Tort egiptean

0
13856
image_pdfimage_print
Iata ca a trecut si anul 2010, cu bune si cu mai putin bune, cu surprize placute si mai putin placute. Pentru noaptea ce avea sa vesteasca anul 2011 am pregatit un tortulet pe care nu l-am facut niciodata, insa m-a frapat culoarea si textura lui. Reteta am vazut-o pe multe bloguri, eu am luat reteta de aici , dar am modificat-o un pic (nu obisnuiesc sa pun mai mult de 7 oua intr-o prajitura, am si eu un fix 😀 ).
Treaba a stat in felul urmator 🙂 :
am facut 3 blaturi separate
pentru toate blaturile am folosit:
6 albusuri
6 linguri de zahar
1 si 1/2 linguri faina
120 g alune de padure macinate
adica pentru fiecare blat am folosit:
2 albusuri
2 linguri de zahar
1/2 lingura faina
40 g alune de padure macinate
eu am avut 2 forme de blat la fel (adica au avut diametrul de 24 de cm) si am facut dintr-odata compozitie pentru 2 blaturi si le-am copt pe amandoua odata, apoi pe al treilea
in primul rand am macinat alunele usor prajite, le-am amestecat cu faina si am pus deoparte, am incalzit cuptorul la 170 C
intr-un bol am batut albusurile spuma impreuna cu zaharul
peste care am pus amestecul de alune si faina
compozitia rezultata am intins-o pe fundul a 2 forme de tort cu inel detasabil 🙂
formele le-am dat la cuptorul incins pentru 25 de minute
dupa ce am terminat cu cele 3 blaturi, am purces la pregatirea primei creme adica:
6 galbenusuri
6 linguri zahar
2 pliculete zahar vanilat
sau 1 baton vanilie
2 linguri amidon
340 ml lapte
170 g unt
intr-o craticioara am amestecat galbenusurile cu zaharul, vanilia (in cazul meu, baton de vanilie), laptele si amidonul si le-am pus pe foc sa fiarba.
cand compozitia s-a ingrosat ca pentru budinca am stins focul si am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, am incorporat untul.
pentru crema de praline am folosit:
200 g zahar
200 g frisca lichida
140 g alune de padure
intr-o tigaie mai mica am caramelizat zaharul
caramelul obtinut l-am turnat pe o foaie de copt si l-am lasat la racit
intre timp am prajit usor si restul de alune de padure, apoi le-am tocat mare
am dezlipit caramelul de pe foaia de copt si l-am spart in bucati
apoi cu sucitorul l-am facut tzandari 🙂
l-am amestecat cu alunele tocate mari
si le-am combinat cu frisca batuta
blaturile coapte au aratat asa
montatul a fost in felul urmator:
prima foaie de blat, un sfert din crema de oua
imediat peste crema de oua a urmat crema de caramel si alune, apoi iar foaia de blat, iar cele 2 tipuri de creme, blat, creme, la final trebuie sa avem crema de praline
la final tortuletul a aratat cam asa
foarte mult nu l-am ornat, am topit 2 linguri de zahar si din caramel am “tras” niste fire, iar din crema de galbenusuri ramasa am spritat pe niste rozete la baza tortului
l-am dat la rece pana l-am servit, intre timp firele de caramel s-au mai topit la frigider, am facut apoi altele 🙂
 cred ca s-ar putea orna si cu altceva, eu alte idei n-am avut
dar daca totusi optati pentru caramel, va sfatuiesc sa puneti “moatzele” de caramel numai inainte de servire 🙂
iata si feliutza
blat crocant
crema delicioasa si pufoasa
praline delicioase cu alune de padure

 

si apoi iar blat crocant…
o simfonie de gusturi!
Va doresc un 2011 minunat!
Previous articleTort cu piersici
Next articleRed velvet cake-prajitura de catifea rosie
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!