Poale-n brau

2
1063
Poale-n brau

Poale-n brau sau branzoaice sunt placinte delicioase cu aluat pufos si moale, umplute cu branza dulce si stafide.

Adevarat se spune ca aceste poale-n brau nu au asemanare si nici gust asemanator cu vreo alta placinta coapta! Aceste placinte cu branză facute dintr-o foaie de aluat patrata, ale carei colturi se aduc peste umplutura, formand un fel de plic.

Poale-n brau

Denumirea acestor placinte vine de la modul cum sunt impachetate, aducand aminte de femeile care mergeau la rau sa spele rufele si isi prindeau poalele in brau ca sa nu se ude.

Evident ca aceste placinte sunt cu aluat dospit, prin urmare mirosul pe care il imprastie in toata casa atunci cand sunt coapte este inegalabil!

Ceea ce este mai important atunci cand faceti aceste placinte, este sa strangeti bine aluatul atunci cand formati patratele pentru a nu se desface la copt.

Poale-n brau

Pentru umplutura am folosit branza dulce bine scursa. De asemenea, puteti folosi un cas sau urda. Orice tip de branza ati folosi, asigurati-va ca este bine scursa. In caz ca branza este mai moale, o puteti aseza intr-o sita deasa si sa o lasati sa se scurga de zer. In plus, in compozitie veti mai adauga si gris pentru a ingrosa putin compozitia.

Din categoria aluaturi dulci dospite mai gasiti pe blog cornuri cu magiun de prune, cozonac cu aluat oparit, Hencles cu prune.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente pentru 12 Poale-n brau:
  • 500 g faina cu procent de proteina 12
  • 7 g drojdie uscata
  • 200 ml lapte cald
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de la 1 lamaie
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 100g unt moale
  • pentru umplutura:
  • 350 g branza dulce
  • 2 oua
  • 50 g stafide
  • 20 ml esenta rom+70 ml apa
  • 100 g zahar
  • 50 g gris
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • pentru finisat:
  • 1 galbenus ou+1 lingura lapte
  • zahar pudra

Pentru inceput hidratati stafidele. Intr-un castron mic puneti stafidele, turnati peste ele esenta de rom si apa. Amestecati bine, acoperiti castronul si lasati deoparte sa se hidrateze stafidele. Puteti face acest lucru de cu seara.

Poale-n brau

Pentru aluat: Puteti framanta aluatul cu mana sau il puteti framanta cu ajutorul unui robot de bucatarie. Oricum ati proceda, iese la fel de bine, doar sa aveti rabdare sa il framantati indeajuns de mult, incat sa obtineti un aluat neted. Operatiunea de framantare dureaza cam 20-30 de minute.

 Intr-un castronel adaugati drojdia uscata, dupa care amestecati-o cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si 4 linguri de lapte cald din toata cantitatea de lapte, acoperiti cu un servetel  si lasati sa  dospeasca pentru 10 minute. Intr-un castron amestecati ouale impreuna cu zaharul, sarea si coaja de lamaie pana ce zaharul s-a topit.

Poale-n brau

Cand drojdia a dospit, adaugati-o peste amestecul de oua, turnati si laptele caldut si amestecati totul bine. Incepeti si adaugati treptat faina pana ce este toata incorporata. Incepeti si framantati pana obtineti un aluat moale. Apoi turnati putin cate putin unt moale in timp ce framantati pana ce terminati toata cantitatea de unt. La final trebuie sa aveti un aluat fin si matasos.

Ungeti cu putin ulei un castron incapator si puneti in el aluatul, acoperiti castronul cu folie alimentara si lasati aluatul sa dospeasca la loc cald pentru o ora.

Dupa ce aluatul a dospit si si-a triplat volumul, scoateti-l din castron, framantati-l 1-2 minute ca sa scoateti aerul format dupa care puteti incepe sa formati placintele.

Poale-n brau

Pentru umplutura: scurgeti usor stfidele de apa. Acum stafidele sunt deja bine hidratate. Intr-un castron amestecati branza dulce, ouale, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul si stafidele. Lasati umplutura deoparte.

Pentru format poalele-n brau: scoateti aluatul pe planul de lucru. Aplicati pe planul de lucru o pelicula foarte subtire de ulei. Cu ajutorul unui sucitor intindeti aluatul intr-o foaie cu grosimea de 0,5 cm.

Din acest aluat taiati patrate cu latura de aprox. 10 cm. In mijlocul unui patrat puneti cate o lingura de umplutura. Apucati doua varfuri opuse ale patratului (cel din stanga jos si dreapta sus), trageti-le usor spre interior si lipiti-le bine unul de celalalt. Apucati si celelalte doua varfuri opuse (dreapta jos si stanga sus), trageti-le spre interior si lipiti-le bine unul de celalalt. Practic operatiune aceasta se refera la suflecatul poalelor in brau :). Este foarte important sa le lipiti bine astfel incat sa nu iasa umplutura la copt.

Poale-n brau

Repetati operatiunea si cu celelalte patrate de aluat. Asezati-le pe o tava de copt acoperita cu hartie de copt si lasati-le la crescut pentru 20 de minute.

Intre timp incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeti placintele cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Dati la cuptorul incins pentru 30-35 minute pana sunt rumene pe deasupra.

Cand s-au racorit, pudrati-le cu zahar pudra. Noi le-am servit usor calde. Insa sunt cele mai bune reci.

Poale-n brau

Rezista foarte bine si a doua zi, desi ma indoiesc ca va lasa inima sa mai pastrati si pentru maine :).

Poale-n brau

Previous articleCheesecake cu mere si caramel
Next articleTort cu ciocolata si zmeura
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − 8 =