Cornulete cu fistic

Cornulete cu fistic

Cornulete cu fistic extrem de fragede si aromate, cu fistic si pudrate cu zahar si fistic. Se pregatesc foarte usor si sunt minunate la gust! Iar culoarea verde superba este data chiar de catre fisticul pudra.

Acum ca a venit primavara, cornuletele acestea cu fistic se potrivesc mult mai bine. Si bineinteles ca le puteti servi si la sfarsitul unei mese festive, de Paste sa zicem.

Cu siguranta cunoasteti tipul acesta de cornulete. Sunt diferite variante cu migdale sau cu nuci, insa varianta cu fistic mi se pare una speciala si da, este si mai scumpa 😊.

Bineinteles ca pentru aceste cornulete veti avea nevoie de un fistic de buna calitate, sa fie cat mai proaspat si cat mai verde. Nu prajiti fisticul inainte de a-l adauga in aluat caci tinde sa capete o culoare maronie. Oricum, in timpul coacerii fisticul se gateste si capata un gust minunat.

Pentru o culoare si mai frumoasa si o textura minunata, am optat ca la final sa trec cornuletele gatite prin zahar pudra amestecat cu fistic pudra.

 Pe blog mai gasiti si alte retete de cornulete si fursecuri precum:  fursecuri cu nuci, cornulete cu ciocolata si fistic, biscuiti cu panselute.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente pentru cornulete cu fistic:
  • 150 g unt 82% grasime (la temperatura camerei)
  • 80 g zahar pudra
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 220 g faina
  • 200 g fistic crud macinat
  • 1 praf sare
  • Pentru pudrat:
  • 100 g zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 50 g fistic crud macinat

Pregatiti aluatul pentru cornulete cu fistic: Intr-un castron sau in bolul unui mixer mixati la viteza mare untul moale impreuna cu zaharul pudra. Adaugati galbenusul de ou si amestecati din nou. Apoi adaugati faina amestecata cu zaharul vanilat si sarea. Incorporati fisticul macinat si amestecati totul bine pana ce obtineti un aluat omogen. Formati un sul de aluat si inveliti-l intr-o folie alimentara si dati aluatul la frigider pentru 1 ora.

Coaceti cornulete cu fistic: Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider si taiati din el felii. Rulati fiecare felie intr-un sir cu lungimea de 10 cm. Indoiti capetele sirului astfel incat sa obtineti un cornulet.

Puneti cornuletele formate pe o tava acoperita cu hartie de copt. Dati tava cu cornulete la cuptorul incins si coaceti pentru 12-14 minute pana sunt usor aurii, avand grija sa nu capete culoare maronie.

Pregatiti zaharul cu fistic: intr-un bol adaugati zaharul pudra impreuna cu zaharul vanilat, puneti peste fisticul macinat si amestecati bine.

Treceti cornuletele prin amestecul de zahar si fistic astfel incat sa capete pe deasupra un strat verzui.

Puneti cornuletele pe o farfurie sau pe platoul de servit.

Sunt absolut delicioase si au o culoare superba!

Rezista foarte bine pastrate in cutii de metal inchise ermetic ferite de umezeala.

Enjoy!




Placinta cu mere de post

Placinta cu mere de post

Placinta cu mere de post cu blat fraged si pufos, umplutura aromata de mere cu scortisoara. Un dulce vegan de post potrivit pentru orice ocazie sau ca desert usor si aromat.

Placinta cu mere este poate cel mai raspandit dulce la noi in tara pentru ca are ingrediente putine, se face usor si mai ales, multi dintre noi o asociem cu dulcele copilariei.

Desi pe blog am si o varianta de placinta cu mere cu ingrediente „de dulce”, astazi m-am gandit sa va las aici si varianta de post 😊.

