Costite chinezesti de porc 猪排骨

21
3234

 

Este o reteta foarte raspandita in zona de sud a Chinei, un fel de mancare delicios pregatit de bucatarii chinezi cu mare grija si rabdare. Specific acestei retete este sosul care compune marinada pentru carne, un sos inchis la culoare, dulce  usor picant si foarte aromat.

 

Avem nevoie de:
4 costite de porciar pentru marinada: 

5 lingurite de miere
4 linguri sos de soia light
4 linguri de sos de soia dark
2 lingurite sos hoisin
2 lingurite de sos de prune
1 lingurita amestec chinezesc 5 spice
2 lingurite vin de orez
1 lingurita piper alb
2 lingurite ulei de susan
2 catei de usturoi pisati
Mod de preparare:
amestecam bine de tot toate ingredientele pentru marinada, adaugand uleiul de susan si usturoiul la sfarsit. Acest tip de marinada se poate folosi cu succes si la carne de pui, in special pulpe si aripi. Condimentul 5 spice este un amestec de scortisoara, fenicul, turmenic, anason stelat, coaja de portocala si  se gaseste la orice supermarket chinezesc sau in supermarket-urile obisnuite.  Sau il puteti face singuri acasa daca  aveti toate ingredientele. Acest condiment l-am mai folosit si la Alunele picante in stil chinezesc.

 

Vom obtine un sos inchis la culoare si destul de gros.

 

Luam costitele de porc si le ungem bine pe toate partile cu acest sos, dupa care le lasam la marinat.
Marinam costitele in acest sos pentru 5 ore, sau peste noapte, lasandu-le la frigider. Cel mai bine este sa le punem intr-o punguta tip ziplock. Din cand in cand mai putem sa agitam punga pentru ca sosul sa patrunda foarte bine in carnitza de pe costite.
Scoatem costitele din marinada si le punem pe gratarul incins.
Dupa 15 minute intoarcem costitele pe cealalta parte avand grija sa le ungem mereu cu sosul ramas.

 

Vom repeta operatiunea pana ce terminam tot sosul. In total, va dura cam 1 ora.

 

Scoatem costitele pe un platou
ne minunam de opera noastra de arta
chemam si pe cei ai casei, prieteni, rude si ce mai avem 🙂

 

chemam si vecinii daca nu au aparut deja

 

 

si le servim alaturi de sos de soia amestecat cu usturoi pisat si ceapa verde.
Enjoy!
Previous articleMaramures
Next articleTriunghiuri cu visine
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

21 COMMENTS

  1. Carmen, nici eu nu sunt mare fan porc, dar mi-au placut costitele asa. Poti face si cu carnitza de pui, n-am incercat sa fac, dar am mancat la un moment dat prin China si au fost bun.

  2. Chef-A 🙂 tocmai salivam zilele trecute la un preparat de la tine, deci fac oricand schimb cu tine. Dau o costita de porc pe o bucata de somon din ala bun pregatit de tine.

  3. Pansy, si eu folosesc 5 spice, dar nu mereu pentru ca are gust specific, iar sotzul nu se da in vant dupa el. Insa din cand in cand intr-o marinada din asta, merge condimentul! 🙂

  4. Of! Ce mi-ai facut? Am trecut azi pe la tine, dupa mult timp din pacate (absentat motivat)… si m-am imbolnavit! Imi plac aceste costite de mor, dar nu am unde sa gasesc toate iongredientele pe care le-ai folosit la marinata… sos hoisin, sos de prune, 5 condimente… Daca n-am in zona mea niciun magazin chinezesc, cu ce le pot inlocui?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − two =