Belsug din natura și niste idei de bunatati

0
5046
image_pdfimage_print

 

Totul a inceput atunci cand am primit acasa un minunat cosulet cu 4 pungute minunate. De-a lungul timpului am mai cumparat produse Solaris si mi-au placut tare mult. De data aceasta, avand atatea ingrediente stranse la un loc (Sare Roz de Himalaya, Fructe uscate goji, Chimen), m-am “incuiat” in bucatarie si am dat frau imaginatiei mele culinare.
Sarea roz de Himalaya este un tip de sare folosit tot mai des in bucatariile noastre. Are un gust aparte si special care da mancarii o savoare placuta. Am folosit aceasta sare in multe preparate, insa cel mai mult mi-au placut acestea

Legume la cuptor cu sare Himalaya

 

Adica intr-o tava am pus de-a valma niste legume care-mi prisoseau prin frigider. Bineinteles  ca variantele sunt infinite, asa ca puteti incerca orice combinatie de legume. Eu am pus: 5 ciuperci champignon mari, 1 vanata, 100 g dovleac taiat cuburi, 1 ceapa rosie, cateva tije de telina verde (apio), 1/2 lamaie taiata felii, 1 rosie taiata felii, 100 g fasole verde. Dupa care am condimentat cu: sare roz de Himalaya, piper proaspat macinat, cimbrisor proaspat, oregano proaspat, 3 linguri ulei de masline, 50 ml vin alb, 50 ml apa. Incingeti cuptorul la 200 grade C, si dati tava la cuptor pentru 30 de minute, sau pana se rumenesc. Serviti ca garnitura alaturi de friptura, sau alaturi de un bol de orez.

 

Despre fructele goji s-au spus foarte multe. Ele au devenit foarte populare si la noi in tara in ultimii ani. Insa in Asia, fructele goji sunt folosite in medicina de mai bine de 2000 de ani. In China, mai toate supele au proprietati tonice si revigorante si sunt aromate si vitaminizate cu anason stelat, fructe goji, scortisor si alte tipuri de plante.
Eu de data aceasta am optat pentru o
Supa de coltunasi
Metoda de preparare pentru coltunasi o aveti in postarea Coltunasi chinezesti. Dupa cum spuneam si atunci, coltunasii se pot manca si ca atare serviti alaturi de sos de soia, insa se pot fierbe si in supe.

 

Avem nevoie de:
15 coltunasi proaspeti
750 ml supa de pui
3 felii ghimbir
3 catei usturoi
10 boabe goji
2 bucati steluta anason
3 bucati curmale chinezesti rosii
2 lingurite sos de soia
1/2 lingurita sare
1/3 lingurita piper alb
1 lingurita ulei de susan
intr-o oala se toarna supa, la care se adauga cateii de usturoi zdrobiti, feliile de ghimbir si toate condimentele si ingredientele, mai putin coltunasii si uleiul de susan.  Cand supa a dat in clocot, se adauga coltunasii si se lasa sa se fiarba la foc mic in jur de 10-15 minute. La sfarsit se adauga uleiul de susan.

 

 se toarna intr-un bol mare de servit

 

 

se presara pe deasupra ceapa verde tocata si coriandru tocat

 

 

optional se serveste si cu ardei iute

 

 un deliciu!

 

 

 de asemenea fructele goji se pot folosi si la diferite dulciuri sau preparate dulci. Din punctul meu de vedere, atunci cand vorbim de fructele goji, cele mai bune sunt
 Batoane cu musli si fructe goji

 

 

ne trebuiesc:
100 g unt
50 g miere
75 g zahar brun
300 g musli
100 g migdale
2 linguri fructe goji
3 linguri coacaze uscate
5 linguri merisoare uscate
10 caise uscate si tocate
2 lingurite extrac vanilie
1 lingurita coaja de portocala
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o craticioara topiti untul impreuna cu mierea si zaharul, lasati sa se incorporeze toate. Adaugati extractul de vanilie si coaja de portocala. Turnati compozitia peste musli, migdale si celelalte fructe uscate. Amestecati bine de tot. Turnati compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt.

 

Dati tava la cuptor pentru 25 de minute, sau pana ce partea de sus prinde o culoare aramie placuta. Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca. Taiati batoane din compozitie.

 

 

serviti-le dimineata alaturi de un pahar de lapte sau la cafea

 

se pastreaza in cutii metalice pentru o perioada indelungata
Nu sunt fanul numarul unu al chimenului. Insa de cand m-am apucat sa combin chimenul cu diferite tipuri de aluat, a inceput sa imi placa mult. Asa ca am pregatit
Turtite cu chimen si iaurt
350 g faina alba de grau
2 lingurite praf de copt
1 lingurita sare roz de Himalaya
2 lingurite chimen
300 g iaurt grecesc (5% sau mai gras)

 

 

 

intr-un castron amestecati faina, sarea, praful de copt si chimenul

 

 

adaugati si iaurtul grecesc. Amestecati bine pana obtineti un aluat fin si elastic

 

 lasati aluatul sa se odihneasca pentru 20 de minute. Impartiti aluatul in bilute de marimea unui ou mare

 

presarati masa de lucru cu faina, intindeti fiecare biluta de aluat cu ajutorul sucitorului, pana obtineti lipii de marimea unei clatite

 

 

puneti o tigaie pe foc si o incingeti, puneti in ea turtita de aluat si lasati aluatul sa se coaca

 

cand observati “basici” de aer la suprafata aluatului, puteti intoarce lipia
lasati sa se rumeneasca si pe cealalta parte

 

 

serviti calde!

 

 

 

 alaturi de un pahar de lapte batut, sau cu iaurt grecesc

 

 

 

 

 

sunt delicioase!

 

 

 

 

Enjoy! 🙂
Ei bun, si dupa atatea chestii numai bune de mancat, va invit sa-mi spuneti care dintre ele v-a placut cel mai mult. 🙂
Previous articleScones cu afine si lamaie
Next articleOrez cu lapte si afine
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!