Tot pe blog mai gasiti si alte deserturi de post precum: gogosi cu banane de post, prajitura cu ciocolata si cocos de post, cornulete cu magiun si nuci de post, tort cu ciocolata de post.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

Ingrediente pentru placinta cu mere de post:

  •  (tava de aproximativ 23×25 cm)
  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 70 g zahar pudra
  • 50 g amidon
  • 10 g praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 100ml ulei
  • 130 ml apa minerala
  • 1 lingura otet
  • Pentru umplutura de mere:
  • 1,8 kg mere
  • 100 g zahar
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 30 g amidon
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 2 lingurite scortisoara pudra

Pentru umplutura:

Curatati de coaja si cotor merele, dati-le pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-un prosop stoarceti bine merele rase de sucul lor.

Puneti merele rase si stoarse intr-o cratita impreuna cu zaharul, amidonul si sucul de lamaie si fierbeti totul pana ce merele sunt calite si usor moi. Stingeti focul, adaugati zaharul vanilat si scortisoara, amestecati bine. Lasati deoparte.

Pentru aluat: intr-un bol puneti faina, zaharul, amidonul, sarea si praful de copt. Adaugati apoi apa minerala, uleiul si otetul. Amestecati si framantati pana obtineti un aluat neted. (Daca aluatul e prea uscat, mai adaugati 1-2 linguri apa minerala).

Impartiti aluatul in 2 parti egale si lasati 15 minute sa se odihneasca.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intindeti o bucata de aluat pe dimensiunea tavii, asezati foaia de aluat in tava, intepati cu o furculita din loc in loc.

Puneti merele calite, nivelati bine. Intindeti si cea de-a doua foaie, asezati-o peste merele calite, intepati din loc in loc cu furculita.

Dati tava la cuptorul incins pentru 35-40 minute.

Lasati placinta cu mere de post sa se raceasca complet. Taiati si pudrati cu zahar.

Este o placinta atat de buna incat nici nu ai zice ca continte ingrediente vegane!

Aluatul se pastreaza moale si pufos pentru mai multe zile

Enjoy!




Focaccia cu rosii si masline

Focaccia cu rosii si masline

Focaccia cu rosii si masline reteta de casa cu care nu dai gres niciodata. Plina de bule, pufoasa, elastica, perfecta la gust!

Cu siguranta in calatoriile in afara si mai ales in Italia ati mancat focaccia, aceasta painica la tava extrem extrem de buna si de aromata! Sunt foarte multe combinatii si variante de focaccia si toate sunt minunate!

Nu va ascund ca de-a lungul timpului am avut cateva incercari de a face focaccia acasa si rezultatul nu a fost cel la care ma asteptam ☹. Ba aluatul nu era indeajuns de crescut, ba prea uscat. Uneori parca nici aromele nu erau asa cum trebuiau. Si pe masura ce incercam, parca deveneam si mai dezamagita.

Ulerior am inteles ca nu este nevoie de foarte multe ingrediente, ci de… timp! Si ceva rabdare. Aluatului de focaccia trebuie sa ii dai rabdare ca sa se dezvolte si nu e nevoie sa il manevrezi mult. Adica framantarea aluatului este aproape inexistenta.

Cateva precizari despre focaccia:

  • Pentru o focaccia buna aveti nevoie de un aluat foarte hidratat, deci nu va speriati de cantitatea mare de apa din continut.

  • In al doilea rand, aveti nevoie de o faina puternica cu procent mare de proteina, precum faina Manitoba. Daca nu aveti Manitoba, puteti adauga gris. Grisul are continut ridicat de proteina si va ajuta mult.

  • O focaccia buna are nevoie de dospire indelungata, deci nu adaugati multa drojdie. O sa vedeti ca in reteta am folosit doar 2 grame de drojdie uscata!

  • Nu framantati aluatul aproape deloc. Faceti doar cateva impaturiri.

