Chiar daca este iarna, ne putem delecta cu anumite legume care se gasesc in general numai vara sau primavara. Din fericire, in zilele noastre exista tehnica ce ne permite sa pastram aceste legume si anume congelarea. Ceea ce este minunat la legumele congelate este faptul ca ele isi pastreaza marea parte a nutrientilor, dar si forma, savoarea si culoarea lor frumoasa. Asa este mai exact cazul spanacului. Unele legume si fructele proaspete, culese la timpul lor si apoi congelate sunt mult mai bune decat cele cultivate si crescute in mediu artificial. Spanacul este una dintre legumele care se pastreaza exemplar si poate fi preparat in nenumarate feluri!
Laura m-a provocat sa particip la campania lansata de Edenia, prin care putem gati preparate cu produse congelate. Mai multe idei de retete delicioase si simplu de preparat puteti gasi pe vitrinacuidei.ro.
Pentru blat tarta cu diametrul de 24 cm:
300 g faina
150 g unt rece
1 galbenus ou
50-60 ml apa rece
1 praf sare
pentru umplutura:
1 fir praz
50 ml apa
50 g parmezan
1 ou
50 g seminte de pin
sare
piper
1 varf lingurita nucsoara
1 lingura ulei masline
50 g unt
250 g somon proaspat
sare
piper
coaja de la 1 lamaie
Pentru blatul de tarta cerneti faina intr-un bol, amestecati cu sarea si lasati deoparte. Taiati untul cubulete si dati-l la congelator pentru 10 minute. Intr-un pahar puneti apa si dati la congelator pentru 10 minute.
In vasul unui blender puneti faina amestecata cu sarea si untul rece. Porniti blenderul pentru cateva secunde pana obtineti un aluat nisipos cu bucatele de unt de marimea bobului de mazare. Adaugati galbenusul de ou si apa rece si mai porniti blenderul pentru cateva secunde pana ce aluatul incepe sa se tina si sa se formeze o masa compacta. Strangeti aluatul intr-o mingiuta pe care o aplatizati si inveliti in folie alimentara. Dati aluatul la frigider pentru o ora.
Intre timp, pregatiti umplutura: intr-o tigaie incingeti uleiul si untul, adaugati prazul tocat si caliti pret de cateva minute.
Adaugati spanacul congelat si apa si lasati sa fiarba pana ce spanacul este complet amestecat cu prazul.
Potriviti de sare, piper si nucsoara. Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit adaugati parmezanul ras si oul si amestecati bine. Lasati deoparte.
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frgider si intindeti o foaie groasa de jumatate de centimetru, acoperiti forma de tarta cu foaia pregatita. Din loc in loc, cu ajutorul unei furculite, intepati aluatul.
Acoperiti aluatul cu hartie de copt, peste care turnati bilute ceramice. Daca nu aveti, puteti pune fasole uscata sau orez. Dati tarta la cuptorul incins pentru 20 de minute.
Intre timp, pregatiti somonul: decongelati pestele, stergeti-l bine cu prosoape de hartie pentru a absorbi toata apa, taiati-l in cubulete potrivite. Presarati sare, piper si coaja de lamaie.
Scoateti tarta din cuptor, indepartati hartia de copt impreuna cu bilutele ceramice. Nu inchideti focul pentru ca veti mai avea nevoie de cuptor!
Pe fundul tartei puneti bucatelele de somon pregatite, peste care amestecul de spanac.
Pe deasupra presarati semintele de pin si mai radeti putin parmezan.
Dati tarta la cuptorul incins pentru inca 20 de minute pana ce tarta se rumeneste frumos pe deasupra.
Scoateti tarta de la cuptor si lasati sa se racoreasca 15 minute.
Puteti servi alaturi de felii de lamaie si un pahar de vin alb.
Este delicioasa calda, si rezista la frigider 3 zile.
Enjoy!
Buna idee! 😉
Sarut'mana, Andreea!
Faci o treaba extraordinara. Iti multumesc din suflet.
Eu cu mandra mea am facut aceasta reteta si a iesit extraordinara.
Recunosc, nu am folosit somon, ci peste alb… Dar e fabuloasa.
Si am mai facut o reteta "pui gongbao"- fabuloasa si aceea.
🙂 Esti o comoara in bucataria noastra.
Multumim mult!
Cred ca si cu peste alb a iesit delicios! Dragilor, ma bucur din suflet ca ati incercat aceasta tarta! Si va multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru aprecieri! Puiul gongbao este reteta mea chinezeasca preferata! Va imbratisez cu drag!