Costite de porc in sos dulce acrisor sunt unul dintre cele mai iubite feluri de mancare din China. Se pregatesc destul de usor, si au un gust deosebit usor acrisor dat de catre otetul negru.
De multe ori am primit intrebari referitoare la ingredientele chinezesti pe care le folosesc, care sunt cele mai bune, daca se pot inlocui cu alte ingrediente de pe la noi sau daca se pot elimina din reteta. De fiecare data am sustinut faptul ca o mancare chinezeasca autentica necesita ingrediente originale, cat mai proaspete, fara a le inlocui cu altele si fara a elimina din ele. Spre exemplu, daca in aceasta reteta despre care va vorbesc astazi, Costite de porc in sos dulce acrisor, am omite otetul de vin negru, mancarea noastra nu ar mai avea gust acrisor. Acest otet despre care va povestesc se aseamana oarecum la gust cu otetul balsamic cunoscut si la noi, insa nu este acelasi lucru. De aceea, va recomand sa folositi ingredientele potrivite in mancarea potrivita!
Pe blog mai gasiti o varianta de coaste de porc chinezesti la cuptor, sau deliciosul porc in sos dulce acrisor cu ananas. Daca tineti post sau nu mancati carne de porc, pe blog gasiti o delicioasa reteta de vinete cu toufu in stil Sichuan.
Una dintre cele mai frecvente intrebari cu privire la mancarea chinezeasca este de unde imi procur ingredientele chinezesti pentru retete. De multe ori cumpar ingredientele din magazinele chinezesti de la noi, din Dragonul Rosu sau din online. Recent am descoperit site-ul dragonfood.ro unde am gasit nenumarate ingrediente asiatice de baza pentru mancarea chinezeasca. De la sosuri asiatice, la taitei din faina sau de orez, pana la ciuperci shiitake, pe toate le-am gasit aici. Iar daca sunteti in cautare de superalimente precum maca, spirulina sau ginseng, sa stiti ca gasiti pe site nici mai mult nici mai putin de 102 produse de acest fel! Asa ca data viitoare cand cautati ingrediente si nu le gasiti, dati o raita si pe site sa verificati si acolo.
Eu insa ma intorc la reteta mea de Costite de porc in sos dulce acrisor 糖醋排骨. Aceasta reteta se prepara in 2 etape, insa credeti-ma, nu este complicat, o sa vedeti despre ce este vorba. Va trebui doar sa aveti grija sa adaugati treptat otetul negru. Voi explica mai jos.
- Ingrediente:
- (pentru etapa I)
- 500 g coaste de porc tocate in bucati (5 cm)
- 1 steluta anason
- 3 felii ghimbir
- 2 tije ceapa verde
- (pentru etapa II)
- 3 linguri ulei vegetal
- 50 g zahar
- 2 lingurite sos de soia light
- 2 lingurite vin de orez (alcool pentru gatit)
- 3 linguri otet negru
- 1 steluta anason
- 3 felii ghimbir
- 2 tije ceapa verde (partea alba)
- 350 ml apa
- 1 lingura otet negru (in plus!)
- 1 lingurita seminte susan
Pentru prima parte puneti coastele de porc tocate intr-o oala impreuna cu steluta de anason, feliile de ghimbir si ceapa verde. Turnati apa rece cat le acopere pe toate si dati oala pe foc. In momentul in care a dat in clocot, fierbeti timp de 3 minute.
Scoateti costitele din oala aruncati apa si celelalte ingrediente. Clatiti bine de tot costitele in apa rece pana ce apa este curata. Scurgeti bine de apa costitele si lasati-le deoparte.
Pentru etapa II: Intr-o tigaie incapatoare adaugati uleiul si zaharul. Gatiti pe foc mic spre mediu amestecand incontinuu pana ce zaharul se caramelizeaza. Nu plecati de langa tigaie caci zaharul se poate arde foarte repede! In momentul in care zaharul a capatat culoarea caramelului, adaugati costitele de porc. Amestecati totul bine pana ce costitele sunt invelite in caramel.
Peste costite adaugati cealalta steluta anason, feliile de ghimbir, tijele de ceapa verde, sosul de soia, alcoolul pentru gatit, cele 3 linguri de otet negru si 350 ml apa.
Amestecati totul bine, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba totul la foc mic pentru aproximativ 20 de minute pana ce apa scade, amestecand din cand in cand.
Dupa ce sosul s-a redus la mai mult de jumatate, scoateti ghimbirul, ceapa si steluta de anason. Dati focul mare si amestecati incontinuu pana ce sosul este bine scazut. Nu plecati de langa tigaie si aveti grija sa nu se arda sosul.
Stingeti focul si adaugati ultima lingura de otet negru si semintele de susan. Amestecati totul foarte bine. Aceasta ultima lingura de otet da nota acrisoara sosului despre care va vorbeam.
Serviti imediat.