  • Dospirea la rece dureaza intre 12-24 de ore si e de preferat aceasta varianta. Daca optati pentru dospirea la cald, aveti nevoie de aproximativ 4 ore.
  • Puteti pune si alte ingrediente sau ierburi aromatice, eu am optat pentru rosii cherry, rozmarin proaspat si masline.

Pe blog mai gasiti si alte retete cu masline precum: grisine cu masline, scones cu rosii uscate si masline.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente pentru focaccia cu rosii si masline:
  • 400 g faina alba cu proteina 12
  • 100 g faina Manitoba (sau 2 linguri de gris)
  • 380 ml apa calda
  • 2 g drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 1 si ½ lingurite sare
  • 40 ml ulei de masline
  • Pentru topping:
  • 300 g rosii cherry taiate pe jumatate
  • 100 g masline kalmata fara samburi
  • 3 crengute rozmarin
  • 40 ml ulei de masline
  • Fulgi de sare Maldon

1.Pregatiti aluatul pentru focaccia cu rosii si masline: intr-un bol amestecati drojdia uscata impreuna cu zaharul si 70 ml apa din cantitatea indicata, lasati drojdia sa se activeze pentru 5 minute.

Intr-un castron mare puneti cele doua tipuri de faina, iar peste ele turnati restul de apa si amestecul de drojdie. Amestecati totul pana ce faina si apa sunt incorporate. Obtineti un aluat lipicios si greu de lucrat cu el. Acoperiti si lasati deoparte pentru 10 minute.

Dupa 10 minute adaugati sarea si uleiul de masline si amestecati din nou. Veti observa ca textura aluatului se schimba, devine mai maleabila, insa tot va fi moale. Acoperiti castronul cu aluat si lasati deoparte.

Dupa 15 minute faceti impaturiri: Ungeti-va mainile cu putin ulei, apucati de o parte a aluatului si aduceti catre mijlocul castronului. Rotiti castronul si apucati de o alta parte de aluat, aduceti spre interior. Continuati sa rotiti castronul pana ce tot aluatul este adus spre interior. Lasati castronul deoparte acoperit.

Repetati impaturirile de inca 2 ori la distanta de 15 minute. Deci in total veti face 3 imparturiri. Dupa toate cele 3 impaturiri acoperiti castronul si dati la frigider pentru cel putin 12 ore, maxim 24 de ore.

Daca alegeti sa faceti dospirea la cald, lasati castronul la temperatura camerei pentru 4-5 ore. Daca in bucataria voastra aveti mai mult de 22 de grade Celsius, nu depasiti timpul de dospire de 4 ore!

2.Pregatiti aluatul pentru coacere: (Daca ati optat pentru dospirea la frigider, scoateti castronul de la frigider,) ungeti bine cu ulei de masline o tava cu dimensiunea de 23×25 cm sau mai mica daca doriti o focaccia mai inalta. Varsati aluatul in tava si intindeti-l putin cu degetele. Nu insistati cu intinsul ca sa nu spargeti bulele de aluat. Lasati in tava acoperita pentru o ora.

3.Coaceti focaccia cu rosii si masline: Incingeti cuptorul la 230 grade Celsius fara ventilatie. Turnati uleiul (cei 40 ml ) peste aluatul din tava si cu ajutorul degetelor apasati incet peste toata suprafata aluatului.

Pe deasupra, din loc in loc puneti jumatati de rosii cherry, masline kalamata fara samburi, acele de rozmarin si fulgii de sare.

Reduceti cuptorul la 220 grade Celsius, dati tava la cuptorul incins pentru 25-30 de minute pana ce este aurie la suprafata.

Lasati sa se racoreasca 15-20 de minute dupa care o puteti savura. O puteti consuma si calda si rece. A doua zi o puteti incalzi cateva secunde la cuptorul cu microunde.

Este delicioasa!

Enjoy!




