Galette cu ciuperci, branza albastra si sparanghel

0
6358
image_pdfimage_print

 

 

Pe vremurile astea friguroase as fi in stare sa aprind cuptorul pana si dimineata ca sa-mi pregatesc micul dejun! Ba chiar si pentru o simpla gustare as fi fericita sa dau drumul la cuptor si sa coc o placinta aromata! Intamplarea face ca ieri sa dau in camara peste un borcan cu ciuperci de la Sun Food si atunci m-a lovit inspiratia: o tarta cu ciuperci! Dar pentru ca am facut mai putin aluat, am transformat tarta intr-o galette. A iesit geniala!

Ingrediente pentru 1 galette cu diametrul de 20 cm:

1 portie aluat pate brisee (reteta mai jos)
1 borcan ciuperci Sun Food
1 bucata praz
6-7 fire sparanghel
70 g branza albastra
2 lingurite ulei de masline
50 g miez nuca
1 crenguta cimbrisor proaspat
1 praf boia dulce
1 praf sare
piper proaspat macinat

Pentru aluat pate brisee:
200 g faina
100 g unt rece taiat bucatele
1 galbenus ou
1 praf sare
3-4 linguri apa RECE

 

pentru uns:
1 galbenus ou
o crenguta cimbrisor proaspat

 

Intr-un blender puneti faina, sarea si untul rece

 

Porniti blenderul si pulsati cateva secunde pana ce obtineti o compozitie nisipoasa

 

Adaugati galbenusul si apa RECE si mai pulsati cateva secunde

 

pana ce obtineti un aluat sfaramicios ca acesta.

 

Rasturnati aluatul pe o folie alimentara

 

strangeti colturile foliei alimentare fara sa atingeti aluatul

 

aplatizati aluatul pana ce incepe sa se tina bine (strangeti folia de cateva ori)

 

Dupa ce ati obtinut o minge de aluat ca aceasta

 

Cu podul palmei aplatizati aluatul si dati la frigider cel putin 30 de minute.

 

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Intr-o sita scurgeti bine de apa ciupercile, lasati-le deoparte.

 

Intr-o tigaie incingeti uleiul de masline, adaugati ciupercile si sotati-le pana capata o culoare aurie

 

Adaugati prazul tocat marunt si lasati sa se gateasca pana ce prazul se inmoaie

 

Spalati sparanghelul, rupeti partea de sus a sparanghelului, lasand tije de aproximativ 10 cm. Puneti la fiert o oala cu apa si sare, cand apa a fiert adaugati sparanghelul si lasati in apa timp de 3 minute. Transferati sparanghelul intr-un bol cu apa si gheata. Lasati deoparte.

 

Restul tijelor de sparanghel tocati-le rondele si adaugati-le amestecului din tigaie. Mai sotati 2-3 minute, adaugati boiaua dulce si cimbrisorul, potriviti de sare, piper. Lasati tigaia deoparte sa se racoreasca.

 

 

Intre timp, scoateti aluatul de la frigider, desfaceti-l din folia alimentara.

 

Intindeti aluatul intr-o foaie rotunda cu diametrul de 40 cm.

 

In mijlocul foii de aluat puneti compozitia, peste care asezati bucatele de branza albastra si nuci tocate.

 

Asezati si tijele de sparanghel. Apucati de o margine a aluatului si aduceti-o catre mijlocul foii de aluat, facand un pliu. Luati urmatoarea parte de aluat si repetati operatiunea.

 

Procedati la fel cu restul de aluat

 

mergeti in sensul acelor de ceasornic si inchideti aluatul ca pe un pachet

 

 

 

Ungeti galette cu galbenus de ou, presarati cateva frunzulite de cimbrisor si dati tarta la cuptorul incins pentru 30 de minute

 

pana ce tarta este rumena si aurie.

 

Lasati tarta sa se racoreasca cateva minute si apoi serviti cu pofta

 

 

Este buna si rece si calda.

 

Se poate reincalzi 1-2 minute la cuptorul cu microunde.
Enjoy!
Previous articleParis Brest cu piersici si crema de fistic
Next articleMeniu pentru Anul Nou Chinezesc 2017
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!