Galuste cu visine proaspete facute in casa cu compozitie din aluat de cartofi, tavalite in pesmet crocant si aromat.
Desi mai cunoscute la noi sunt galustele cu prune, un desert delicious de toamna, galustele cu visine sau caise sunt la fel de bune. Au aroma verii si savoarea visinelor gatite incet in aluat.
Galustele se gatesc destul de repede si pentru ele nu este nevoie de multa pregatire. Important este insa aluatul din care sunt facute, si mai ales cum este pregatit aluatul.
Pentru aluat aveti nevoie de cartofi fainosi fierti in coaja, insa neaparat raciti! Cu cat cartofii sunt mai calzi, cu atat mai multa faina vor absorbi.
O nota crocanta si delicioasa este data de pesmet. De data aceasta am folosit pesmetul auriu granulat de la Baneasa si mi-a placut mult cum au iesit! Pesmetul a ramas crocant si a capatat un gust bogat de nuci dupa ce l-am gatit in tigaie cu putin unt.
Dupa cum spuneam mai sus, puteti folosi ca umplutura prune sau chiar caise, insa neaparat nu ratati si varianta cu visine caci este delicioasa!
Pe blog mai puteti gasi si alte retete cu visine precum: Prajitura cu visine sau Placinta cu visine.
Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente pentru 20-22 galuste mici:
- 500 g cartofi fainosi cu coaja
- 1 ou
- 1 lingura ulei
- 50 g gris
- 1/2 lingurita sare
- 120-130 g faina
- 200 g visine
- pentru pesmetul crocant:
- 100 g pesmet auriu granulat Baneasa
- 100 g zahar
- 70 g unt
- 3 lingurite zahar vanilat
- 2 lingurite scortisoara pudra
Pentru inceput puneti cartofii intregi cu coaja intr-o oala cu apa. Fierbeti cartofii pana ce sunt complet patrunsi.
Cand s-au racorit putin, curatati cartofii de coaja si lasati-i sa se racoreasca.
Intre timp, puteti pregati pesmetul: intr-o tigaie incapatoare topiti untul. Adaugati pesmetul si prajiti-l pana capata o culoare maro deschis.
Amestecati incontinuu insistand pe fundul tigaii deoarece pesmetul se poate arde foarte repede. Stingeti focul si dati tigaia la o parte. Adaugati zaharul si amestecati incontinuu pentru 1 minut. Adaugati zaharul vanilat si scortisoara si amestecati din nou. Lasati amestecul deoparte.
Spalati si curatati de codite visinele, apoi scoateti-le samburii. Asezati visinele intr-o sita si lasati-le deoparte sa se scurga de suc.
Intr-un castron pasati cartofii cat sunt inca usor calzi (nu fierbinti!) cu ajutorul unei prese pentru cartofi , intocmai ca pentru piure. Alternativ, puteti da cartofii pe razatoarea cu ochiuri mici, asa veti obtine un aluat mai fin.
Adaugati oul , uleiul si grisul si sarea si amestecati din nou. Incorporati treptat faina si amestecati rapid pana obtineti un aluat care nu se mai lipeste de maini. In functie de consistenta cartofilor este posibil sa mai aveti nevoie de putina faina. De aceea, repet, adaugati faina treptat pana obtineti un aluat nelipicios.
Din aluatul obtinut luati bucati de marimea unei mingi de ping pong. Aplatizati o bucata de aluat, asezati in mijlocul ei cate o visina si inchideti bucata de aluat, avand grija sa o sigilati foarte bine. In timpul modelarii galustelor, e posibil ca aluatul sa mai fie putin lipicios, asa ca ajutati-va de putina faina. Repetati operatiunea pana ce ati terminat de modelat toate galustele.
Puneti la fiert o oala mare cu apa. Aduceti apa la punctul de fierbere. Cand apa a dat in clocot Puneti in apa cate 10-12 galuste. Treceti cu spatula usor in apa pentru a va asigura ca galustele nu s-au lipit de fundul oalei. Lasati-le sa fiarba la foc mic 3-4 minute pana ce se ridica la suprafata.
Cu ajutorul unei spatule scoateti din apa una cate una galustele fierte, scurgeti-le bine de apa si treceti-le prin pesmetul pregatit. Puneti galustele pe un platou usor presarat cu putin pesmet.
Galustele se consuma cat sunt calde si este bine sa fie mancate in aceeasi zi.
A doua zi pesmetul are tendinta sa se inmoaie pentru ca absoarbe umezeala aluatului. Cu toate acstea, si a doua zi se pot incalzi la cuptorul cu microunde. Pe timpul verii se pastreaza la frigider intr-o caserola cu capac.
Sunt delicioase!
Enjoy!