Napolitane cu nuci

Napolitane cu nuci

Napolitane cu nuci si dulce de leche foarte usor de facut, extrem de gustoase si savuroase! Cu ingrediente putine dar de calitate. Napolitanele rezista mult timp, le puteti savura oricand sau le puteti imparti cu cei dragi! Sunt perfecte ca gustare dulce la cafea sau o ceasca de ceai.

Atunci cand eram mica, imi placeau tare mult napolitanele insa de multe ori mi se pareau prea dulci. De-a lungul timpului am incercat sa le fac si eu acasa, insa nu prea mi-au reusit. Mama avea si ea o reteta de napolitane cu ciocolata si ceva fulgi de porumb parca, dar nu si-o mai aminteste si nici reteta lor nu o mai gaseste pe acasa.

Ulterior, dupa mai multe incercari, am ajuns la o varianta care sa imi placa si mie si astazi o impartasesc cu voi!

Sa vorbim un pic despre ingredientele pentru napolitane cu nuci: foi de napolitana. Se gasesc in supermarket-uri sau online. Ele sunt cunoscute mai ales ca foi Lica, insa acum exista si alte brand-uri. Ele vin ambalate in pachete de cate 4 sau 5 foi si au diferite gramaje. Daca foile sunt mai mari, evident, gramajele sunt si ele mai mari. Eu am folosit 4 foi care au avut in total aprox. 150 grame. Daca doriti sa folositi un pachet mare de foi, atunci cresteti cantitatile ingredientelor.

Dulce de leche sau lapte condensat fiert: pentru a va face o idee clara despre care tip de lapte condensat este vorba, faceti cautare pe net. Exista pe piata lapte condensat simplu (cel pe care il mai punem uneori la cafea), exista lapte condensat indulcit, adica lapte amestecat cu zahar si fiert pana capata o consistenta vascoasa. Si exista lapte condensat indulcit si fiert, cunoscut si ca dulce de leche, adica dulceata de lapte. Acesta din urma are consistenta cremei de branza si o culoare bruna de caramel. Pentru napolitanele noastre noi avem nevoie fix de acesta.

Deci, va rog, nu inlocuiti dulce leche cu alte tipuri de lapte caci nu are aceeasi consistenta si rezultatul nu va fi acelasi.

Despre nuci: In aceasta reteta am ales nuci caci mi se pare ca se potrivesc cel mai bine. Puteti folosi si alte oleaginoase daca doriti. Ideal este sa le prajiti inainte caci au un gust mult mai bun.

Cel mai bine este sa le tocati inainte pentru ca bucatile de napolitana sa se taie perfect. Mie imi place sa le toc cu cutitul pentru a avea si putina textura crocanta. Le puteti toca si la blender daca doriti, dar nu foarte marunt.

Pe blog mai gasiti si alte retete cu nuci precum: Cheesecake cu nuci si caramel, Prajitura cu mere si nuci, cornulete de post cu magiun si nuci.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente pentru Napolitane cu nuci:
  • 4 foi napolitane mici
  • 750 g dulce de leche (lapte condensat fiert)250 g unt moale 82% grasime (la temperatura camerei)
  • 350 g nuci prajite si tocate

Mod de preparare napolitane cu nuci: Puneti intr-un vas unutul moale la temperatura camerei. Cu ajutorul unui mixer bateti untul pana devine spumos. Adaugati laptele condensat indulcit fiert (dulce de leche) si amestecati pana obtineti o compozitie omogena. Mixatul chiar nu dureaza mult, insa veti grija sa incorporati dulce de leche in unt. Impartiti compozitia in 3 parti egale. Impartiti si nucile in trei parti egale.

Asezati prima foaie, intindeti uniform prima parte de compozitie. Pe deasupra presarati nucile si presati bine peste compozitie. Continuati cu a doua foaie, a doua parte de compozitie, a doua parte de nuci, dupa care a treia foaie, restul de compozitie si restul de nuci. La final puneti ultima foaie, iar peste ea asezati un tocator mai greu ca sa o preseze.
Peste tocator puneti inca o greutate ( eu am pus un dictionar greu 🤭🤭). Pastrati intr-un loc rece pentru cel putin 5-6 ore sau cel mai bine peste noapte.

