Coltunasi chinezesti fierti in aburi

0
19513
Coltunasi chinezesti fierti in aburi
image_pdfimage_print

Coltunasi chinezesti fierti in aburi cu aluat subtire din faina de grau facut in casa, umpluti cu carne de porc suculenta si aromata, cu ulei picant aromat sau sos de soia.

Chinezii sarbatoresc cu mare fast Anul Nou Chinezesc si se pregatesc sa intampine Bivolul de Metal. Ca in fiecare an, chinezii pregatesc nenumarate mancaruri chinezesti specifice acestei sarbatori, in special coltunasi si taitei.

Coltunasi chinezesti fierti in aburi

Despre Anul Nou Chinezesc am mai vorbit AICI si AICI. De asemenea, am mai vorbit despre traditia taiteilor chinezesti si in postarea Taitei chinezesti de casa.

Coltunasii chinezesti nu doar ca sunt deliciosi, dar si au o semnificatie in traditia chineza: prosperitate. Se spune ca un chinez cu cat manananca mai multi coltunasi, cu atat mai multa prosperitate va avea in casa. Mai mult, forma unui coltunas aduce cu forma lingourilor de aur sau de argint din antichitate care se foloseau pe post de moneda.

Forma unui coltunas este in general cea de semiluna, dar uneori la tara se pot gasi coltunsi cu desene in forma de spic de grau, ceea ce semnifica recolta bogata.  Umplutura coltunasilor difera: poate fi umplutura cu carne de proc, de pui cu praz, de oaie, sau cu legume, in special varza, sau mazare, telina sau morcov. 

Tot pe blog am mai vorbit si despre coltunasii chinezesti fierti in apa. De data aceasta ii vom face fierti in aburi. Diferenta intre coltunasii fierti in apa si cei fierti in aburi este aceea ca cei fierti in apa tind sa isi mai piarda din forma in timpul fierberii. In timp ce coltunasii fierti in aburi raman la fel de frumosi si dupa gatire. Fiind vorba despre coltunasi fierti in aburi, veti avea nevoie, evident, de un cos de bambus special. Daca nu aveti astfel de cos de bambus, va puteti folosi si de un castron cu gauri special pentru aburi, sau vas de inox.

Coltunasi chinezesti fierti in aburi

Umplutura este una tot pe baza de carne de porc, insa de data aceasta va fi mult mai aromata, datorita uleiului fierbinte din compozitie adaugat peste ceapa si usturoi, ceea ce confera un gust aparte.

Umplutura coltunasilor este una foarte versatila. Insa daca consistenta nu este cea potrivita, coltunasii isi modifica forma in timpul gatirii.

O alta particularitate a acestor coltunasi este textura aluatului. Aluatul se face tot pe baza de apa, faina si sare insa, in aluat se adauga si apa fiarta si apa rece. Apa fiarta face ca aluatul sa fie unul mult mai maleabil, astfel incat sa obtinem o forma perfecta de coltunas. Tot aici trebuie mentionat si faptul ca o faina cu procent mare de proteina este necesara la acest tip de aluat. Despre procentul de proteina am vorbit in postarea cozonacului cu aluat oparit.

Daca nu aveti timp sa faceti voi aluatul in casa sau nu aveti atata rabdare, puteti cumpara foile gata preparate din magazinele cu specific asiatic

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru mai multe retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente:
  • 240 g faina de grau cu procent mare de proteina
  • 100 ml apa fierbinte
  • 30 ml apa rece
  • Sau 20-30 foi rotunde pentru coltunasi cumparate.
  • Pentru umplutura:
  • 250 g carne de porc tocata
  • 3 foi varza chinezeasca
  • 3 fire ceapa verde
  • 1 bucata ghimbir
  • 1 varf lingurita piper alb
  • 50 ml ulei vegetal
  • 1 varf lingurita sare
  • 2 lingurite sos de soia
  • 1 lingurita vin de orez (alcool de gatit)
  • 1 lingurita ulei de susan

Pentru inceput pregatiti aluatul: cerneti faina intr-un bol si faceti o gropita in mijlocul ei. Turnati apa fierbinte si incepeti sa amestecati cu ajutorul unei linguri pana ce apa este incorporata. Acum veti avea un aluat cu o consistenta usscata. Turnati si apa rece si incepeti sa amestecati pana ce toata apa este absorbita. Rasturnati aluatul (care este nca nelegat) si incepeti sa framantati pana obtineti un aluat destul de tare si de dens. Nu este nevoie sa mai adaugati apa. Inveliti aluatul in folie alimentara si lasati-l la temperatura camerei pentru 15 minute.

Dupa 15 minute framantati din nou aluatul pentru 5 minute. Veti observa ca glutenul din aluat s-a relaxat putin si puteti sa framantati putin mai bine. Acoperiti din nou aluatul cu folie alimentara si lasati-l la temperatura camerei pentru o ora.

