Orez cu fidea prajita este un preparat vegan de inspiratie orientala. Cu naut, mazare si seminte de pin si putina menta proaspata.
Aroma de fidea prajita ii da un gust usor ca de nuca, dar il face sa fie si aromat si sa arate si mai bine.
La origini, acest preparat se face doar cu fidea prajita si orez, iar ca grasime se foloseste untul. Insa, pentru ca inca este post, am decis sa prepar acest fel de mancare doar cu ingrediente vegane. In plus, am adaugat mazare si naut pentru mai multi nutrienti.

La acest preparat cel mai bine este sa folositi orezul basmati pentru ca isi pastreaza bine forma si are o aroma aparte. Eu am folosit astazi orezul Basmati de la Baneasa si mi-a placut tare mult cum s-a fiert impreuna cu fideaua prajita.
Pe blog mai gasiti si alte idei de retete cu orez Basmati sau jasmine precum: orez prajit chinezesc, sau orez persan. De asemenea gasiti si retete dulci cu orez precum budinca de orez sau orez cu lapte si ananas caramelizat.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente:
- 100 g orez Basmati Baneasa
- 70 g fidea maruntita
- 2 linguri ulei de masline
- 150 ml apa
- 70 g mazare congelata
- 120 g naut fiert din conserva
- 1 lingurita sare
- 2 linguri seminte de pin
- Frunze de menta proaspata

Intr-o cratita incingeti cele doua linguri de ulei de masline, puneti fideaua si amestecati incontinuu timp de 5-6 minute pana ce fideaua incepe sa capete o culoare usor bruna.

Nu plecati de langa cratita si amestecati incontinuu caci fideaua tinde sa se arda foarte repede!

Intr-un bol spalati orezul cu apa rece din belsug.

Scurgeti orezul bine de apa si adaugati-l in cratita peste fideaua prajita. Amestecati bine pana ce se amesteca, dupa care adaugati apa. Acoperiti oala cu un capac, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc foarte mic pana ce apa se evapora, pentru aproximativ 10-12 minute.

Intre timp, intr-o tigaie mica prajiti semintele de pin fara a adauga ulei. Lasati-le deoparte sa se raceasca.

Ridicati capacul cratitei, peste orez cu fidea adaugati mazarea, nautul si sarea, amestecati usor pana ce toate sunt combinate.

Puneti din nou capacul si mai gatiti 2-3 minute. Stingeti focul si lasati capacul in continuare pus pentru inca 5 minute.

Puneti orezul cu fidea pe un platou sau pe farfuria de servit. La final presarati semintele de pin si menta proaspata.

Acest orez cu fidea este perfect asa cum este, il puteti consuma ca atare sau ca garnitura alaturi de carne sau legume coapte.

Enjoy!