Prajitura cu visine

0
38901
Prajitura cu visine
image_pdfimage_print

Prajitura cu visine este prajitura copilariei mele. Blat pufos de pandispan cu iaurt, multe visine acrisoare si la final zahar pudra.

Pe cat este de simpla aceasta prajitura cu visine, pe atat de gustoasa este! Inca de la primele fructe de vara care apareau pe piata, mama facea aceasta prajitura cu ce fructe gasea. Incepea cu visinele, apoi cu caise, apoi cu zmeura, apoi cu piersici, prune. Ba chiar, uneori punea si pepene galben! Ah, ce bunatate!

Din categoria prajituri, pe blog mai gasiti o prajitura cu lamaie si afine, prajitura cu mere si scortisoara sau prajitura cu prune si migdale.

Prajitura cu visine

Anul acesta am facut prima prajitura cu visine pe anul acesta si presimt ca multe tavi cu astfel de prajitura vor mai intra in cuptorul nostru vara aceasta :). Pentru ca sotului meu, cel mai mult ii place aceasta combinatie cu visine.

Nu va ascund faptul ca aceasta prajitura are muuulte visine, exagerat de multe! Insa cu toate acestea, cantitatea mare de visine nu este deloc suparatoare, ba chiar aduce o stare de bucurie maxima atunci cand observi ca visinele sunt distribuite in mod egal in toata prajitura.

Prajitura cu visine

Am intalnit multe prajituri cu visine in multe variante, insa de multe ori am constatat ori ca visinele se lasasera la fundul tavii, ori ca visinele ramasesera pe deasupra prajiturii, iar de la jumatatea prajiturii in jos nu mai erau deloc visine, ci doar aluat.

Daca adoptati metoda din reteta mea de mai jos, veti avea visine si in josul prajturii si pe deasupra, deci visine distribuite uniform in toata prajitura!

Pe blog mai gasiti o minunata placinta spirala cu visine, galuste cu visine sau cu caise, triunghiuri de foietaj cu visine, si Tort de clatite sau Cusma lui Guguta.

  • Ingrediente (pentru o tava cu dimensiunea de 33x23cm)
  • 800 g visine
  • 5 oua mari
  • 150 g zahar
  • 20 g zahar vanilat
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • 150 g iaurt
  • 300 g faina
  • 10 g praf de copt
  • 1 praf sare

Pentru inceput, spalati si curatati de samburi visinele. Puneti-le intr-o sita si lasati-le sa se scurga.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Separati albusurile de galbenusuri. Puneti galbenusurile intr-un bol si amestecati-le impreuna cu uleiul, lasati bolul deoparte.

In vasul unui mixer puneti albusurile impreuna cu zaharul si zaharul vanilat si mixati la viteza mare pana obtineti o bezea lucioasa. Turnati in fir subtire galbenusurile amestecate cu uleiul si mixati. Adaugati si iaurtul si mixati din nou. La sfarsit adaugati treptat faina amestecta cu praful de copt si sarea. Incorporati amestecul de faina cu ajutorul unei spatule, cu miscari largi astfel incat sa nu pierdeti aerul acumulat in compozitie in timpul mixarii.

Ungeti cu ulei o tava cu dimensiunea de 33×23 cm. Turnati jumatate din compozitia de aluat, nivelati bine cu ajutorul unei spatule. Puneti pe deasupra jumatate din cantitatea de visine, avand grija sa le distribuiti uniform pe toata suprafata prajiturii. Turnati restul de compozitie de aluat, nivelati din nou si apoi adaugati si restul de visine pe deasupra.

Dati tava la cuptorul incins pentru 30 de minute. Dupa acest timp, verificati prajitura cu ajutorul unei scobitori. Infigeti scobitoarea in prajitura pe langa fructe caci acolo prajitura are tendinta sa nu se coaca uniform. Daca scobitoarea scoasa din prajitura prezinta urme umede de aluat sau firmituri, atunci prajitura nu este gata si mai trebuie lasata la cuptor. Verificati din nou prajitura dupa 5, maxim 10 minute. Daca observati ca suprafata prajiturii incepe sa se coaca mai tare si devine maronie, scadeti temperatura cuptorului la 175 grade Celsius.

Cand este gata, scoateti prajtura din cuptor si lasati-o sa se raceasca complet. Pudrati-o cu zahar pudra si taiati patratele.

Este o prajitura superba si delicioasa!

Prajitura cu visine

Previous articleInghetata de trandafiri
Next articleMuhammara, pasta de ardei copti cu nuci
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!