Pasca cu aluat de cozonac

0
274
Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac umplutura dulce de branza cu stafide, aluat de cozonac pufos si aerat. Un dulce specific Sarbatorilor de Paste.

Multi ani de zile am facut Pasca fara aluat pentru ca mi s-a parut mult mai simplu de facut si mai savuroasa. Mereu mi-am inchipuit ca pasca cu aluat de cozonac ar fi mai uscata, iar parca umplutura niciodata nu era de ajuns.

Anul acesta m-am hotarat sa imi prepar singura pasca mea cu aluat de cozonac si multa umplutura de branza.

Pasca cu aluat de cozonac

Daca nu va place Pasca aceasta cu aluat de cozonac, puteti pregati si Pasca cu ciocolata. Referitor la cozonac, pe blog mai gasiti si Babka cu zmeura sau Baka cu ciocolata si alune de padure.

Daca va place mai mult aluatul de cozonac, pe blog gasiti Cozonacul cu aluat oparit.

Din aceste ingrediente puteti face 2 Pasca mai mici sau una mai mare cu diametrul de 25 cm.

Pasca cu aluat de cozonac

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • 550 g faina pentru paine
  • 30 g drojdie proaspata
  • 130 g zahar
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1 lingurita sare
  • coaja de la 1 portocala
  • zahar vanilat
  • 150 ml lapte cald
  • 100 g unt topit
  • Pentru umplutura:
  • 600 g branza dulce de vaci
  • 150 g zahar
  • 3 oua
  • 200 g smanta acra 30% grasime
  • 70 g gris
  • 100 g stafide +1 lingura esenta rom
  • 2 linguri zahar vanilat
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura de lapte

Pentru inceput, pregatiti aluatul de cozonac: Puteti framanta aluatul la mana sau il puteti framanta cu ajutorul unui robot de bucatarie. Oricum ati proceda, iese la fel de bine, doar sa aveti rabdare sa il framantati indeajuns de mult, incat sa obtineti un aluat neted. Operatiunea de framantare dureaza cam 20-30 de minute. 

Intr-un castronel adaugati drojdia proaspata, dupa care amestecati-o cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si 4 linguri de lapte cald din toata cantitatea de lapte, acoperiti cu un servetel  si lasati sa  dospeasca pentru 10 minute. Intr-un castron amestecati galbenusurile impreuna cu zaharul, sarea, si coaja de portocala pana ce zaharul s-a topit.

Pasca cu aluat de cozonac

Cand drojdia a dospit, adaugati-o peste amestecul de oua, turnati si laptele caldut si amestecati totul bine. Incepeti si adaugati treptat faina pana ce este toata incorporata. Incepeti si framantati pana obtineti un aluat moale. Apoi turnati putin cate putin unt topit in timp ce framantati pana ce terminati toata cantitatea de unt. La final trebuie sa aveti un aluat fin si matasos.

Ungeti cu putin ulei un castron incapator si puneti in el aluatul, acoperiti castronul cu folie alimentara si lasati aluatul sa dospeasca la loc cald pentru 2 ore. Alternativ, puteti face aluatul de seara si sa il lasati la frigider sa dospeasca pentru 24 de ore.

Pasca cu aluat de cozonac

Incingeti cuptorul la 160 grade Celsius.

Intre timp pregatiti umplutura de branza: pentru inceput hidratati stafidele in 100 ml apa calda si esent de rom. Puteti face acest lucru si de cu seara. A doua zi stafidele se vor fi hidratat foarte bine.

Intr-un castron incapator amestecati toate ingredientele pana ce toate sunt incorporate. La final adaugati stafidele hidratate si amestecati din nou. Lasati umplutura deoparte.

Dupa ce aluatul a dospit si si-a triplat volumul, scoateti-l din castron, framantati-l 1-2 minute ca sa scoateti aerul format. Impartiti aluatul in 2 parti egale. Prima parte va fi baza, iar cea de-a doua parte va fi partea impletita.

Pasca cu aluat de cozonac

Ungeti foarte bine cu unt tava in care pregatiti Pasca. De preferat este sa folositi o tava cu fund si inel detasabil. Luati  prima parte de aluat si intindeti-o cu ajutorul unui sucitor pana obtineti un disc de aluat mai mare decat baza tavii. Asezati discul de aluat in tava pretatita, avand grija ca aluatul sa ajunga putin si pe peretii tavii.

Luati  cea de-a doua parte de aluat si din ea rulati un sir lung de aluat cu lungimea de 50 cm. Indoiti capetele sirului de aluat si impletiti-l in doua ca pe o franghie. Asezati legatura impletita peste aluatul din tava, legati cele doua capete ca sa obtineti o coronita de aluat.

Pentru ca aluatul are tendinta sa creasca mult si sa nu lase loc si pentru branza, eu obisnuiesc sa pun in mijlocul tavii un castron sau o farfurie pentru a pastra forma initiala si pentru a avea la mijloc un inel uniform.

Lasati aluatul la crescut asa in tava pentru 30 de minute. Indepartati castronul sau farfuria. In locul ramas turnati amestecul de branza si nivelati usor. Ungeti marginile aluatului cu galbenus de ou.

Pasca cu aluat de cozonac

Dati Pasca la cuptorul incins pentru 50-60 de minute pana ce Pasca este rumena, iar branza este inchegata. Daca observati ca in timpul coacerii aluatul are tendinta sa se arda, acoperiti tava de Pasca cu o hartie de copt inmuiata in apa si stoarsa foarte bine.

Lasati Pasca sa se racoreasca in tava complet, dupa care o puteti scoate din tava.

Serviti Pasca cu aluat de cozonac cand este complet racita. Se poate pastra la frigider cateva zile.

Previous articleBabka cu ciocolata
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten + 16 =