Platou mezze cu gustari

0
9145
image_pdfimage_print
Atunci cand se anunta musafiri pe nepusa masa si vreti sa incropiti ceva rapid si deloc costisitor, sau cand vreti sa invitati niste prieteni apropiati dar nu stiti ce sa le mai serviti caci v-ati saturat de pizza de la delivery, cea mai buna idee ar fi sa le pregatiti un platou mezze. Daca va planificati cu grija ceea ce vreti sa pregatiti puteti prepara in cel mult o ora o masa intreaga cu tot felul de gustari care mai de care mai delicioase, mai satioase, care incanta ochiul oricui si care pot satisface orice mofturos! Partea frumoasa la acest tip de platou este faptul ca puteti fi cat de creativi doriti, puteti pune mici gustari de tot felul cu care nu puteti gresi. Adica daca sa zicem pe cineva nu incanta ideea de rosii uscate in ulei de masline (desi ma tare indoiesc! :)) ), isi poate alege orice altceva de pe platou. Daca la toate astea puneti pe ici pe colo si niste alune sau nuci, biscuitei sarati sau chiar niste fructe, eu zic ca nimeni nu pleaca nesatul de la masa. Ceea ce este si mai frumos la acest tip de mezze este faptul ca il puteti prepara exact cu ce aveti prin frigider si prin camara, fara sa va coste o avere!
Ce este mezze? Un fel de aperitiv pe care il serviti inainte de masa, un starter, sau un fel de antipasto, daca doriti. Sincer va spun, ca de cate ori am pregatit mezze nu a mai fost nevoie si de felul 2 pentru ca mereu au fost mai multe feluri de mancare si indestulatoare.
Pentru ca noi am fost 4 persoane la masa si pentru ca am pregatit mai multe preparate, nu au incaput toate pe un platou, asa ca eu am hotarat sa le “imprastii” pe o placa de lemn intr-un fel oarecum dezordonat, dar astfel incat toti sa guste din fiecare preparat. Dupa cum va spuneam, pe ici pe colo am “aruncat” niste nuci coapte in cuptor care au disparut primele! :)). Per total au fost bits and pieces, tot felul de chestii de rontait alternate cu pasta tartinabila, hummus si bineinteles, lipii proaspete. Pentru culoare si prospetime am pus ardei galbeni si niste sfecla (in pragul ofilirii) pe care am copt-o la cuptor si am transformat-o in vedeta!

De ce va spun ca puteti sa incropiti toate astea rapid? Marea majoritate a preparatelor sunt rapide si nu necesita multa munca pentru ca daca prin camara aveti 1-2 conserve de naut si fasole de la Sun Food, jumatate din treaba deja este gata! Din intamplare, toate preparatele mele din acea seara au fost vegane, insa voi puteti pregati mult mai multe chestii si mai variate. Asigurati-va totusi ca se potrivesc unele cu celelalte, astfel incat sa creati o armonie intre preparate, gusturi si culori.

Ok, nu va mai tin de vorba, va spun pe scurt din ce elemente a fost compus mezze meu de astazi si (BONUS! 🙂 ), va scriu rapid si retetele preparatelor ca poate va fac cu ochiul si doriti sa le pregatiti si voi acasa. Si cu ocazia asta va rog sa-mi povestiti si voi ce preparate rapide gatiti acasa atunci cand va vin prietenii si nu aveti mult timp la dispozitie.
Pe scurt am avut (urmariti prima poza din postare) de la stanga la dreapta si de sus in jos: cous cous aromat cu piersici caramelizate si fistic, pasta de fasole cu za’atar, lipii facute in casa, amestec de masline, rosii uscate in ulei de la borcan (ale mele sunt facute in casa), salata de morcovi cu castraveti si susan negru, nuci coapte in cuptor, biscuitei sarati, sfecla rosie coapta cu otet balsamic, hummus cu ardei copt. 

