Pasca cu aluat si afine, aluat de cozonac cu umplutura dulce de branza cu afine proaspete, aluat de cozonac pufos si aerat.
In primii ani cand am inceput sa fac eu Pasca acasa, am preferat Pasca fara aluat caci mi se parea mai usor de facut si mai usoara. Apoi am decis sa fac si Pasca clasica cu aluat de cozonac si mi-a placut si aceea. A urmat apoi Pasca cu ciocolata si ne-a placut si aceea mult.
Anul acesta am decis sa fac o Pasca mai fructata si cu umplutura mai usoara. Pentru ca la noi in familie avem si membri care nu iubesc stafidele, am hotarat sa le scot complet din umplutura si sa le inlocuiesc cu afine pentru un gust proaspat si pentru o culoare frumoasa in sectiune.
Aluatul de cozonac a iesit foarte pufos caci am folosit faina mea preferata, faina pentru cozonac de la Baneasa. Am folosit cu success aceasta faina la cozonac si cu alte dati si mi-a placut mult cum a iesit rezultatul, asa ca si de data aceasta am apelat la ea.
Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).
Pentru o Pasca cu diametrul de 25 cm aveti nevoie de urmatoarele:
- 450 g faina pentru cozonac Baneasa
- 6 g drojdie uscata
- 130 g zahar
- 3 galbenusuri si 1 albus de ou
- 1 lingurita sare
- coaja de la 1 portocala
- zahar vanilat
- 100 ml smantana lichida pentru frisca 35% grasime
- 120 ml lapte
- 100 g unt moale la temperature camerei
- Pentru umplutura:
- 500 g branza dulce de vaci
- 150 g zahar
- 3 oua
- 200 g smanta acra 30% grasime
- 70 g gris
- 200 g afine proaspete
- 2 linguri zahar vanilat
- Coaja rasa de la 1 lamaie
- pentru uns:
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura smantana lichida pentru frisca 35% grasime
Puteti pregati aluatul de cozonac la robotul de bucatarie sau il puteti framanta manual. Eu l-am pregatit la robotul de bucatarie si va detaliez si voua mai jos cum il fac.
Desi drojdia este uscata si nu necesita hidratare, eu obisnuiesc sa o hidratez ca sa fiu sigura ca reactioneaza bine la inceput, astfel sunt sigura ca dospeste bine.
Intr-un castron mic puneti drojdia impreuna cu 1 lingurita de zahar din cantitatea indicata si 1 lingurita de faina din cantitatea indicata. Turnati peste 3 linguri de apa si lasati drojdia sa activeze cam 10 minute.
Pentru framantarea la robotul de bucatarie, folositi la inceput paleta frunza cu care veti mixa ingredientele lichide. Cand incepeti sa incorporati faina, veti folosi carligul pentru aluat. In vasul robotului de bucatarie puneti galbenusurile si albusul impreuna cu sarea si zaharul. Mixati totul pana ce obtineti o compozitie deschisa la culoare si spumoasa.
Adaugati drojdia activata, apoi smantana lichida pentru frisca, laptele si coaja rasa de portocala, zaharul vanilat si mixati din nou. Incepeti sa incorporati o parte din faina lingura cu lingura pana obtineti un aluat dens.
In acest moment schimbati paleta frunza cu carligul de aluat si continuati sa framantati, adaugand si restul de faina. Continuati framantarea cu carligul pentru aluat in jur de 10 minute pana ce obtineti un aluat elastic si lucios.
Incepeti si adaugati treptat untul moale la temperatura camerei, bucata cu bucata. Nu adaugati alta bucata de unt pana ce bucata anterioara nu a fost incorporata.
Scoateti aluatul din vasul robotului si asezati-l intr-un vas incapator uns cu putin ulei. Asezati aluatul in vas, acoperiti cu o folie alimentara si lasati-l sa creasca la temperature camerei pentru 2 ore. Alternativ, puteti dospi aluatul si la rece peste noapte.
Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius.
Intre timp pregatiti umplutura de branza:
Uneori branza dulce contine mai mult zer, asa ca eu obisnuiesc sa o strecor pentru cateva ore, asezand-o intr-un tifon sau intr-o sita de bucatarie pentru a mai elimina din zer.
Intr-un castron incapator amestecati toate ingredientele pana ce toate sunt incorporate. La final adaugati afinele proaspete si amestecati din nou. Lasati umplutura deoparte.
Dupa ce aluatul a dospit si si-a triplat volumul, scoateti-l din castron, framantati-l 1-2 minute ca sa scoateti aerul format. Impartiti aluatul in 2 parti egale.
Prima parte va fi baza, iar cea de-a doua parte va fi partea impletita.
Ungeti foarte bine cu unt tava in care pregatiti Pasca. De preferat este sa folositi o tava cu fund si inel detasabil. Luati prima parte de aluat si intindeti-o cu ajutorul unui sucitor pana obtineti un disc de aluat mai mare decat baza tavii. Asezati discul de aluat in tava pretatita, avand grija ca aluatul sa ajunga putin si pe peretii tavii.
Luati cea de-a doua parte de aluat si din ea rulati un sir lung de aluat cu lungimea de 50 cm. Indoiti capetele sirului de aluat si impletiti-l in doua ca pe o franghie. Asezati legatura impletita peste aluatul din tava, cat mai aproape de marginile tavii, legati cele doua capete ca sa obtineti o coronita de aluat.
Pentru ca aluatul are tendinta sa creasca mult si sa nu lase loc si pentru branza, eu obisnuiesc sa pun in mijlocul tavii un castron sau o farfurie pentru a pastra forma initiala si pentru a avea la mijloc un inel uniform.
Lasati aluatul la crescut asa in tava pentru 30 de minute. Indepartati castronul sau farfuria. In locul ramas turnati amestecul de branza si nivelati usor. Ungeti marginile aluatului cu galbenus de ou amestecat cu smantana lichida.
Dati Pasca la cuptorul incins pentru 50-60 de minute pana ce Pasca este rumena, iar branza este inchegata. Daca observati ca in timpul coacerii aluatul are tendinta sa se arda, acoperiti tava de Pasca cu o hartie de copt inmuiata in apa si stoarsa foarte bine.
Lasati Pasca sa se racoreasca in tava complet, dupa care o puteti scoate din tava.
Pasca se consuma intotdeauna rece sau la temperature camerei, niciodata calda!
Rezista foarte bine la frigider cateva zile, sau chiar o puteti pastra la congelator pentru cateva luni.
Enjoy!
Lipsește ceva din compoziția aluatului (apa, lapte). Este prea mult zahar si faină si prea putin lichid . Nu se poate incorpora toată cantitatea de faina 100 ml de smantana si 3 ouă si puțin unt. Iese pietroi. Sa nu zic ca nu are cum sa creasca , daca drojdia nu are suficientă umiditate cu care sa reacționeze. De aceea trebuie sa o hidratati. Iar cantitatea de de umplutură este un pic cam mare.
Buna! Aveti dreptate! Am omis laptele. Am modificat acum si pentru lapte. Multumesc pentru observatie! La umplutura nu mi-a ramas asa de multa pentru ca a avut mai mult zer si dupa ce s-a scurs a fost suficienta. Multumesc inca o data!