Prajitura cu lamaie si afine

0
25571
Prajitura cu lamaie si afine
image_pdfimage_print

Prajitura cu lamaie si afine este prajitura pe care trebuie sa o faci cel putin o data in viata. Nu conteaza in ce forma o prepari. Fie ca e forma de guguluf, sau de chec sau de prajitura, chiar nu conteaza, gustul este acelasi. Lamaia si afinele fac o pereche perfecta oricand!

Prajitura cu lamaie si afine

Pe blog mai gasiti o reteta de pancakes fara gluten cu afine si lamaie. Sau scones cu afine si lamaie. Din categoria lamaie , perfect pentru perioada aceasta este acest tort de inghetata cu lamaie si zmeura. Dar daca vreti un tort mai elaborat, il puteti face cel cu lamaie si menta. Si tot din categoria lamaie, puteti face acesti biscotti deliciosi cu lamaie si fistic. 

Si cu afine am creat cateva deserturi foarte iubite aici pe blog, spre exemplu minunatul tort entremet cu afine si zmeura. Sau tortul cu violete si afine.

Prajitura cu lamaie si afine

Ok, si acum sa revenim la prajitura cu lamaie si afine. Eu am facut-o intr-o forma de guguluf, dar dupa cum spuneam, o puteti pregati si in altfel de tava. La final am optat pentru o glazura simpla cu lamaie. Desi creste considerabil continutul de zahar, aceasta glazura este speciala si chiar aduce o savoare in plus de lamaie. Daca  nu doriti aceasta glazura, puteti sa pudrati prajitura cu putin zahar si atat.

  • Ingrediente:
  • 150 g unt (82% grasime) topit si racit
  • 120 g zahar
  • 3 oua
  • 150 g iaurt natural 2%
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 300 g faina
  • 1,5 lingurite praf de copt
  • 1 praf sare
  • 300 g afine+1 lingura zeama lamaie+1 lingura faina
  • 70 ml suc de lamaie (aprox. 2 lamai)
  • Coaja de la 1 lamaie netratata
  • pentru glazura:
  • 200-250 g zahar pudra
  • 30-50 ml zeama lamaie

Pentru inceput incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti o tava cu ulei. Daca folositi forma de guguluf, ungeti-o bine de tot cu ulei si pudrati-o cu faina pentru a putea sa scoateti la final prajitura intreaga din forma.

Intr-un vas amestecati faina impreuna cu sarea si praful de copt, lasati deoparte. Intr-un bol mixati ouale impreuna cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugati iaurtul, zaharul vanilat si untul topit si mixati din nou.

Prajitura cu lamaie si afine

Incorporati jumatate din amestecul de faina, turnati apoi jumatate din zeama de lamaie, amestecati. Incorporati restul de faina si apoi restul de zeama de lamaie si coaja de lamaie. Intr-un castron amestecati afinele impreuna cu o lingura zeama de lamaie, apoi presarati faina peste ele. Amestecati din nou. Incorporati afinele in compozitie.

Turnati amestecul in tava pregatita. Dati la cuptorul incins pentru 30-35 minute pana ce prajitura este rumena la suprafata. Faceti testul cu scobitoarea. Daca introduceti o scobitoare in aluat si aceasta prezinta urme de aluat vascos, atunci o mai lasati inca 5 minute. Daca scobitoarea iese curata, atunci prajitura este gata. Scoateti prajitura din cuptor si lasati-o sa se racoreasca la temperatura camerei pentru 15 minute. Scoateti prajitura din forma si rasturnati-o pe un gratar de bucatarie lasati-o sa se raceasca complet.

Prajitura cu lamaie si afine

Pentru glazura de lamaie: intr-un castronel adaugati zaharul pudra. Turnati treptat zeama de lamaie pana obtineti o glazura fluida care curge de pe lingurita ca mierea. Cam aceasta este consistenta corecta. Daca este prea lichida, mai adaugati putin zahar pudra. Daca curge greu de pe lingurita, atunci mai adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie.

Turnati glazura peste prajitura doar atunci cand prajitura este complet racita. Turnati incet avand grija sa acoperiti toata prajitura si lasati glazura sa curga natural peste margini. NU intindeti cu cutitul sau spatula! Puteti garnisi cu coaja rasa de lamaie, afine si menta.

Prajitura cu lamaie si afine

Pastrati prajitura la temperatura camerei. Daca introduceti prajitura la frigider, glazura se va topi din cauza umezelii din frigider.

Puteti opta sa nu puneti glazura pe prajitura si atunci o puteti pudra cu zahar. Inainte de a pudra cu zahar insiropati prajitura cu 50 ml zeama de lamaie. Lasati 1 ora ca prajitura sa traga toata zeama de lamaie. Apoi o puteti pudra cu zahar si sa o serviti.

Prajitura cu lamaie si afine

Enjoy!

Previous articleSalata cu naut, mango si menta
Next articleGalette cu naut si fasole verde
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here