Cous cous aromat cu piersici caramelizate
1 lingurita ulei de masline
1 ceasca cous cous uscat
condimente cate un varf de cutit de: boia dulce, scortisoara, piper negru macinat, chimen pudra, turmeric, nucsoara, fulgi de ceapa, fulgi de usturoi, patrunjel uscat)
200 ml apa
1/2 lingurita sare
2 linguri ulei de masline
2 lingurite fistic tocat
 
Pentru inceput puneti apa la fiert, intr-un bol puneti cous cous uscat, peste el puneti condimentele toate si sarea. Turnati apa fierbinte peste cous cous, amestecati usor o singura data. Acoperiti bolul cu un capac sau cu folie alimentara si lasati-l sa se hidrateze bine.
Intre timp desfaceti conserva de piersici, scurgeti bine de tot piersicile, puneti-le pe un servet de bucatarie si uscati-le bine.
 

 

Incingeti uleiul intr-o tigaie, tocati bucatele piersicile si caliti-le cateva minute pe toate partile pana devin usor aurii.
Luati capacul sau folia de pe bolul cu cous cous, amestecati usor cu o furculita ca sa devina pufos, adaugati uleiul de masline si piersicile caramelizate.
Transferati in boluri mici sau intr-un bol mare si presarati fistic tocat. Garnisiti cu patrunjel proaspat.
Pasta de fasole cu za’atar si fulgi de ceapa caramelizata: 
1 catel usturoi
2 lingurite amestec za’atar
2 lingurite fulgi de ceapa caramelizata
1/2 lingurita boia dulce
2 lingurite ulei de masline
sare
piper
Daca nu aveti fulgi de ceapa caramelizata, puteti praji ceapa dinainte si apoi sa o incorporati in amestecul de fasole, pastrati putina ceapa si pentru garnisit si cateva boabe fasole intregi.
Desfaceti conserva de fasole, scurgeti bine de tot fasolea intr-o sita. Intr-un blender puneti fasolea scursa si toate ingredientele. Porniti blenderul pentru 2-3 minute pana ce obtineti o pasta fina. Puneti pasta in boluri garnisiti cu boabele intregi de fasole, fulgii de ceapa prajita, un praf za’atar si picurati cateva picaturi de ulei de masline.
Lipii proaspete facute in casa:
Bineinteles ca puteti cumpara lipiile, insa cele facute in casa sunt muuult mai bune si mai gustoase. Lipiile astea sunt cele mai laborioase dintre toate preparatele mezze-ului de astazi, insa merita! Ar fi pacat ca la un astfel de festin sa nu faceti lipii proaspete! Cu toate acestea, sa stiti ca se prepara tare usor si veti fi tare mandri cand veti vedea cum se umfla lipiile voastre pe moment ce le coaceti in tigaie! Pentru aceste lipii, este important sa aveti o faina de forta, adica o faina cu procent mare de proteina. Adica o faina pentru paine.
450 g faina alba cu procent mare de proteina (12)
1 lingurita sare
250 g apa calda
2 linguri ulei de masline

Intr-un bol cerneti faina impreuna cu sarea, faceti o gropita in mijlocul fainii si adaugati apa si uleiul de masline. Cu ajutorul unei linguri amestecati pana obtineti o pasta lipicioasa, scoateti pasta din bol, presarati putina faina pe masa si framantati in jur de 10 minute pana obtineti un aluat fin si elastic care nu se mai lipeste de maini. In functie de tipul fainii, e posibil sa mai aveti nevoie de apa sau faina. Puneti aluatul intr-un bol acoperiti bolul cu folie alimentara si lasati aluatul la temperatura camerei pentru 30 de minute.

Impartiti aluatul in 8-10 bucati si formati mingiute de marimea unei mingi de ping pong. Acoperiti cu folie alimentara toate mingiutele si lasati-le deoparte. Presarati faina pe blatul de lucru, luati o mingiuta si aplatizati-o cu podul palmei. Intindeti aluatul cu ajutorul unui sucitor pana ce obtineti un disc de aluat cu diametrul de 15 cm. Puteti intinde discul de aluat chiar mai mult, ideea este sa fie cat mai subtire aluatul.  Incingeti pe foc o tigaie (nu o ungeti cu nimic, o lasati asa uscata) si puneti lipia in tigatie cu focul mic spre mediu. Cand incep sa apara bule de aer la suprafata cresteti flacara de sub tigaie si lasati sa se mai umfle putin.  Intoarceti lipia pe partea cealalta. Acum veti observa ca lipia incepe si se umfla destul de tare ca o pernuta. Intoarceti din nou lipia pe prima parte si apoi din nou pe cealalta. Cam 2 rotiri pe fiecare parte. Toata operatiunea nu dureaza mai mult de 5 minute pentru fiecare lipie.