Cu ajutorul unui cutit zimtat taiati bucati aceste napolitane cu nuci.

Sunt extraordinar de bune, nu foarte dulci, crocante, absolut delicioase!

Enjoy!




Papanasi fierti

Papanasi fierti

Papanasi fierti cu branza dulce de vaci, stafide si pesmet crocant. Pufosi la interior si aromati. Un desert drag ce imi aminteste de copilarie si pe care nu il pot uita niciodata.

Daca nu va plac stafidele puteti sa nu le adaugati, eu le adaug aici pentru putina textura si pentru ca imi amintesc de placinta cu iaurt si stafide sau de strudelul cu branza dulce si stafide. Daca optati si pentru stafide la acesti papanasi fierti, este bine sa le hidratati cu o zi inainte sau macar cu cateva ore inainte.

Papanasii fierti sunt o varianta mai usoara si mai light a oricarei placinte. Partea buna este ca puteti inlocui zaharul din compozitiei cu indulcitorul preferat. Daca doriti o varianta si mai usoara si mai light, puteti inlocui zaharul cu indulcitor, sau puteti renunta la pesmetul de pe deasupra si puteti adauga o dulceata fara zahar spre exemplu, sau miere.

Pe blog mai gasiti si alte idei de papanasi precum: papanasi la tigaie sau papanasi prajiti cu dulceata de afine si smantana, varianta clasica.

  • Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
  • Ingrediente:
  • 250 g branza de vaci
  • 1 ou mediu
  • 50 g gris
  • 30 g faina
  • 30 g zahar
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1/4 lingurita sare
  • 50 g stafide +100 ml apa+2 lingurite esenta de rom
  • Pentru pesmet:
  • 50 g unt
  • 125 g pesmet
  • 70 g zahar
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara

Metoda de preparare pentru papanasi fierti:

Pentru inceput lasam la hidratat stafidele in apa si esenta de rom. Puteti sa le hidratati de seara.

  • Punem o oala cu apa pe foc impreuna cu 1 lingurita de sare. Aducem apa la punctul de fierbere.
  • Intr-un castron amestecam branza dulce de vaci (bine scursa) impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, grisul, faina, sarea si coaja de lamaie. La final adaugam stafidele hidratate bine scurse de apa. Obtinem o compozitie usor moale pe care o lasam la odihnit pentru 5 minute.

  • Pudram mainile cu putina faina si formam bilute de marimea unei mingi de ping pong. Le plonjam in apa clocotita, trecem cu o lingura pe fundul oalei sa nu se lipeasca si le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata. Dam focul foarte mic si lasam papanasii sa mai fiarba 5-7 minute.

  • Pregatim pesmetul: intr-o tigaie incingem untul, adaugam pesmetul si il prajim usor pana capata o culoare aurie. Stingem focul si adaugam zaharul, zaharul vanilat si scortisoara. Cu o spumiera scoatem papanasii din oala, ii scurgem de apa si ii trecem prin pesmet.

  • Servim fierbinti! Enjoy!



Rulada de turta dulce

Rulada de turta dulce

Rulada de turta dulce, perfecta pentru Craciun este pufoasa, foarte aromata si arata superb! Amestecul de condiment pentru turta dulce fac din aceasta rulada sa fie un desert ideal pentru mesele de Craciun!

Ideea acestei rulade mi-a venit atunci cand pregateam chiar turta dulce 😊. M-am gandit ca un astfel de desert cu arome craciunesti nu are cum sa nu placa tuturor daca il vom oferi pe masa de Sarbatoare! La fel de bine poate fi si un cadou fabulous, mai ales ca este facut in casa!

