Red velvet cake-prajitura de catifea rosie

0
19443
image_pdfimage_print

 

Am postat cam multe dulciuri in ultima vreme, asa ca am sa ma opresc pentru o perioada si am sa revin la tigaile chinezesti, dar inainte de toate, va prezint prajiturica de catifea rosie. A fost o surpriza tare placuta si pentru mine si pentru cei ce au gustat-o. Pentru Revelion, dupa ce am facut Tortul egiptean, am zis ca neaparat trebuie sa mai fac ceva dulce si special. Reteta am luat-o de pe site-ul Joy of Baking dar pentru ca nu mai aveam timp sa coc atatea blaturi cum spune reteta, am transformat tortuletul intr-o prajiturica. Sunt sigura ca a iesit la fel de buna ca si un tort. Am folosit aceleasi cantitati de ingrediente pentru aceasta prajitura cat pentru un tort intreg.
Am folosit pentru blat:
250 g faina pentru prajituri
1/2 lingurita sare
2 linguri cacao
115 g unt
300 g zahar
2 oua mari
1 pliculet zahar vanilat
240 ml lapte batut
2 linguri colorant alimentar rosu
1 lingurita otet
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Am incins cuptorul la 175 C, faina, cacaoa si sarea le-am amestecat intr-un bol si am pus bolul deoparte. Intr-un alt bol am mixat bine de tot zaharul cu untul pana am obtinut o crema pufoasa
apoi am adaugat ouale pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare
am adaugat apoi o parte din amestecul de faina, cacao si sare si am mixat din nou
am amestecat laptele batut cu colorantul alimentar
am alternat amestecul de lapte batut si cel de faina cu cacao pana s-au incorporat toate perfect
la sfarsit de tot am stins bicarbonatul de sodiu cu otetul si l-am adaugat peste compozitie
am obtinut aceasta compozitie
acum bineinteles ca nu putem sa nu ne gandim ca acest blat are colorant alimentar. Sincera sa fiu, m-am gandit sa inlocuiesc colorantul cu suc de sfecla insa nu stiam cum o sa iasa culoarea si nici nu aveam timp sa alerg prin piata dupa sfecla la ora aia :). Asa ca am facut cum a zis reteta consolandu-ma cu gandul ca o bucatica din asta nu poate avea prea multe E-uri in ea 🙂
revin 🙂
compozitia obtinut-o am turnat-o intr-o tava patrata tapetata cu unt si faina (a mea a avut 26×26)
Reteta zicea ca blatul trebuie tinut la cuptor cam 20-25 de minute, eu l-am lasat cam 30 caci mi s-a parut necopt. E un blat un pic neobisnuit deoarece atunci cand il atingem cu degetul e un pic lipicios si cu suprafata lucioasa.

 

 sincera sa fiu, ma asteptam sa creasca mai mult, dar atat a ramas, insa tava era destul de mare, oricum, a fost ok, pentru ca nu vroiam o prajiturica foarte inalta
dupa cum va spuneam, si dupa ce se raceste, acest blat are o textura la suprafata usor lucioasa si lipicioasa, dar si oarecum elastica. Aceasta este textura lui. Insa pentru ca este asa, va fi foarte dificil de taiat, asa ca va pentru a face sectionarea mai usoara trebuie sa punem blatul respectiv in congelator pentru o ora. Odata scos din congelator, el va fi tare si se va taia mai usor.
pentru crema avem nevoie de:
250 g crema de branza (eu am pus Philadelphia)
250 g mascarpone
1 plic zahar vanilat
115 g zahar pudra
360 ml frisca lichida
intr-un bol am amestecat crema de branza si mascarpone impreuna cu zaharul vanilat si zaharul pudra
frisca lichida am mixat-o bine de tot pana s-a intarit si am adaugat-o amestecului de branza
peste prima foaie de blat am pus o jumatate din crema de branza formata
a doua foaie de blat si apoi cealalta jumatate de crema de branza
am intins bine crema peste blat si am presarat blatul cu nuca de cocos razuita
am dat prajiturica la rece pentru 2 ore.

 

 

eu una zic ca o sa va placa
merita sa o incercati

 

p.s. daca apelati la sucul de sfecla sau aveti alte optiuni pentru a obtine un blat rosu, va rog sa-mi spuneti-mi si mie 🙂
gata, de maine trec la tigaile chinezesti! 🙂
Previous articleTort egiptean
Next articleGeneral Tso’s Chicken
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!