Paste la cuptor cu pesto si spanac, pesto de casa cu busuioc proaspat, muguri de pin, si spanac proaspat., crusta crocanta de mozzarella.
Cat inca vremea nu este foarte calda afara, mai putem coace la cuptor cateva feluri de mancare preferate. Odata ce am gatit aceste paste la cuptor, m-am intrebat de ce nu am facut-o chiar mai devreme caci au iesit tare bune!
Daca esti mare fan paste, sa stii ca aceasta reteta este chiar pentru tine! Toti stim ca odata ce ai gatit niste paste, nu-ti mai ramane decat sa le mananci imediat, caci a doua zi isi schimba consistenta si nu mai sunt atat de bune si proaspete. Insa daca le gatesti la cuptor, dupa reteta mea, te asigur ca te vei putea bucura de gustul proaspat al pastelor chiar si 2-3 zile!
Bineinteles ca nu orice paste se potrivesc pentru acest fel de mancare la cuptor. Spre exemplu, fideaua proaspata sau tagliatelle nu si-ar pastra textura daca ar fi gatite la cuptor. De-a lungul timpului am testat mai multe paste si am ajuns la concluzia ca pastele penne sau fusilli se preteaza cel mai bine.
Cu aceasta ocazie am testat pastele Baneasa ca sa vad cum se comporta la copt si mi-au placut tare mult! Pastele si-au pastrat forma si textura, iar gustul lor a devenit si mai bun in combinatie cu sosul de pesto!
Pe blog mai gasiti cateva retete cu paste, precum paste cu somon si rosii, pappardelle porcini, tagliatelle alfredo cu somon si capere.
- Ingrediente:
- 200 g paste penne Baneasa
- 250 g spanac proaspat
- 30 g busuioc proaspat
- 40 g seminte de pin
- Coaja rasa de la 1 lamaie bio
- 70 g parmezan ras
- 2 linguri suc de lamaie
- 50 ml ulei de masline
- Sare si piper proaspat macinat
- 100 g mozzarella rasa
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
Pentru inceput, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Puneti pe foc o oala mare cu apa impreuna cu 1 lingura de sare, lasati apa sa fiarba. Cand apa a dat in clocot, adaugati pastele penne si amestecati usor ca pastele sa nu se lipeasca de fundul oalei.
Fierbeti pastele pentru aproximativ 7 minute. Strecurati pastele si turnati-le intr-un bol incapator.
Nu aruncati toata apa, ci pastrati 1 polonic din apa in care au fiert pastele.
Intre timp pregatiti pesto: intr-un blender puneti busuiocul proaspat si spanacul.
Porniti blenderul si pasati totul bine pana obtineti un piure.
Adaugati semintele de pin, coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie si parmezanul ras. Potriviti de sare si piper.
Blendati lendati totul pana obtineti un piure fin. Cat blenderul inca este pornit, turnati treptat in fir subtire uleiul de masline. Ideal este sa nu turnati tot uleiul deodata, ci s ail incorporate treptat, astfel incat sa nu obtineti un pesto cu aspect de “taiat”.
Turnati apa pastrata in care au fiert pastele si amestecati pentru ultima data.
Turnati sosul pesto peste pastele din castron si amestecati totul foarte bine astfel incat pastele sa fie acoperite integral cu sos.
Puneti pastele intr-o tava si nivelati totul bine.
Pe deasupra presarati mozzarella rasa.
Dati pastele la cuptorul incins pentru 20 de minute pana ce mozzarella este topita si capata o crusta aurie.
Serviti fierbinti.
A doua zi se pot reincalzi si devin la fel de bune ca in prima zi!
Enjoy!