Mi-am dorit ca acest desert sa fie unul usor si pufos, sa nu fie foarte greu dupa o masa incarcata de Craciun. Blatul a iesit chiar foarte pufos caci am folosit faina 000 de la Baneasa. Stiti ca tin mereu la tipurile de faina cu care lucrez, asa ca si de data aceasta am testat aceasta faina.

Pe blog mai puteti gasi o rulada cu mere, rulada de bezea cu zmeura sau rulada cu capsune. Toate sunt excelente!

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

Ingrediente:

  • Ingrediente:
  • pentru pandispan:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 30 ml ulei floarea soarelui
  • 80 g faina 000 Baneasa
  • 15 g condiment amestec turta dulce (in proportii variabile: scortisoara, anason macinat, ghimbir pudra, cardamon macinat, cuisoare)
  • 1 lingura cacao neagra
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • pentru crema:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g frisca batuta
  • 30 g zahar pudra
  • 2 lingurite zahar vanilat

Pregatiti blatul pentru rulada de turta dulce:  incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un bol cerneti faina amestecata cu condimentul amestec de turta dulce, cacaoa, zaharul vanilat, praful de copt si sarea. Separati galbenusurile de albusuri, iar albusurile puneti-le in vasul unui mixer. In vasul mixerului  mixati albusurile impreuna cu sarea pana incep sa devina usor pufoase. Adaugati zaharul si zaharul vanilat si bateti la viteza mare pana isi tripleaza volumul.

Adaugati treptat cate un galbenus amestecand bine dupa fiecare. Cerneti amestecul de faina si condiment peste amestecul de oua si amestecati usor cu o spatula cu miscari largi de jos in sus.

Luati tava mare si adanca a cuptorului ( tava mea are 33×19 cm) si tapetati-o cu hartie de copt. Ungeti foarte bine hartia de copt cu o pelicula de ulei. Turnati compozitia in tava si nivelati foarte bine cu ajutorul unei spatule. Trantiti tava de blat de 2-3 ori astfel incat compozitia din tava sa se niveleze bine.

Dati blatul la cuptorul incins pentru 10-12 minute pana ce este copt si pufos. Testati blatul cu o scobitoare si vedeti daca este complet copt.

Lasati blatul in tava sa se racoreasca usor, 10 minute. Pudrati cu zahar un strat subtire pe toata suprafata blatului. Peste blatul pudrat cu zahar puneti o alta hartie de copt. Rasturnati blatul cu partea pudrata cu zahar si cu tot cu hartia de copt in jos si cu grija dezlipiti cealalta hartie de copt care a fost in tava.

Pudrati cu zahar si pe cealalta parte a blatului. Apucati latura mai scurta a blatului incepeti si rulati blatul strans cu tot cu hartia de copt de dedesubt. Tineti blatul rulat pana se raceste complet.

Intre timp pregatiti crema: intr-un bol adaugati mascarpone la temperatura camerei impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugati frsica batuta si amestecati usor pana obtineti o crema usoara. Lasati deoparte.

Montati rulada de turta dulce: Desfaceti blatul din hartia de copt si intindeti-l usor. In acest moment este usor manevrabil. Intindeti pe toata suprafata blatului crema de frisca si mascarpone. Cu ajutorul unei spatule nivelati crema foarte bine astfel incat sa aveti un strat cat mai uniform si mai egal. Nu uitati sa pastrati cateva linguri de crema si pentru ornat, deci nu folositi toata crema la umplutura!

Rulati din nou blatul tot pe latura mai scurta a blatului. Rulati strans pana la capat obtinand astfel rulada. Infasurati rulada de turta dulce in hartia de copt ramasa de la blat si dati la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.

In momentul servirii taiati capetele ruladei pentru un aspect frumos.

Ornati rulada cu crema ramasa, si orice ornamente comestibile de Craciun doriti 😊.

Este un desert absolut sensational, iar toti cei care il vor degusta vor fi vrajiti de el! 😊

Sarbatori fericite si toate cele bune!