Sarbatoarea Primaverii-Anul Nou chinezesc este cea mai importanta sarbatoare din China. Aceasta sarbatoare dateaza inca de acum 4000 de ani. Dupa calendarul traditional chinezesc, se considera un an perioada in care luna face 12 rotatii in jurul Pamantului, fiecare rotatie avand durate unei luni. Aceasta Sarbatoare este atat de veche incat nu se stie exact de ce a inceput celebrarea ei, insa cu siguranta este legata de Nian年, care in limba chineza inseamna “an”. Se spune ca pe atunci exista un monstru mereu flamand care la sfarsitul iernii se hranea cu toate vietatile pe care le prindea in cale, inclusiv oameni.
Una dintre legende spune ca monstrul Nian avea o gura atat de mare incat prapadea mai multi oameni dintr-o singura inghititura. Vazand atata prapad, un tanar s-a luptat cu el pana aproape ca l-a invins, dar nu l-a omorat, ci l-a obligat sa manance doar animale de prada. Oamenii au fost peste masura de fericiti si de atunci au inceput sa se bucure de viata lor linistita. Tot atunci ei au inceput sa puna pe ferestrele si usile caselor lor decoratiuni din hartie rosie pentru a-l speria pe Nian in cazul in care ar mai dori sa se intoarca. Ulterior au inceput sa aprinda si artificii pentru a-l indeparta pe Nian insa au dorit sa il imbuneze aducandu-i ofrande din fructe si mancaruri alese. In zilele noastre chinezii inca respecta aceasta traditie chiar daca ea are la baza o simpla legenda.
Pe data de 25 ianuarie 2020 China intampina cu mare fast Anul Nou Chinezesc sau Sarbatoarea Primaverii. Vedeta acestui nou an va fi Sobolanul de Metal care isi va incheia „mandatul” pe 11 februarie 2021. Sobolanul este primul animal in Zodiac, prim urmare este cel mai respectat, cel de la care toate celelalte zodii ar trebui sa asculte. Pe langa animale, in fiecare an, conform calendarului chinez, exista si un anumit element cu o culoare aferenta, dupa cum urmeaza: alb (metal), negru (apa), albastru (lemn), roșu (foc), galben (pământ).
Prin urmare, elementul anului 2020 este metalul, iar culoarea care ii corespunde este alba. Dupa caracteristicile sale, metalul este un material dur, care simbolizeaza perseverenta, forta, fermitate, hotarare. Sobolanului ii este caracteristica lupta pentru dreptate si un caracter dur. Desi, la o prima vedere, statura lui mica si firava nu pare una impunatoare, caracterul sau puternic face ca Sobolanul sa fie un animal respectat in cadrul zodiacului Chinezesc. Cu toate acestea, Sobolanul nu se impune in zodiac prin forta, ci prin harnicie si ambitie, avand mereu rezultate de succes. Cei nascuti in zodia Sobolanului sunt persoane perseverente si actioneaza cu rapiditate si eficienta. Celelalte zodii cu siguranta au ce invata de la nativii Sobolan.
Se spune ca anul 2020 va fi un an plin de provocari pentru toate zodiile. Va fi un an bun, dar greu. Vom trebui sa iesim din zona noastra de confort daca vrem sa ajungem acolo unde ne-am propus. Sa stim sa actionam la timp, sa ne cantarim foarte bine timpii de reactie la anumite situatii neprevazute si sa stim sa ne bucuram de succes atunci cand il atingem.
Sarbatoarea Primaverii este cea mai importanta sarbatoare din China si este unul dintre putinele momente cand toti membrii familiei se aduna laolalta, iar cei care muncesc si traiesc departe de casa revin in sanul familie, fie si pentru o scurta perioada. In general perioada de repaos pentru chinezi este de minim 15 zile si poate dura pana la 40 de zile pentru cei mai fericiti dintre ei. Cu toate acestea, aceasta perioada este una si de maxima aglomerare, mai cu seama in aeroporturi, gari si statii de autobuz.
Cu ocazia pregatirii Anului Nou, chinezii isi fac curat in case si in gospodarie, isi curata fiecare coltisor din casa, uneltele de lucru, grajdurile si cotetele animalelor, isi primenesc hainele si incaltarile. Apoi incep sa isi pregateasca casele de sarbatoare decorand camerele si impodobindu-le cu stampe din hartie rosie pe care scriu cu cerneala neagra mesaje traditionale. Cel mai cunoscut caracter chinezesc este Fu/福, care are sensul de fericire sau binecuvantare. Nu de multe ori am avut mirarea sa gasesc acest caracter cu capul in jos, afland ulterior ca de fapt acest lucru inseamna ca binecuvantarea este prezenta. Pe laturile usilor principale, la porti sau intrari mari sunt atarnate cate 2 lampioane mari.
Copiii sunt cei mai rasfatati in aceasta perioada. Ei spun cantece si poezii si primesc multe cadouri si dulciuri. In special primesc bani de la rude si de la bunici in plicuri mici rosii cu motive traditionale pe ele. Tot in aceasta perioada copiii nu sunt certati si nici dojeniti chiar daca fac mici boroboate. De asemenea si adultii evita sa se certe si chiar mai mult cauta sa se impace si sa uite neintelegerile avute peste an. Toti pornesc in Noul An cu inima curata si sperante de bine.
Masa traditionala este foarte incarcata si ocupa un loc important in cadrul sarbatorii. Mai mult ca in oricare perioada a anului sunt pregatite mancaruri traditionale in mari cantitati atat pentru familie si prieteni, cat si pentru apropiati sau pentru cei nevoiasi. Tot acum sunt comemorati si cei morti, pregatindu-se bucate speciale si pentru acestia.
Printre preparatele aflate pe masele chinezilor se afla un peste intreg care reprezinta abundenta si norocul. Pestele trebuie neaparat intreg cu cap si coada. De asemenea se pregateste si un pui intreg, bine rumenit. Un loc important pe masa il ocupa taiteii, care trebuie sa fie cat mai lungi si netaiati. In timpul mesei taiteii vor fi sorbiti de la inceput si pana la capat, fara a fi taiati sau rupti cu dintii. Taiteii reprezinta longevitatea, iar ruperea acestora nu este de bun augur.
Coltunasii si galustele rotunde sunt de asemenea alimente preferate. Forma lor rotunda semnifica intregirea sau reuniunea familiei.
La desert se mananca fructe, in special mandarine si pepene galben, iar ca preparat traditional dulce se mananca 年糕 niangao, o prajitura facuta din faina de orez glutinos si fructe uscate.
恭贺新禧!