De ce va spun ca puteti sa incropiti toate astea rapid? Marea majoritate a preparatelor sunt rapide si nu necesita multa munca pentru ca daca prin camara aveti 1-2 conserve de naut si fasole de la Sun Food, jumatate din treaba deja este gata! Din intamplare, toate preparatele mele din acea seara au fost vegane, insa voi puteti pregati mult mai multe chestii si mai variate. Asigurati-va totusi ca se potrivesc unele cu celelalte, astfel incat sa creati o armonie intre preparate, gusturi si culori.
Ok, nu va mai tin de vorba, va spun pe scurt din ce elemente a fost compus mezze meu de astazi si (BONUS! 🙂 ), va scriu rapid si retetele preparatelor ca poate va fac cu ochiul si doriti sa le pregatiti si voi acasa. Si cu ocazia asta va rog sa-mi povestiti si voi ce preparate rapide gatiti acasa atunci cand va vin prietenii si nu aveti mult timp la dispozitie.
Pe scurt am avut (urmariti prima poza din postare) de la stanga la dreapta si de sus in jos: cous cous aromat cu piersici caramelizate si fistic, pasta de fasole cu za’atar, lipii facute in casa, amestec de masline, rosii uscate in ulei de la borcan (ale mele sunt facute in casa), salata de morcovi cu castraveti si susan negru, nuci coapte in cuptor, biscuitei sarati, sfecla rosie coapta cu otet balsamic, hummus cu ardei copt.
Intr-un bol cerneti faina impreuna cu sarea, faceti o gropita in mijlocul fainii si adaugati apa si uleiul de masline. Cu ajutorul unei linguri amestecati pana obtineti o pasta lipicioasa, scoateti pasta din bol, presarati putina faina pe masa si framantati in jur de 10 minute pana obtineti un aluat fin si elastic care nu se mai lipeste de maini. In functie de tipul fainii, e posibil sa mai aveti nevoie de apa sau faina. Puneti aluatul intr-un bol acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati aluatul la temperatura camerei pentru 30 de minute.
Impartiti aluatul in 8-10 bucati si formati mingiute de marimea unei mingi de ping pong. Acoperiti cu folie alimentara toate mingiutele si lasati-le deoparte. Presarati faina pe blatul de lucru, luati o mingiuta si aplatizati-o cu podul palmei. Intindeti aluatul cu ajutorul unui sucitor pana ce obtineti un disc de aluat cu diametrul de 15 cm. Puteti intinde discul de aluat chiar mai mult, ideea este sa fie cat mai subtire aluatul. Incingeti pe foc o tigaie (nu o ungeti cu nimic, o lasati asa uscata) si puneti lipia in tigatie cu focul mic spre mediu. Cand incep sa apara bule de aer la suprafata cresteti flacara de sub tigaie si lasati sa se mai umfle putin. Intoarceti lipia pe partea cealalta. Acum veti observa ca lipia incepe si se umfla destul de tare ca o pernuta. Intoarceti din nou lipia pe prima parte si apoi din nou pe cealalta. Cam 2 rotiri pe fiecare parte. Toata operatiunea nu dureaza mai mult de 5 minute pentru fiecare lipie.
Din aluatul acesta obtineti in jur de 8-10 lipii pufoase si super mega delicioase!