Dupa ce am facut Tartele chinezesti cu crema de ou, mi-am dat seama ca am facut o adevarata pasiune pentru tarte, atat dulci ( Tarta cu mure ), cat si sarate ( Tarta cu ciuperci ). Asa ca n-am sa ma opresc aici, o sa-mi urmez pasiunea mai departe printr-o tarta cu praz si somon afumat. Atunci, sa trec la treaba, zic! 🙂
Din:
130 g unt
175 g faina
un praf sare
3 lingurite cu apa rece cu gheata
Intr-un blender de bucatarie se pune faina, untul si praful de sare. Se porneste blenderul si se amesteca toate pana se obtine un aluat nisipos. Se toarna apa si se porneste din nou blenderul pentru cateva secunde pana ce se se formeaza o bila de aluat. Se infoliaza in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 de minute.
Se scoate aluatul de la frigider si se intinde aluatul pe masa de lucru cu ajutorul unui sucitor. Se aseaza aluatul intr-o tava rotunda de tarta si inteapa din loc in loc cu furculita, dupa care se da din nou la frigider.
apoi am trecut la umplutura, foarte simpla si taaare deliciosa:
3 fire de praz
200 g somon afumat
3 oua
50 g smantana
50 g cascaval
2 lingurite de unt
(afumat zic!, ca sa se potriveasca cu somonul afumat )
sare, piper
Am incins cuptorul la 180 grade Celsius. prazul l-am taiat in bastonase lungi de 4 cm, apoi l-am crestat pe lungime
somonul in bucatele
intr-o tigaie am pus la calit prazul in cele 2 lingurite de unt
am potrivit de sare si piper
am presarat prazul calit peste foaia de aluat
apoi bucatelele de somon afumat
intr-un castronel am batut cele 3 oua, impreuna cu smantana, sare si piper dupa gust
si apoi am turnat compozitia in fir subtire peste praz si somon
cam asa arata apoi:
peste toate am presarat cascavalul ras (cred ca puteti renunta la cascaval, la final culoarea tartei va fi mai frumoasa)
am dat la cuptor pentru 30 de minute
am garnisit cu cateva bobite de piper rosu si feliute de lime
se consuma neaparat calda!
eventual alaturi de un pahar de vin alb
Enjoy!
mmm ce bun … am s ao fac si eu sa stii.
Cat de bine arata !!! Eu aseara am facut un quiche cu broccoli.Ne-am sincronizat in tarte sarate :)) Quiche day 🙂 Poop !
gustoasa trebuie sa fi iesit tarta ta !
Mai, ce bine arata! N-am praz… asa ca voi incerca si eu cu echalotte. Pana iau praz, bineinteles. Si fara cascaval. Felicitari pentru tarta asta pe care ne-ai propus-o!
Giovanna, este tare buna aceasta tarta, cred ca i-ar placea si ingerasului tau de fetita. Nepotica mea a mancat cu mare placere.
Gand la gand cu bucurie, Ana-Maria! 🙂 Eu am numit-o tarta, o fi de fapt quiche? 😀
Pansy, are un usor gust de peste, dar nu foarte pronuntat. Asta mi-a placut cel mai tare la ea.
Doamna Elena, cred ca merge si cu ceapa, sau chiar ceapa verde. Si bineinteles, merge si fara cascaval. Am eu un fix cu cascavalul:), dar puteti renunta la el.
Încearcă să faci şi cu somon proaspăt tăiat micuţ…e la fel de bun ca cel afumat…ceva mai discret!
Frumos blog…!
Am eu un fix cu somonul afumat, mi se pare tare delicat asa:). Multumesc pentru pont si pentru aprecieri!:)
Foarte buna tarta ta..imi place somunul si prazul…eu renunt la cascaval :). pup
am facut tarta! este extraordinara!si foarte simplu de facut!
asteptam retete noi:)