Taitei reci cu susan

0
9673
Taitei reci cu susan
image_pdfimage_print

Taitei reci cu susan sunt taitei de grau inveliti in pasta aromata de susan, otet de orez negru, usturoi si ghimbir si neaparat piper Sichuan. Taiteii acestia sunt un fel de mancare rapida si delicioasa!

Cat am stat in China diminetile vedeam la restaurantele chinezesti deschise pe marginea soselelor sau chiar la vanzatorii ambulanti cantitati imense de taitei! Taitei luuungi din faina de grau fierti sau caliti in diferite sosuri.

Micul dejun al unui chinez consta intr-un terci de orez, taitei fierti sau chifle umplute cu carne sau legume, clatite chinezesti sau chiar coltunasi.

Taitei reci cu susan

Taiteii reci despre care va vorbesc astazi sunt perfecti si intr-o zi torida de vara atunci cand nu prea ai chef sa gatesti ore indelungate. Cu un timp de fierbere de doar 5 minute, daca optezi pentru taitei uscati, si cu alte 2-3 minute de pregatire ingrediente ai un fel de mancare super rapid si aromat.

Din categoria taitei mai gasiti pe blog Taitei cu vita si legume, taitei chinezesti de casa sau salata picanta de taitei cu alune.

Din  nou insist asupra calitatii ingredientelor, mai ales ca acest fel de mancare nu necesita multe ingrediente. Aveti nevoie in primul rand de taitei din grau de buna calitate sau taitei proaspeti.

Spre deosebire de pastele italiene, care sunt facute din grau dur, taiteii sunt mult mai fragili, prin urmare au nevoie de putin mai multa grija. Dupa ce i-ati fiert (cu un minut mai putin decat cer instrructiunile), treceti-i printr-un jet de apa rece pentru a le opri gatirea in continuare. Dupa ce i-ati scurs bine de apa, picurati pe deasupra cateva picaturi de ulei de susan, pentru a preveni lipierea lor si pentru mai mult gust. 

Taitei reci cu susan

Dupa cum spune si denumirea, taitei reci cu susan, acesti taitei se servesc reci. Pe langa susanul de pe deasupra, veti mai gasi si susan in sosul care imbraca taiteii. Pasta de susan chinezeasca este diferita de pasta de susan arbeasca pe care o cunoasteti sub denumirea de tahina. Deci incercati sa gasiti la magazinele asiatice pasta de susan chinezeasca. Insa, daca nu gasiti pasta de susan, sa stiti ca puteti folosi si unt de arahide si atunci obtineti un gust si mai bun si mai aromat!

Eu una prefer amestecul de pasta tahina si unt de arahide. Voi puteti alege doar una dintre ele sau sa le amestecati.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru mai multe retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente:
  • 250 g taitei de grau uscati
  • 35 g unt de arahide
  • 35 g pasta de susan chinezeasca
  • 200 ml apa fierbinte
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri otet de orez negru
  • 2 catei usturoi pisati
  • 1 lingurita ghimbir proaspat pisat
  • 1 varf lingurita piper Sichuan prajit si macinat
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 2 lingurite ulei picant aromat
  • Pentru topping:
  • ½ castravete fabio taiat fasii subtiri
  • 1 morcov taiat fasii subtiri
  • Ceapa verde tocata fin
  • Seminte de susan
  • 1 lingura arahide prajite si tocate

Pentru inceput pregatiti piperul Sichuan. Puneti boabele de piper Sichuan intr-o tigaie si prajiti-le fara ulei 1-2 minute pana ce incep sa isi elimine aroma. Puneti boabele intr-un mojar si pisati boabele pana obtineti o pudra fina. Lasati deoparte.

Taitei reci cu susan

Pregatiti tatieii: intr-o oala incapatoare puneti apa si aduceti la punctul de fierbere. Cand apa a fiert adaugati taiteii si fierbeti conform instructiunilor de pe ambalaj. Strecurati taiteii ajutandu-va de o strecuratoare mare, treceti taiteii printr-un jet de apa rece, scurgeti-i foarte bine de apa si asezat-i intr-un bol. Pe deasupra picurati uleiul de susan, amestecati bine si lasati deoparte.

Taitei reci cu susan

Pregatiti sosul: Intr-un bol adaugati untul de arahide si pasta de susan chinezeasca. Cu ajutorul unui tel amestecati totul si incepeti sa turnati treptat apa fierbinte. La inceput veti observa ca amestecul este mai greu de manevrat, insa adaugand apa treptat, usor-usor amestecul se lasa si incepe sa devina mai lichid. Adaugati restul ingredientelor: sosul de soia, otetul, usturoiul pisat, ghimbirul pisat, uleiul picant aromat, piperul Sichuan si uleiul de susan.

Taitei reci cu susan

Asezati taiteii intr-un bol incapator turnati sosul peste taitei si amestecati totul bine pana ce acestia sunt complet acoperiti de sos.

Asezati taiteii in boluri mai mici, puneti pe deasupra fasii de castravete si morcov. Presarati ceapa verde, seminte de susan si arahide prajite. La final mai presarati foarte putin piper Sichuan pudra.

Taitei reci cu susan

Enjoy!

Previous articleTaitei cu vita si legume
Next articleColtunasi chinezesti fierti in aburi
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!