Babka cu zmeura este un tip de cozonac impletit, cu straturi superbe de zmeura, glazurat sau insiropat.
In curand vin Sarbatorile, iar listele de bucate si dulciuri deja sunt pe final. Daca inca nu v-ati hotarat la clasicul cozonac, puteti incerca si aceasta babka cu zmeura. In felul acesta inlocuiti umplutura de cacao si nuci cu straturile astea superbe de zmeura.
Ceea ce are in plus fata de cozonacul clasic, Babka cu ciocolata se insiropeaza. In general se foloseste un sirop format din apa si zahar la care se mai adauga si niste rom sau vinars, adica un alcool de buna calitate.
Aici, fiind vorba despre Babka cu zmeura, nu mai este nevoie de insiropare, intrucat umplutura de zmeura ramane moale si pastreaza aluatul umed. Cu toate acestea, la aceasta Babka am folosit putin sirop facut in casa pentru un aspect frumos si un luciu final.
In plus, la sirop am adaugat putina apa de trandafiri pentru un plus de savoare. Daca nu va place apa de trandafiri sau nu aveti prin casa, puteti sa o omiteti. Insa mie una mi se pare ca apa de trandafiri se potriveste perfect cu zmeura!
Daca vreti sa ramaneti la clasicul cozonac, pe blog gasiti pufosul Cozonac cu aluat oparit, pe care vi-l recomand cu caldura.
Zilele trecute am postat pe Instagram doua poze cu doua tipuri de Babka si v-am intrebat care va place mai mult. Se pare ca Babka cu zmeura a fost in topul preferintelor voastre.
Desi denumirea de Babka suna parca un pic mai complicat, sa stiti ca de fapt se face mai usor decat un cozonac. Necesita timpi de dospire, si de coacere, nu va creste la fel de mult ca un cozonac, insa finalul este unul spectaculos! Am testat de cateva ori Babka pana am ajuns la aceasta forma finala si va spun ca sunt foarte incantata.
Daca nu sunteti fan zmeura, puteti folosi si alte fructe care va plac. Spre exemplu, puteti folosi si afine. Ideea este ca la final umplutura sa nu fie prea lichida, altfel nu veti putea forma Babka, iar aluatul nu se va coace. Puteti, de asemenea, sa folositi un gem de fructe care va place, insa asigurati-va ca este indeajuns de ferm si de tare astfel incat sa puteti sa il intindeti pe aluatul de Babka.
Inainte de a ne apuca sa facem cozonac, e bine sa avem ingrediente de calitate. In special ma refer la faina. Daca e sa ma intrebati pe mine, faina este elementul cel mai important intr-un cozonac. Bine, nu ignor nici celelalte elemente, precum drojdia, untul, timpul de framantare, dospirea, coacerea si celelalte. Insa, zic eu, daca ai o faina buna, sansele sunt mult mai mari sa-ti iasa cozonacul bun.
Ca si la cozonac, si aici la Babka insist sa aveti o faina cu procent mare de proteina pentru a obtine un aluat indeajuns de puternic.
O faina cu procent mare de proteina asigura elasticitate aluatului si dezvolta o retea buna de gluten. Atunci cand mergeti sa cumparati faina, chiar daca va iese in cale primul pachet de faina pe care scrie “faina pentru cozonac” nu va grabiti sa o cumparati pe aceea fara a verifica tabelul de valori nutritionale de pe pachet.
Nu va uitati nici macar la cifrele acelea cu 000, 650 sau 480 sau alte cifre. Cititi tabelul de pe pachet! Acolo in general gasiti: Valoare energetica, Grasime, Glucide, Fibre, Proteine, Sare…etc. Cand ati ajuns la Proteine cititi cu atentie! O faina pretabila pentru cozonac trebuie sa aiba cel putin 11 g proteina la 100 de grame. Cu cat procentul de proteina este mai mare, cu atat aveti un aluat mai bun.
La polul opus, cand la Proteina gasiti valori mici, incepand cu 9 si terminand cu 10 virgula, aproape de 11, veti sti ca aceasta faina este buna de folosit pentru aluaturi pufoase, gen pandispan, chec, prajitura-aluaturi care se folosec cu praf de copt. Prin urmare, ignorati titlurile de pe pachetul de faina si ghidati-va dupa proteina. Veti avea surpriza ca pe unele pachete de faina sa scrie “faina pentru cozonac” si sa gasiti in tabel un procent de 9,5. Sau pe pachetele de faina superioara, un procent de 11,34.
Din ingredientele de mai jos obtineti 2 Babka de dimensiuni mai mici in forme de 22×12 cm. Puteti face si o singura Babka in tava mare de 36×6 cm.
- Ingrediente:
- 530g faina cu procent mare de proteina (13 sau 14)
- 200 ml lapte cald
- 10 g drojdie uscata
- 100 g zahar
- 2 oua si 1 galbenus ou
- 150 g unt moale
- 1/2 lingurita sare
- 2 lingurite zahar vanilat
- coaja rasa de la 1 portocala
- pentru umplutura:
- 250 g zmeura congelata (sau proaspata)
- sucul de la 1/2 lamaie
- 80 g zahar
- 40 g amidon
- pentru sirop:
- 50 ml apa
- 50 g zahar
- 1/2 lingurita apa de trandafiri (optional)
Pentru inceput cerneti faina impreuna cu sarea intr-un castron, lasati deoparte. Intr-un castron incalziti usor laptele pana ce temperatura acestuia ajunge suportabila la deget. Nu incalziti mai mult de atat, caci o temperatura mai mare a laptelui va distruge drojdia.
