Napolitane cu nuci si dulce de leche foarte usor de facut, extrem de gustoase si savuroase! Cu ingrediente putine dar de calitate. Napolitanele rezista mult timp, le puteti savura oricand sau le puteti imparti cu cei dragi! Sunt perfecte ca gustare dulce la cafea sau o ceasca de ceai.

Atunci cand eram mica, imi placeau tare mult napolitanele insa de multe ori mi se pareau prea dulci. De-a lungul timpului am incercat sa le fac si eu acasa, insa nu prea mi-au reusit. Mama avea si ea o reteta de napolitane cu ciocolata si ceva fulgi de porumb parca, dar nu si-o mai aminteste si nici reteta lor nu o mai gaseste pe acasa.
Ulterior, dupa mai multe incercari, am ajuns la o varianta care sa imi placa si mie si astazi o impartasesc cu voi!
Sa vorbim un pic despre ingredientele pentru napolitane cu nuci: foi de napolitana. Se gasesc in supermarket-uri sau online. Ele sunt cunoscute mai ales ca foi Lica, insa acum exista si alte brand-uri. Ele vin ambalate in pachete de cate 4 sau 5 foi si au diferite gramaje. Daca foile sunt mai mari, evident, gramajele sunt si ele mai mari. Eu am folosit 4 foi care au avut in total aprox. 150 grame. Daca doriti sa folositi un pachet mare de foi, atunci cresteti cantitatile ingredientelor.
Dulce de leche sau lapte condensat fiert: pentru a va face o idee clara despre care tip de lapte condensat este vorba, faceti cautare pe net. Exista pe piata lapte condensat simplu (cel pe care il mai punem uneori la cafea), exista lapte condensat indulcit, adica lapte amestecat cu zahar si fiert pana capata o consistenta vascoasa. Si exista lapte condensat indulcit si fiert, cunoscut si ca dulce de leche, adica dulceata de lapte. Acesta din urma are consistenta cremei de branza si o culoare bruna de caramel. Pentru napolitanele noastre noi avem nevoie fix de acesta.
Deci, va rog, nu inlocuiti dulce leche cu alte tipuri de lapte caci nu are aceeasi consistenta si rezultatul nu va fi acelasi.
Despre nuci: In aceasta reteta am ales nuci caci mi se pare ca se potrivesc cel mai bine. Puteti folosi si alte oleaginoase daca doriti. Ideal este sa le prajiti inainte caci au un gust mult mai bun.
Cel mai bine este sa le tocati inainte pentru ca bucatile de napolitana sa se taie perfect. Mie imi place sa le toc cu cutitul pentru a avea si putina textura crocanta. Le puteti toca si la blender daca doriti, dar nu foarte marunt.
Pe blog mai gasiti si alte retete cu nuci precum: Cheesecake cu nuci si caramel, Prajitura cu mere si nuci, cornulete de post cu magiun si nuci.

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).
- Ingrediente pentru Napolitane cu nuci:
- 4 foi napolitane mici
- 750 g dulce de leche (lapte condensat fiert)250 g unt moale 82% grasime (la temperatura camerei)
- 350 g nuci prajite si tocate
Mod de preparare napolitane cu nuci: Puneti intr-un vas unutul moale la temperatura camerei. Cu ajutorul unui mixer bateti untul pana devine spumos. Adaugati laptele condensat indulcit fiert (dulce de leche) si amestecati pana obtineti o compozitie omogena. Mixatul chiar nu dureaza mult, insa veti grija sa incorporati dulce de leche in unt. Impartiti compozitia in 3 parti egale. Impartiti si nucile in trei parti egale.

Asezati prima foaie, intindeti uniform prima parte de compozitie. Pe deasupra presarati nucile si presati bine peste compozitie. Continuati cu a doua foaie, a doua parte de compozitie, a doua parte de nuci, dupa care a treia foaie, restul de compozitie si restul de nuci. La final puneti ultima foaie, iar peste ea asezati un tocator mai greu ca sa o preseze.
Peste tocator puneti inca o greutate ( eu am pus un dictionar greu 🤭🤭). Pastrati intr-un loc rece pentru cel putin 5-6 ore sau cel mai bine peste noapte.

Cu ajutorul unui cutit zimtat taiati bucati aceste napolitane cu nuci.

Sunt extraordinar de bune, nu foarte dulci, crocante, absolut delicioase!

Enjoy!