Cateva cuvinte despre China

CHINA 中国 Zhongguo sau “tara de mijloc” este probabil tara cu cea mai veche si mai vasta istorie, traditie si cultura. Primele atestari documentare referitoare la istoria Chinei dateaza din jurul anului 2200 i. Hr., iar acestea se raporteaza de obicei la cele cincisprezece dinastii imperiale care au domnit de atunci si pana la inceputul secolului XX. De-a lungul timpului, chinezii au considerat ca tara lor este centrul lumii, iar celelalte culturi se roteau intr-un mod dezordonat in jurul acestui perimetru.
Pentru chinezi, orice lucru strain era prin definitie inferior, iar aceasta perceptie a determinat evident modul in care China a tratat natiunile straine. Ideea potrivit careia China se baza in exclusivitate pe propriile forte, atat din pucnt de vedere cultural cat si material, insemna ca ea nu avea de ce sa mentina legatura cu strainii. Si totusi, uneori, China avea nevoie de bunuri materiale din afara. Prin urmare, ceea ce s-a dezvoltat a fost un sistem elabroat de tribut. China va incepe sa faca comert cu alte natiuni, dar orice negot in care s-a angajat a fost considerat ca fiind conceput prin cadouri primite de la parteneri inferiori.

Cu toate acestea, traditiile Chinei s-au pastrat si au fost pazite cu sfintenie. De la cultul stramosilor, la cultul oficial, de la divinatie la sarbatori, de la limba si scriere pana la arte…nimic din toate acestea nu s-a pierdut, ba mai mult, s-a transmis in timp.