Peste lapte adaugati drojdia uscata si 1 lingura zahar din cantitatea indicata. Lasati drojida sa dospeasca la loc cald pentru 10 minute. Peste drojdia dospita adaugati restul de zahar, ouale si galbenusul si amestecati pana ce zaharul este complet topit.
Puteti framanta aluatul la robot sau il puteti face de mana. In vasul cu faina faceti o adancitura, turnati in mijlocul ei amestecul de lapte si oua. Incepeti si amestecati pana ce tot laptele este incorporat in faina. Adaugati si coaja de portocala si incepeti sa framantati.
Daca aveti robot de bucatarie folositi-l cu incredere! Framantati 15-20 de minute pana ce obtineti un aluat elastic. Puteti face testul aluatului: luati o bucata mica de aluat intre degete si incercati sa trageti de ea. Daca aluatul dezvolta o pelicula subtire care nu se rupe si puteti citi ziarul prin ea, atunci aluatul este framantat indeajuns.
Incepeti si adaugati treptat untul moale, bucata cu bucata. Nu adaugati o alta bucata de unt pana ce bucata anterioara nu a fost absorbita de aluat. Intre framantari puteti face pauza de cate 5 minute pentru a permite glutenului sa se dezvolte si sa fie si mai elastic.
Cand ati terminat de framantat, puneti aluatul intr-un castron incapator sau intr-un lighean. Lasati aluatul sa creasca la temperatura camerei pentru aprox. 2 ore pana isi tripleaza volumul.
Intre timp, pregatiti umplutura de zmeura. Intr-o craticioara puneti zmeura impreuna cu sucul de lamaie si zaharul. Amestecati totul bine si dati pe foc mediu pentru 10 minute pana e zmeura se inmoaie.
Cu ajutorul unui blender vertical pasati zmeura. Strecurati amestecul de zmeura si aruncati semintele. Turnati piureul de zmeura obtinut inapoi in craticioara, amestecati cu amidon si dati din nou pe foc amestecand incontinuu. Lasati amestecul sa fiarba incet pana ce gemul de fructe se formeaza. Acoperiti imediat cu folie alimentara si lasati sa se raceasca complet. Lasati la temperatura camerei.
Dupa ce aluatul a crescut in volum, scoateti-l din vas, framantati-l 1-2 minute pentru a scoate aerul format. Impartiti aluatul in 2 parti egale pentru doua Babka mai mici.
Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Luati o prima bucata de aluat si intindeti-o intr-un dreptunghi. Pe deasupra puneti jumatate din cantitatea de zmeura. Cu ajutorul unei spatule lungi intindeti compozitia de zmeura peste aluat in strat subtire si uniform, avand grija sa lasati putin spatiu la margini.
Apucati de capatul mai lung al dreptunghiului si incepeti sa rulati strans. Aici aluatul va fi deja cam moale dupa atata dospit si manevrat. Dupa ce l-ati facut sul si l-ati umplut, puteti sa il dati l frigider pentru 30 de minute-o ora pentru a se intari. In felul acesta veti putea taia sulul de aluat cu o singura taietura, iar straturile vor fi mai tari si si se vor plia mai bine.
Scoateti sulul de aluat de la frigider, cu ajutorul unui cutit taiati-l in doua pe longitudine. Veti obtine doua fasii de aluat frumos marmorate pe care le impletiti cat mai repede pentru ca umplutura de zmeura sa nu curga.
Impletiti cele doua fasii de aluat obtinute, avand grija sa lasati partea cu zmeura in sus. Taiati cele doua capete ale sulului impletit. Transferati Babka formata in tava pregatita si unsa cu unt din belsug, apoi tapetata cu hartie de copt. Repetati operatiunea si cu cealalta bucata de aluat.
Acoperiti tavile cu folie alimentara si mai lasati sa creasca pentru 40 de minute. Dati Babka la cuptorul incins la 160 grade Celsius pentru 40-50 de minute pana ce Babka este rumena. Daca observati ca in prima parte a timpului de coacere Babka devine prea rumena, acoperiti tava cu folie de aluminiu pentru a proteja aluatul sa nu se arda prea tare. De asemenea, puteti testa Babka sa vedeti daca e coapta cu ajutorul unui termometru de bucatarie. Daca in interiorul ei temperatura este de 94 de grade, atunci este coapta.
Intre timp pregatiti siropul: intr-un ibric adaugati apa si zaharul, amestecati bine. Aduceti acest amestec la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc mic pentru 5 minute. Luati ibricul de pe foc, adaugati apa de trandafiri si lasati sa se raceasca complet.
Cand Babka cu zmeura este coapta scoateti de la cuptor si lasati tavile pe un gratar de bucatarie. Cu ajutorul unei pensule pensulati usor Babka cu sirop pana ce tot siropul este absorbit, lucru care se va intampla foarte repede.
Lasati in tava sa se raceasca la temperatura camerei. Scoateti Babka din tava de copt, inlaturati hartia si asezati Babka pe platoul de servit.
Taiati felii putin mai groase. Seviti alaturi de o ceasca de ceai sau alaturi de o cafea.
Este geniala!