Intre timp pregatiti umplutura: Tocati marunt foile de varza chinezeasca, presarati peste ele 1 lingurita de sare si framantati-le 1 minut. Lasati foile de varza intr-un bol pentru 15 minute. Dupa 15 minute veti observa ca varza a eliminat o cantitate de apa. Stoarceti bine de tot varza si adaugati-o intr-un bol incapator. Peste ea adaugati carnea de porc tocata, sosul de soia, alcoolul de gatit, uleiul de susan si piperul alb. Peste toate acestea adaugati usturoiul tocat, ghimbirul tocat foarte fin si firele de ceapa tocate. Inca NU amestecati.

Intr-un ibric incingeti uleiul vegetal pana ce aproape incepe sa fumege. Turnati uleiul incins peste ceapa, ghimbir si usturoiul din bol. Veti observa cum uleiul incins sfaraie peste condimente si le gateste putin, eliminand un miros delicios. Acum puteti incepe sa amestecati toate ingredientele din bol. Incepeti sa amestecati in sensul acelor de ceasornic timp de 7-8 minute pana obtineti o compoztitie de carne legata asemanatoare cu pasta de mici.

Este foarte important ca aceasta compozitie de carne sa fie asemanatoare cu o pasta deoarece va fi usor de pus in aluat si de manevrat ulterior.

Pregatiti coltunasii: pentru inceput desfaceti aluatul din folia alimentara. Veti observa ca aluatul a devenit destul de neted si este destul de flexibil. Dati aluatului o forma de minge.

Cu ajutorul degetului aratator faceti o adancitura in mijlocul mingii de aluat.

Largiti adancitura pana faceti o gaura destul de mare. Introduceti palmele in locul creat si trageti usor de aluat, dandu-i o forma de colac.

Rupeti colacul intr-un singur loc obtinand un sul de aluat. Rulati aluatul pentru a obtine un sul de aluat egal pe toata lungimea lui.

Din sulul de aluat taiati bucati mici de dimensiunea unei nuci.

Ajutati-va de putina faina daca este nevoie.

Cu podul palmei aplatizati fiecare bucata de aluat. Acoperiti cu folie alimentara bucatile de aluat astfel incat sa nu se ususce pana terminati de facut toti coltunasii.

Cu ajutorul unui sucitor intindeti o bucata de aluat intr-un disc cu diametrul de 8 cm,

avand grija sa lasati mijlocul putin mai gros, iar marginile putin mai subtiri.

Puneti in palma un disc de aluat, in mijlocul discului puneti o lingurita plina de umplutura.

Aduceti laolalta cele doua capete ale discului si presati bine astfel incat sa se lipeasca foarte bine.

Incepand cu partea stanga incepeti si faceti pliuri pe partea exterioara a coltunasului. In general mie imi ies cam 3-4 pliuri pe fiecare parte a coltunasului.

Apoi cu mana dreapta faceti pliuri si pe partea dreapta a coltunasului. Strangeti bine aluatul intre degetul mare si aratator pentru a nu permite aluautlui sa se desfaca. Repetati operatiunea si cu celelalte bucati de aluat pana ati terminat toata compozitia.

In acest moment puteti pune o parte din coltunasi la congelator si sa ii pregatiti si alta data. Asezati coltunasii pe o farfurie acoperita cu hartie de copt. Dati farfuria la congelator pentru cateva ore. Luati coltunasii de pe farfurie si puneti-i intr-o punga cu ziploc pe care o puteti depozita la congelator.

Fierbeti in aburi coltunasii. Asezati coltunasii intr-un cos de bambus tapetat cu hartie de copt pentru a nu se lipi de cos in timpul fierberii. Eu am optat sa ii asez pe foi de varza chinezeasca.

Coltunasi chinezesti fierti in aburi

Asezati pe foc o oala cu apa astfel incat sa se potriveasca pe dimensiunile cosului de bambus sau a vasului in care vreti sa fierbeti coltunsii.

Coltunasi chinezesti fierti in aburi

Aduceti apa la punctul de fierbere. Asezati cosul de bambus peste vas, puneti capacul cosului de bambus si lasati coltunasii sa se fiarba pentru 15 minute.

Coltunasi chinezesti fierti in aburi

Serviti coltunasii fierbinti alaturi de sos de soia, vin de orez negru, ulei de susan si usturoi sau alaturi de ulei aromat pregatit in casa.

Coltunasi chinezesti fierti in aburi

Daca nu consumati toti coltunasii fierti in aceeasi zi, ii puteti depozita la frigider in caserole inchise ermetic. A doua zi ii puteti incalzi la cuptorul cu microunde sau ii puteti aseza din nou in cosul de bambus pe aburi si sa ii incalziti pentru cateva minute.

Previous articleTaitei reci cu susan
Next articleClatite cu sfecla si capsune
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here