Gogosi ca la Hateg

0
5071
Gogosi ca la Hateg
image_pdfimage_print

Gogosi ca la Hateg, cu aluat pufos din lapte zahar, faina si drojdie. Gogosi pufoase cu o gaura in mijloc, numai buna de umplut cu dulceata !
Atunci cand spui gogosi, te gandesti la copilarie, la amintirile de alta data, la persoane dragi, rude si casa parinteasca sau casa bunicilor. Probabil ca nu e casa sau familie in care sa nu se fi facut macar o data gogosi sau cel putin clatite.
Aceste gogosi sunt poate cel mai memorabil desert pe care l-am gustat in drumurile mele parcurse pe Via Transilvanica alaturi de Cronicari Digitali. Calatoria pe Via Transilvanica mi-a deschis noi orizonturi m-a plimbat prin locuri despre care nu stiam ca exista, m-a facut să descopar oameni fenomenali, sa cunosc obiceiuri si traditii de sute de ani care inca se mentin si astazi.

Rolul meu in aceasta calatorie minunata a fost sa cercetez gastronomia locala cu toate ingredientele si retetele transmise din generatii in generatii pana in ziua de astazi.
Ne cazasem de o zi la Pensiunea Casa Canda din Salasu de Sus si urma sa parcurgem mai multe drumetii in Hateg. Seara, cand ne-am intors la cazare, doamnele de la bucatarie ne-au asteptat cu un platou imens cu gogosi. Poate sa fi fost si foamea, poate sa fi fost si pofta care ne-a lovit din prima clipa, insa imaginea platoului cu gogosi cu siguranta ne-a trimis pe toti in copilarie.
Din calatoria mea pe Via Transilvanica nu doar ca am venit cu rucsacul plin cu amintiri frumoase, dar si cu retete de la oamenii locului, retete pe care si ei, la randul lor, le-au invatat in copilarie.


Asadar, astazi,vin catre voi cu aceasta minunata reteta de gogosi, pe care am decis sa le numesc Gogosi ca la Hateg. Atunci cand am primit reteta, totul a inceput cu 1 kilogram de faina, fapt ce m-a facut sa inteleg ca nu-i de joaca atunci cand faci gogosi! Si ca gurile de hranit sunt multe si flamande!

Gogosi ca la Hateg


Odata intoarsa acasa, abia am asteptat sa pregatesc si eu reteta in bucatarie la mine astfel incat sa o scriu astazi aici si pentru voi. Doar ca am scazut cantitatile, caci la noi acasa nu sunt atatea guri de hranit si nici burti in care sa incapa toate gogosile care ar fi iesit dintr-un kilogram de faina! Asadar, am scazut cantitatile, fara sa fac rabat de la calitate si gust!
Tin sa precizez de pe acum ca reteta aceasta nu contine oua, fapt ce vi s-ar parea putin ciudat. Daca inlocuiti laptele cu apa sau lapte vegetal, puteti chiar sa faceti aceste gogosi si in post.

Pe blog mai puteti gasi si alte retete de gogosi precum: gogosi cu ciocolata si zmeura, gogosi cu dovleac, gogosi la cuptor cu mere coapte, sau gogosi cu ciocolata la cuptor. Iar pe Instagram puteti gasi mai multe retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente:
  • 500 g faina
  • 300 ml lapte cald
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • ½ lingurita sare
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • Zahar vanilat si/sau esenta de vanilie
  • Ulei pentru prajit, 500 ml

Intr-un vas incapator cerneti faina. In laptele cald dizolvati drojdia proaspata sau cea uscata, adaugati zaharul si amestecati pana ce zaharul s-a topit. Turnati amestecul de lapte si drojdie peste faina, apoi adaugati sarea, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilat sau esenta de vanilie.

Framantati un aluat neted care nu se mai lipeste de maini. Veti vedea ca aluatul este putin mai vartos pentru faptul ca nu contine oua si nici nu e asa galben, insa fiti fara grija, va creste frumos! Puneti aluatul intr-un vas si lasati-l la dospit pentru o ora pana isi dubleaza volumul.
Dupa o ora scoateti aluatul din vas, intindeti-l pe blatul de lucru foarte usor presarat cu faina. Cu ajutorul sucitorului intindeti foaia de aluat cu grosimea de 1 cm. Cu ajutorul unui pahar decupati gogosile. Resturile de aluat le puteti framanta din nou si puteti decupa din el alte gogosi sau le puteti lasa asa si sa le prajiti ca atare.

Acoperiti gogosile cu un prosop curat de bucatarie si lasati-le sa dospeasca pentru 30 de minute. Intre timp, intr-o tigaie mare incingeti uleiul. In mod normal uleiul trebuie incalzit la 180 grade Celsius, insa daca nu aveti termometru, puteti testa cu o bucatica de aluat.
Prajiti gogosile pe ambele parti, apoi scoateti-le pe hartie absorbanta. Pudrati-le cu zahar si serviti calde!

Se pastreaza la fel de pufoase si a doua zi!
Si da, fac aceasta gaura la mijloc! Aici ramane sa le umpleti voi cu ce dulceata doriti!

Gogosi ca la Hateg


Pofta buna!

Previous articleChifle dulci cu afine
Next articleVafe cu dovlecel si porumb
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!