Cu aceasta reteta imi incep lista dulciurilor chinezesti. Nu o sa fie o lista prea lunga, caci, dupa cum spuneam intr-o postare de mai demult numita Despre desertul chinezesc, chinezul este innebunit dupa dulciuri, dar nu prea stie sa le prepare. Asa ca ori creeaza niste dulciuri mult prea dulci pentru a fi mancate, ori dulciuri destul de ciudatele pentru gustul nostru, ori isi cumpara ciocolata, ori…consuma pur si simplu fructe in stare naturala. Si, ar mai fi un caz de dulciuri…cele imprumutate. Vede un tip de dulciuri pe gustul lui, dulciuri pe care incepe sa le creeze singur, dar cu modificarile de rigoare, ca sa nu incalce prea mult traditia culinara, la care el tine foarte mult. De data aceasta el a imprumutat din Hong Kong reunumitele tarte cu ou, care se pare ca i-au placut exact asa cum sunt ele la origini. Si se pare ca originile sunt…din Portugalia! Da, pasteis de nata!
Oricat de europene ar parea ele, aceste tarte sunt chiar din Hong Kong si da, se aseamana prin anumite locuri cu un dulce frantuzesc, de pilda. Insa trebuie sa va spun de la inceput, ca mancand aceste tarte, o sa simtiti ceva la fel ca pentru fructul durian, ori o sa va placa la nebunie, ori o sa le urati din toata inima! De ce v-ar putea placea? Asta las sa decideti singuri, de ce le puteti uri? Crema de ou, evident, va avea un gust pregnant de ou, ci nu de vanilie, dupa cum ati putea crede. De multe ori mi-am cumparat in China aceste tarte, sperand intr-o zi ca vor avea alt gust, decat cel de ou, sau ca poate vor avea un pic de vanilie…sau frisca…In fine, va las in compania lor, dar sigur sa-mi spuneti ce parere aveti despre ele! 🙂
pentru aluatul de tarta trebuiesc urmatoarele ingrediente:
200 faina
50 g zahar pudra
100g unt rece
Pe masa de lucru cernem faina impreuna cu zaharul pudra, iar peste adaugam untul taiat bucati
amestecam totul foarte repede pana se formeaza un aluat nisipos
continuam sa amestecam totul pana obtinem un aluat omogen pe care il strangem intr-o mingiuta; daca aluatul vi se pare prea moale, il puteti pune in frigider pentru 20 de minute, mie una mi s-a parut numai bun
pentru crema de ou ne trebuie:
3 oua
80 g zahar +100ml apa
100 ml lapte
zaharul il dizolvam in cei 100ml de apa fiarta, lasam lichidul cu zahar sa se raceasca complet
amestecam laptele rece cu zaharul diluat in apa (desi nu toate retetele speficica, va sfatuiesc sa puneti si 1 lingurita esenta de vanilie sau 1 lingurita de zahar vanilat), punem totul intr-o cana gradata, o sa vedeti imediat utilitatea acesteia
separat, intr-un castron batem USOR cele 3 oua, ideea e sa le batem astfel incat sa devina o masa omogena, nu sa faca spuma, asa cum mi-a iesit mie aici 🙂 , dar vom rezolva acest aspect imediat
adaugam compozitia de lapte si zahar la amestecul de oua
apoi, pentru a obtine un lichid cat mai omogen, strecuram compozitia inapoi in cana gradata
luam niste forme de tarta si le “captusim” cu aluatul format mai devreme
vom incerca pe cat posibil sa le captusim cu un strat de aluat mai subtire, nu foarte gros
in fiecare forma captusita turnam cu grija compozitia din oua si lapte (folosind cana gradata, ne va ajuta sa turnam mai bine compozitie in tarte. reusind astfel sa nu dam pe afara nici macar un strop din compozitia de oua si lapte)
umplem formele, lasand sa se vada numai un pic din aluat, dam la cuptorul incins, in jur de 25-30 de minute
sau pana observam ca in interiorul tartelor s-a format o budinca mai tare, daca miscam tava usor si observam ca lichidul din ele inca se mai clatina, atunci mai lasam cateva minute la cuptor
nu vom coace tartele prea tare caci budinca din ele se va arde, si nici nu le vom putea scoate din forme
le lasam la racit dupa care le putem scoate din forme
aluatul este foarte fraged, iar crema din interior cremoasa
dar gustul de ou inca ramane pregnant
Sper sa va placa!