Mucenici moldovenesti moi si pufosi, insiropati cu sirop aromat, unsi cu miere si tavaliti prin nuca prajita si macinata. Astia sunt cei mai buni mucenici si cei mai iubiti de catre noi. Atunci cand eram mica preferam mucenicii muntenesti, adica cei facuti ciorba pentru ca pe cei moldovenesti nu prea ii cunosteam. Iar pe cei muntenesti ii pretuiam tare mult caci pe vremurile acelea nu se gaseau in pungi la magazine ca acum, ci mamele noastre ii faceau cu stanta aceea in forma de 8 si ii puneau la uscat inainte sa ii fiarba.
Reteta aceasta de mucenici contine lapte, oua si unt, deci acesti mucenici nu sunt de post. Daca postiti sau daca doriti o varianta vegana de mucenici, puteti folosi cu incredere reteta de aluat de la cornuri de post cu gem. Dupa ce ati format si copt mucenicii de post, ii puteti insiropa cu sirop dupa care sa ii ungeti cu miere si sa ii tavaliti prin nuca macinata, dupa indicatiile de mai jos.
Din categoria aluaturilor framantate mai gasiti pe blog gogosi cu ciocolata la cuptor, sau hencles cu prune.
- Ingrediente:
- 600 g faina pentru paine
- 40 g drojdie proaspata
- 70 g zahar
- 4 galbenusuri de ou
- 1 lingurita sare
- 50 ml ulei
- coaja de la 1 portocala
- zahar vanilat
- 220 ml lapte cald
- 100 g unt topit
- pentru uns:
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de lapte
- pentru sirop:
- 600 ml apa
- 200 g zahar
- 30 g zahar vanilat
- coaja de la 1 lamaie
- coaja de la 1 portocala
- esenta rom (optional)
- pentru finisat mucenicii:
- 70 g miere
- 150 g nuca prajita si macinata
Puteti incepe cu siropul. In momentul folosirii siropului acesta trebuie sa fie rece. Puteti face siropul si cu o zi inainte de a face mucenicii. Intr-o craticioara puneti apa si zaharul si lasati sa fiarba la foc mic pentru 10 minute. Cu ajutorul unui cutit sau a unui curatator de cartofi taiati fasii de portocala ca si cum ati coji un mar. Incercati pe cat posibil sa nu taiati si partea alba a citricelor, altfel siropul va deveni amar. Stingeti focul si adaugati coaja de lamaie si coaja de portocala. Apoi adaugati zaharul vanilat si esenta de rom. Lasati sa se raceasca complet.
Pentru aluatul de mucenici: Puteti framanta aluatul la mana sau il puteti framanta cu ajutorul unui robot de bucatarie. Oricum ati proceda, iese la fel de bine, doar sa aveti rabdare sa il framantati indeajuns de mult, incat sa obtineti un aluat neted. Operatiunea de framantare dureaza cam 20-30 de minute. Intr-un castronel adaugati drojdia proaspata, dupa care amestecati-o cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si 4 linguri de lapte cald din toata cantitatea de lapte, acoperiti cu un servetel si lasati sa dospeasca pentru 10 minute. Intr-un castron amestecati galbenusurile impreuna cu zaharul, sarea, uleiul, si coaja de portocala pana ce zaharul s-a topit.
Cand drojdia a dospit, adaugati-o peste amestecul de oua, turnati si laptele caldut si amestecati totul bine. Incepeti si adaugati treptat faina pana ce este toata incorporata. Incepeti si framantati pana obtineti un aluat moale. Apoi turnati putin cate putin unt topit in timp ce framantati pana ce terminati toata cantitatea de unt. La final trebuie sa aveti un aluat fin si matasos.
Ungeti cu putin ulei un castron incapator si puneti in el aluatul, acoperiti castronul cu folie alimentara si lasati aluatul sa dospeasca la loc cald pentru 2 ore. Alternativ, puteti face aluatul de seara si sa il lasati la frigider sa dospeasca pentru 24 de ore.
Dupa ce aluatul a dospit si si-a triplat volumul, scoateti-l din castron, framantati-l 1-2 minute ca sa scoateti aerul format dupa care puteti incepe sa formati mucenicii.
Pentru a avea mucenici egali, este bine sa cantariti bucatile de aluat. Daca vreti sa faceti mucenici mai mici, va recomand sa cantariti bucati de aluat de cate 70-80 grame. Pentru mucenici mai mari si evident, mai pufosi, puteti cantari bucati de aluat de cate 100 grame, maxim 110 grame.
Din fiecare bucata de aluat formati bile de aluat, puneti toate bilele inapoi in bol si acoperiti-le cu folie alimentara pentru a nu se usca. Luati o prima bila de aluat, rulati-o intr-un sir lung,
uniti capetele, sigilati bine aluatul,
dupa care indoiti cercul si formati cifra 8.
Puneti mucenicii formati pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasati-i la dospit pentru 20-30 de minute.
Incingeti cuptorul la 175 grade Celsius. Cand mucenicii au dospit, ungeti-i cu galbenusul amestecat cu lapte.
Dati mucenicii la cuptorul incins pentru 15-20 de minute pana sunt rumeni.
Cat mucenicii sunt calzi intepati-i la suprafata cu o scobitoare din loc in loc si puneti-i cu fata in jos in siropul rece ca sa se insiropeze. Lasati mucenicii la insiropat cate 10-15 secunde, nu prea mult ca sa nu se inmoaie prea tare.
Lasati mucenicii inapoi in tava cateva minute ca sa traga siropul, dupa care ii ungeti cu o pelicula subtire de miere. Mierea nu doar ca da un gust dulce si bun pe deasupra, dar actioneaza si ca un lipici si ajuta nuca macinata sa stea bine pe mucenici si sa nu cada.
La final ii tavaliti prin nuca prajita si macinata.
Am facut mucenici si mai mici care au aratat asa:
Sau mucenici mai mari care au fost mai pufosi si au aratat asa:
Toti au fost deliciosi si parca nu ne-am saturat inca de ei. Zilele acestea ma apuc sa fac iar o tura ca prea buni au fost! 🙂