Grisine cu masline

0
8349
Grisine cu masline
image_pdfimage_print

Grisine cu masline sunt cele mai gustoase snacks-uri pe care le-am facut in ultima perioada! Atat de gustoase incat le-am facut de 2 ori intr-o saptamana! Sunt foarte crocante si aromate, iar maslinele le completeaza ataaat de bine!

Pe blog mai gasiti si alte tipuri de snacks-uri, poate doriti sa le faceti si pe acestea. Va recomand cu caldura covrigeii cu cascaval si mac, biscuiti cu chives si branza albastra, sau chipsuri de tortilla.

Pentru a obtine grisine cat mai crocante si mai uscate aveti nevoie de o faina cu procent mare de proteina. Adica faina pentru paine sau faina Manitoba. Insa, daca nu gasiti astfel de faina, puteti folosi o faina normala pe care sa o fortificati cu o faina din grau dur sau cu gris.

Pentru un gust mai bun si mai pronuntat de masline, recomand sa folositi masline naturale kalamata. Bineinteles ca puteti folosi si masline negre, dar daca e sa ma intrebati pe mine, am impresia ca la copt, maslinene negre devin dulci. De aceea revin cu recomandarea maslinelor naturale kalamata.

Tot referitor la maslinele kalamata, recomand sa cumparati masline kalamata cu samburi si sa le curatati de samburi acasa. Maslinele kalamata fara samburi contin in general mai multa apa.

Pentru un aspect rustic, am optat ca la final, dupa ce am modelat grisinele sa le trec prin gris. Astfel devin si mai crocante si mai bune la gust. Acest pas este optional, insa vi-l recomand cu caldura.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente:
  • 300 g faina cu procent mare de proteina (12)
  • 100 g gris
  • 240-250 ml apa calda
  • 2 linguri ulei masline
  • 15g drojdie proaspata sau 4 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 100g masline kalamata fara samburi
  • pentru finisaj: 2 linguri ulei masline+2 linguri gris

Incepeti sa pregatiti aluatul. Eu am folosit drojdie proaspata, asa ca am procedat in felul urmator: intr-un castronel am amestecat drojdia proaspata cu 3 linguri apa calda din cantitatea de apa indicata in reteta, impreuna cu zaharul si 1 lingurita faina din cantitatea de faina indicata in reteta. Am lasat castronelul deoparte ca sa dospeasca drojdia.

Desi pentru drojdie uscata nu este nevoie de hidratare si dospire, eu totusi fac aceiasi pasi si pentru drojdia uscata pentru ca s-a intamplat sa mai am surprize la drojdie si sa nu fie activa. Singurul mod in care pot sa-mi dau seama ca drojdia uscata este activa, este sa fac acest prim pas si sa o dospesc la inceput.Daca incepe si se activeaza in primele 10 minute cat sta in castronel la dospit, atunci este buna pentru folosit.

In bolul unui mixer adaugati faina cernuta, grisul si sarea. Amestecati totul bine, faceti o gropita in mijlocul amestecului de faina. Turnati uleiul de masline, drojdia dospita si apa calda. Mixati incet pana ce aluatul incepe sa se stranga si apoi framantati un aluat neted care nu se mai lipeste de peretii vasului. In functie de consistenta fainii este posibil sa mai aveti de putina apa sau de 1-2 linguri de faina.

Puteti face aluatul si de mana, respectand aceiasi pasi, doar ca va trebui sa framantati aluatul pe masa de lucru pentru aproximativ 10 minute.

Puneti aluatul inapoi in vasul in care ati framantat, acoperiti-l cu folie alimentara si lasati-l sa dospeasca pentru o ora.

Intre timp, incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Tocati maslinele kalamata daca sunt bucati prea mari. Scurgeti-le de apa si ulei dac a este cazul. Dupa o ora desfaceti folia alimentara de pe deasupra aluatului care deja trebuie sa-si fi dublat volumul. Framantati rapid aluatul de 2-3 ori pentru a scoate aerul din el. Pe masa de lucru intindeti putin aluatul cu mainile si puneti peste el maslinele tocate. Framantati din nou pentru a incorpora toate maslinele in aluat. In acest moment, pentru ca maslinele inca mai contin lichid, este posibil ca aluatul sa devina putin lipicios.

Ungeti masa de lucru cu ulei de masline, puneti aluatul cu masline, iar pe deasupra puneti din nou ulei de masline astfel incat tot aluatul sa fie acoperit de o pelicula subtire de ulei de masline. Cu ajutorul palmelor presati aluatul intr-un dreptunghi cu latura de 10×20 cm. Acoperiti aluatul cu folie alimentara si lasati-l la temperatura camerei pentru 10 minute.

Pe o farfurie presarati grisul pentru finisat. Cu ajutorul unui cutit sau a unei role de pizza taiati din aluat fasii subtiri de grosimea unui creion. Treceti foarte repede fasia de aluat prin gris, astfel incat sa se lipeasca grisul de aluat. Puneti fasia pe o tava de aragaz acoperita cu hartie de copt. Repetati operatiunea cu restul de aluat. Puneti fasiile de aluat apropiate.

Din cantitatea de aluat veti obtine aproximativ 2 tavi de grisine. Dati tavile cu grisine la cuptorul incins 12-15 minute pana ce grisinele devin rumene si aurii. In ultimele 2 minute verificati des cuptorul caci grisinele, fiind subtiri, se pot arde extrem de repede.

Lasati grisinele sa se raceasca complet la temperatura camerei. Le puteti servi ca atare sau ca aperitiv alaturi de branzeturi si mezeluri. Sau alaturi de un pahar de bere.

Grisine cu masline

Enjoy!

Previous articleCremsnit cu vanilie
Next articleDalgona panna cotta
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!