Pasca fara aluat, desi este un preparat specific Sarbatorilor de Past, am inceput sa o prepar abia de cativa ani incoace. La inceput, denumirea mi s-a parut putin ciudata si nu credeam ca poate sa imi placa pasca fara aluat. Insa cand am incercat-o pentru prima data mi s-a parut atat de buna si gustoasa incat am decis sa o fac mai des! Asadar, daca vreti o varianta mai simpla, sau pur si simplu nu agreati aluatul de cozonac cu branza, atunci puteti face aceasta pasca fara aluat. Se preapara mult mai simplu si mai repede, iar gustul este pe masura! Daca nu va plac stafidele, le puteti inlocui cu merisoare sau agrise, spre exemplu. Si, ca o nota usor exotica, am optat si pentru fructe tropicale din compot de la SunFood.
Pasca fara aluat va sta pe masa noastra de Paste alaturi de un cozonac si cateva tipuri de prajituri usoare. Nu m-am gandit inca ce prajituri sa fac, insa ma gandesc la un desert usor la pahar, sau la Paris-Brest, panna cotta, sau trifle , pavlova cu ananas si rodii sau poate chiar pavlova cu fructe rosii
- Ingrediente pentru o pasca cu diametrul 22cm
- 1 conserva fructe tropicale SunFood
- 700g branza dulce de vaci
- 4 oua
- 150 g zahar
- 300 g smantana grasa
- 50 g faina
- 50 g gris
- 100 g unt moale
- coaja de la 1 lamaie
- 50 g merisoare uscate
- 1 praf sare
- 2 lingurite extract de vanilie
Pentru inceput incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti bine cu unt si tapetati cu faina o tava de tort cu unel detasabil cu diametrul de 22 cm.
Intr-un bol incapator puneti ouale, zaharul, extractul de vanilie si branza dulce de vaci
amestecati totul bine pana se incorporeaza toate.
Adaugati faina si grisul si coaja de lamaie rasa si incorporati din nou, avand grija sa nu ramana urme de faina sau gris neincorporat.
Adaugati coaja de lamaie
La sfarsit adaugati smantana si untul moale si mai amestecati bine inca o data.
Desfaceti conserva de fructe tropicale, scurgeti bine de tot fructele tropicale intr-un prosop uscat asftel incat sa nu mai aiba lichid. Adaugati-le in compozitia de branza.
Daca nu va plac stafidele, atunci puteti opta pentru merisoare uscate, asa cum am facut eu.
Amestecati pentru ultima data si turnati compozitia in tava de tort cu unel detasabil pregatita anterior. Puneti tava cu pasca pe o tava de copt si dati tava la cuptorul incins. Eu pun mereu o tava dedesubtul tavii de tort ca sa nu am surprize la copt, sa nu iasa aluatul sau untul topit pe langa marginile tavii.
Lasati la copt pentru 40 de minute, dupa care scadeti temperatura la 170 grade Celsius pentru inca 10-20 minute pana este aurie pe deasupra. Veti observa ca centrul pare inca lichid, insa dupa ce se va raci, va iesi o pasca bine inchegata.
Lasati sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care dati la frigider pana in momentul servirii.
Pudrati pasca cu putin zahar pudra daca doriti.
Si va puteti bucura de ea. Este o incantare! Atat de usoara si de pufoasa!
Noua ne-a placut tare mult si o sa o mai facem si maine!
Paste Fericit alaturi de cei dragi!