ulei vegetal
50 ml ulei vegetal
1 lingurita extract vanilie
1 lingurita esenta rom
80 g cacao
250 g faina
1 praf sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
100 g ciocolata neagra cu continut 70% cacao
400 g cirese proaspete
pentru topping:
200 ml frisca lichida
200 g ciocolata neagra
15 cirese proaspete cu codite
(optional) fistic tocat
Incingeti cuptorul la 175 grade Celsius. Ungeti cu unt o forma de tort cu diametrul de 23 de cm, tapetati fundul formei cu hartie de copt. Spalati ciresele, scoateti-le samburii si taiati fiecare cireasa pe jumatate. Lasati-le deoparte
Intr-un castron rezistent de plastic puneti untul si dati castronul la cuptorul cu microunde pentru aproximativ 20 de secunde, sau pana ce untul se topeste complet. Puteti topi untul separat intr-un ibric pe foc, dar asa veti avea mai multe vase de spalat :). Untul nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar topit, caldut. Daca este prea fierbinte, atunci il lasati sa se mai raceasca, testandu-l cu degetul. Adaugati zaharul brun si zaharul alb, amestecati cu ajutorul unui tel.
Adaugati si ouale amestecand incontinuu, dupa care smantana fermentata, uleiul vegetal, extractul de vanilie si esenta de rom.
Incorporati faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea, amestecand usor cu telul. La sfarsit tocati ciocolata neagra in bucatele si adaugati la compozitia rezultata, impreuna cu ciresele tocate.
Turnati compozitia in forma de tort pregatita anterior.
Dati forma la cuptorul incins la 175 grade Celsius si lasati sa se coaca lent timp de 50-60 de minute. Testati blatul cu o scobitoare. Cand infigeti scobitoarea in blat, trebuie sa gasiti pe scobitoare firmituri de blat si ciocolata. Daca observati ca pe scobitoare este o compozitie vascoasa, mai lasati blatul la cuptor inca 10 minute. Scoateti blatul din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in forma.
Indepartati inelul formei si asezati blatul pe platoul de servit.
Pentru topping: intr-un ibric mic incalziti smantana lichida, stingeti focul si adaugati ciocolata neagra, lasati ibricul asa pentru 1 minut. Apoi cu ajutorul unui tel mic amestecati energic compozitia pana ce toata ciocolata s-a topit si a capatat un aspect lucios.
Turnati ciocolata direct din ibric peste blatul racit, ajutandu-va de o lingura, astfel incat ciocolata sa curga pe marginile tortului si sa formeze dare. Cat inca ciocolata este usor calduta, asezati ciresele pe tort si presarati fisticul. Cand ciocolata se va raci, ciresele si fisticul vor fi “fixate” in ciocolata. Dati tortul la frigider pentru cel putin 1 ora. Apoi puteti servi.
Enjoy! 🙂