Tort cu ciocolata si pere

0
17971
Tort cu ciocolata si pere
image_pdfimage_print

Tort cu ciocolata si pere este un tort surprinzator, ciocolatos, usor si indraznet. Cam asa as putea eu sa il numesc. Tortul acesta cu pere si ciocolata s-a dorit a fi o varianta mai usoara a tortului entremet pe care l-am facut anul trecut pentru Revelion. Desi trebuia sa continui cu postarea fursecurilor de Craciun (fursecuri Linzer cu zmeura sau cornulete cu ciocolata si fistic), trebuie sa recunosc ca nu am avut timp sa termin postarea lor, asa ca am facut un mic salt catre acest tort. Pentru ca multi dintre voi m-ati rugat sa postez reteta tortului imediat ce am postat poza pe paginile de socializare, am zis ca poate va ajuta mai mult acest tort decat fursecurile :).

Torturile entremet, dupa cum am mai spus, necesita timp, rabdare si tehnici speciale, ustensile si alte ingrediente pretentioase. Asa ca am simplificat varianta unui entremet si am transformat-o intr-o varianta mai accesibila, astfel incat sa puteti sa il faceti acasa ca pe un tort obisnuit. Tortul de anul trecut a aratat asa:

Anul acesta am decis sa nu mai pun pere posate in vin rosu, ci pere posate in vin alb. Despre perele posate in vin alb am mai vorbit si in postarea la pere in foietaj. Tehnica si ingredientele sunt aceleasi, doar ca vinul este alb, ci nu rosu. Vizual, tortul cu pere posate in vin rosu este mult mai atractiv. Puteti opta si pentru varianta cu vin rosu daca doriti.

Pe scurt, acest tort contine un blat de ciocolata, un jeleu de pere posate in vin alb, mousse de ciocolata, glazura de ciocolata si bineinteles, 3 pere posate in vin alb  ca decor.

  • Ingrediente (pentru un tort cu diametrul de 22 cm):
  • pentru blat: 
  • 2 oua
  • 80 g zahar
  • 50 ml unt topit si racit
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 50 ml lapte
  • 100 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita praf copt
  • 30 ml lichior de pere sau coniac (sau amestec de 50 ml apa+50 g zahar+1 lingurita esenta rom)

 

  • pentru jeleul de pere posate:
  • 6 pere medii (neaparat) cu codita
  • 700 ml vin alb sec
  • 200 ml apa
  • 150 g zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 2 stelute anason
  • 5 pastai cardamom
  • 5 cuisoare
  • 10 g gelatina + 3 linguri apa

 

  • pentru mousse de ciocolata:
  • 2 galbenusuri ou
  • 70 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 10 g gelatina granule+3 linguri apa
  • 200g ciocolata neagra 60% cacao
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 1 lingura coniac sau rom
  • 250 g frisca batuta

 

  • pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g ciocolata neagra 60% cacao
  • 200 ml smantana dulce 35% grasime
  • 3 g gelatina+2 linguri apa

Inainte de a va apuca sa faceti acest tort, luati in calcul ca este nevoie de mai mult de o zi sa il pregatiti. Mai intai pregatirea perelor care trebuie sa ia din aroma condimentelor, apoi fixarea jeleului la frigider. Cu toate acestea, puteti grabi timpul daca puneti jeleul de pere la congelator pentru a grabi fixarea lui.

Tort cu ciocolata si pere

Incepeti mai intai cu perele posate, pentru ca ele au nevoie de timp ca sa isi ia aroma din condimente. Pentru mai mult gust si o aroma mai puternica este indicat sa posati perele in vin cu o zi inainte si sa le lasati in acest vin aromat peste noapte ca sa se infuzeze bine.

Spalati bine perele, curatati-le de cotor prin partea inferioara, avand grija sa pastrati perele intregi si coditele intacte. Curatati perele de coaja pana aproape sus de codita. Taiati perele foarte putin la baza astfel incat sa aiba o baza plata si sa poata sta in pozitie verticala.

Intr-o oala incapatoare turnati vinul si apa impreuna cu toate mirodeniile si zaharul. Asezati perele si dati pe foc pana incepe sa clocoteasca. Dati focul mic, acoperiti cu un capac etans si lasati sa fiarba la foc mic pentru 30 de minute pana ce perele sunt usor moi. Introduceti lama unui cutit intr-o para. Daca lama patrunde usor atunci perele sunt gata. Stingeti focul si lasati perele in lichidul format pentru cel putin 5 ore sau cel mai bine peste noapte.

