Lipii cu ierburi si usturoi sunt cele mai bune si mai pufoase lipii pe care le-am facut pana acum! In plus, sunt atat de aromate incat le-as putea manca exact asa cum sunt, fara a mai avea nevoie de vreo garnitura la ele! Am facut lipiile astea mai bine de o jumatate de an insa nu am apucat sa le postez pana acum!
Pentru ca zilele acestea avem mai mult timp de petrecut acasa si pentru ca drumurile pana la magazin nu mai sunt atat de usor de facut, m-am decis sa scriu astazi reteta pentru ele. Pe blog mai gasiti o delicioasa reteta de lipii cu chimen si iaurt. Tot din categoria usturoi si ierburi aromate pe blog mai gasiti o paine cu usturoi si ierburi.
Ideea acestor lipii a pornit de fapt de la untul aromat pe care l-am facut acum mult timp si de atunci il fac mereu. Cat este cald afara pun pe pervazul de la bucatarie multe ghivece cu ierburi aromate. Odata la ceva timp, cand ierburile cresc prea mult, le tai cu foarfeca si le amestec cu unt moale. Asa ma pot bucura de aroma ierburilor si atunci cand nu am ierburile mereu la indemana.
Prin urmare, astazi veti avea chiar 2 retete: una pentru lipii si alta pentru untul cu ierburi aromate. Usturoiul este separat, nu l-am pus si pe el in unt. De ce? Pentru ca am preferat ca untul sa aiba aroma lui de ierburi. Pentru ca pot folosi untul la diferite alte preparate in care poate nu imi doresc si usturoi.
Si pentru ca usturoiul este mereu mai bun cand este proaspat decat atunci cand este pus in unt si tinut la frigider. In principiu, la acest unt puteti folosi cam ce ierburi va plac voua si in ce cantitati doriti. Puteti folosi si patrunjel, sau marar sau alte ierburi in afara celor pe care le-am folosit eu. Nu am pus busuioc proaspat pentru ca am observat ca are uneori tendinta sa se innegreasca atunci cand da de alimentele fierbinti, asa ca l-am omis.
Ok, voi incepe mai intai cu reteta de unt aromat, dupa care reteta lipiilor.
- Ingrediente pentru untul aromat:
- 200 g unt moale 82%grasime
- ierburi aromate la alegere in proportii variabile: oregano, cimbrisor, verbena (sau lamaita), menta, rozmarin, chives-eu le-am pus pe toate acestea.
- 1/2 lingurita sare
Ierburile se curata de crengute (in cazul rozmarinului si a cimbrisorului) se spala bine si se zvanta. Se pun intr-un blender si se maruntesc bine de tot pana se obtine o pasta. Se adauga untul si sarea dupa care se mai blenduiesc pana ce sunt toate bine incorporate. Pasta de unt obtinuta se pune intr-un borcan inchis ermetic si se pastreaza la frigider pana in momentul folosirii.
Untul acesta se mai poate folosi la fripturi, sosuri, aluaturi sarate sau paine.
- Ingrediente pentru lipii:
- 500 g faina tip 650 (cu procent de proteina mare)
- 200 ml apa calda
- 5 g drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 50 ml ulei masline
- 50 g iaurt
- 2-3 catei usturoi zdrobiti
In bolul unui vas se cerne faina se face o gropita in mijlocul ei in care se pune drojdia, zaharul si 50 ml apa. Se lasa drojdia sa se activeze 10 minute. Apoi se toarna restul de apa, uleiul de masline, iaurtul si sarea. Se amesteca toate foarte bine si se framanta un aluat neted care nu se mai lipeste de maini. In functie de consistenta fainii este posibil sa mai fie nevoie de putina faina pentru a obtine un aluat nelipicios.
Aluatul se pune inapoi in vas, care a fost uns cu ulei in prealabil si se lasa la crescut acoperit cu folie alimentara pentru o ora pana isi dubleaza volumul.
Se scoate aluatul din vas se framanta putin pentru a elibera aerul format, dupa care aluatul se imparte in 8 parti egale, cam de 100 g fiecare. Din fiecare bucata de aluat se formeaza mingiute care se acopera cu un prosop de bucatarie si se mai lasa 10 minute sa se odihneasca.
Se ia o prima mingiuta de aluat si se intinde cu ajutorul unui sucitor, astfel incat sa aiba o forma lunguiata, cam de 15 cm. Pe foc se pune o tigaie cu fundul gros. Cand este bine incinsa, se pune fasia de aluat si se lasa sa se gateasca pe o parte. In timpul gatirii aluatul va face niste bule de aer ceea ce inseamna ca s-a dezvoltat frumos si a crescut bine.
Lipia se intoarce si pe partea cealalta si se mai gateste cateva minute la foc mic pana este rumena. Cat este fierbinte, imediat dupa ce s-a scos din tigaie, lipia se unge din belsug cu untul aromat si cu usturoi zdrobit.
Se repeta operatiunea si cu celelalte bucati de aluat.
Lipiile se consuma calde. Se pot reincalzi la cuptorul cu microunde.