Din aluatul acesta obtineti in jur de 8-10 lipii pufoase si super mega delicioase!

Despre amestecul de masline nu va povestesc caci puteti sa va faceti propria combinatie. Rosii uscate puteti pune din cele la borcan, biscuitei sarati puneti de care va plac.
Salata de morcovi cu castraveti si susan negru
Este o salata tare buna, racoritoare si tare draguta! O sa va aduca aminte de morcovii murati sau de muraturi pentru ca asta a fost si ideea mea. Insa timpul de preparare este minim!
4 morcovi
1 castravete fabio
2 linguri otet de orez chinezesc
1 lingurita sare
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita boabe de susan negru
Cu ajutorul unui curatator de fructe sau la mandolina taiati morcovii fasii subtiri. Faceti acelasi lucru si cu castravetii, fara a folosi si partea lor de seminte pentru ca lasa multa apa. Puneti legumele fasii intr-un bol, adaugati sarea si otetul de orez chinezesc. Amestecati totul bine si lasati-le la frigider pentru 20 de minute pana ce se marineaza bine. Scoateti bolul de la frigider, scurgeti legumele (intre timp isi vor mai lasa putina apa), condimentati cu uleiul de susan si puneti intr-un bol. Pe deasupra presarati susanul negru.
Sfecla rosie coapta cu otet balsamic si nuci
 
Va sfatuiesc sincer sa faceti mai multa sfecla caci este geniala! O sa va placa la nebunie!
3 bucati sfecla rosie medie
2 linguri ulei de masline
2 linguri otet balsamic
sare
piper
70 g nuci
Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Decojiti sfecla, taiati-o cubulete sau rondele. Intr-o tava puneti o hartie de copt, peste ea asezati rondelele de sfecla. Condimentati cu ulei de masline, otet balsamic, sare si piper, amestecati totul bine si dati la cuptorul incins pentru 30 de minute.
Scoateti tava din cuptor, si dati pentru 5 minute nucile pana capata un miros placut. Scoateti si nucile din cuptor si lasati-le deoparte. Puneti sfecla intr-un bol mai picurati cateva picaturi de otet balsamic si ulei de masline. Pe deasupra presarati nucile coapte.
 Pe platou sau pe placa de servit mai “aruncati” cateva nuci coapte. Fac impresie buna! :))
 Hummus cu ardei copt
 Pentru ca sunteti in graba si doriti sa preparati rapid acest hummus, va sfatuiesc sa cumparati un borcan de ardei copti, sunt la fel de buni si de deliciosi. Daca aveti timp, atunci coaceti ardeii in casa, curatati-i si adaugati-i la acest preparat minunat.
3 ardei copti
1 catel usturoi
1 lingura pasta tahina
1 lingurita paprika afumata
2 linguri ulei de masline
sare
piper
 Desfaceti conserva de naut, scurgeti bine de tot nautul si puneti-l intr-un robot de bucatarie. Peste naut puneti restul de ingrediente: ardeii copti, usturoiul, tahina, paprika afumata, uleiul de masile, sare si piper. Porniti blenderul pentru 2-3 minute pana ce obtineti o pasta fina.
Turnati hummus-ul in boluri mici, garnisiti cu fasii de ardei copt, cateva bobite de naut din conserva, ulei de masline si pudrati putina paprika afumata.
Cam acestea au fost ideile mele pentru platoul cu mezze de astazi. Daca v-au placut, lasati-mi un comentariu si spuneti-mi care dintre ele v-a placut mai mult si ce pregatiti voi rapid cand aveti musafiri.
 Enjoy!
Previous articleTort entremet cu afine si zmeura
Next articleTarta rustica cu piersici si nuca de cocos
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!