Tort cu ciocolata si pere

Scoateti perele din lichidul aromat, scurgeti-le bine si lasati-le deoparte. 3 dintre perele posate le veti pastra deoparte intr-un vas la frigider pentru ornat. Puneti din nou pe foc oala cu vin si cu condimente si lasati sa fiarba pana ce lichidul format scade la jumatate. Eliminati restul de condimente prin strecurare si pastrati sosul format intr-un recipient. Hidratati gelatina in apa pentru 10 minute. Luati restul de 3 pere posate, indepartati coditele si tocati-le cuburi. Amestecati perele tocate cu sosul format, incalziti din nou pe foc pentru cateva secunde. Adaugati gelatina si amestecati foarte bine pana ce gelatina este complet topita.

Luati o forma de tort cu diametrul de 22, tapetati-o bine cu  cateva randuri de folie alimentara, asigurandu-va ca este etans si nu curge.  Turnati in tava tapetata amestecul de pere si lichid. Dati tava la frigider pentru 5-6 ore sau cel mai bine peste noapte.

Tort cu ciocolata si pere

Pentru blatul de ciocolata: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.  Intr-un castron amestecati faina, cacaoa, sarea si praful de copt, lasati deoparte. Intr-un alt castron mixati la viteza maxima oule impreuna cu zaharul pana ce isi tripleaza volumul. Adaugati untul, laptele si extractul de vanilie si amestecati din nou. La sfarsit incorporati mixul de faina si cacao. Turnati amestecul intr-o tava cu diametrul de 22 cm tapetata cu hartie de copt. Dati tava la cuptorul incins pentru 25-30 de minute pana ce blatul este copt. Lasati sa se racoreasca pentru 10 minute dupa care puneti-l pe un gratar de bucatarie si lasati-l sa se raceasca complet. Nivelati blatul de tort, taind partea lui superioara. Aveti nevoie de o singura foaie de tort cu inaltimea de 3 cm. Resturile de blat le puteti consuma ca atare.

Pentru mousse de ciocolata: Hidratati gelatina in apa si lasati deoparte.  Intr-o craticioara puneti la fiert laptele. Separat intr-un castron amestecati galbenusurile impreuna cu zaharul pana ce devin deschise la culoare. Adaugati in fir subtire laptele amestecand incontinuu. Turnati amestecul de lapte si galbenusuri din vas inapoi in craticioara si gatiti pana ce amestecul ajunge la temperatura de 82 grade Celsius (folositi-va de un termometru de bucatarie) sau pana se ingroasa usor, avand grija ca galbenusurile sa nu se gateasca, altfel veti obtine o compozitie cu aspect de “taiat”. Turnati amestecul de galbenusuri si lapte  si gelatina hidratata peste ciocolata, asteptati 2 minute apoi mixati cu un blender vertical. Daca nu aveti blender vertical puteti face acest lucru si cu un tel. Amestecati totul bine pana obtineti o compozitie de ciocolata lucioasa. Lasati sa se racoreasca usor (temperatura sa fie suportabila la deget)  si adaugati frisca batuta. Amestecati usor cu o spatula.

Tort cu ciocolata si pere

Pentru montaj: in forma de tort cu diametrul de 22 cm asezati pe margini o folie de acetat, apoi asezati blatul de tort. Cu ajutorul unei pensule insiropati blatul de tort. Scoateti jeleul de pere din forma si asezati-l peste blatul de tort.  Peste jeleul de pere turnati mousse-ul de ciocolata, nivelati bine cu ajutorul unei spatule. Dati tortul la frigider pentru 5-6 ore sau cel mai bine, peste noapte.

Pentru glazura: Hidratati gelatina in apa, lasati deoparte. Incalziti frisca lichida, luati de pe foc, turnati frisca peste ciocolata, adaugati gelatina hidratata si amestecati pana ce gelatina este complet topita si obtineti o compozitie lichida.

Scoateti tortul de la frigider, eliberati-l din forma de tort, asezati-l pe un platou. Turnati compozitia de ciocolata in mijlocul tortului si lasati ciocolata sa se prelinga pe margini. Ajutati-va de o spatula, daca este cazul pentru a ghida ciocolata sa curga uniform pe margini.

Tort cu ciocolata si pere

Ornati cu cele 3 pere ramase si aschii de ciocolata.

Nota: daca nu aveti 2 forme de tort cu diametrul de 22 cm (una pentru jeleu si una pentru blat), atunci puteti coace compozitia de blat intr-o forma putin mai mare, iar dupa racirea completa a blatului sa il taiati dupa forma de 22 cm. 

Cantitatile date sunt suficiente si pentru un tort putin mai mare cu diametrul de 23-24 cm, insa veti obtine la final un tort mai mic de inaltime.

 

Tort cu ciocolata si pere

Enjoy!

 

 

Previous articleTarta de turta dulce
Next articleSarbatoarea Primaverii-Anul Nou chinezesc
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!