Pere in foietaj

0
9731
Pere in foietaj
image_pdfimage_print

Pere in foietaj sunt desertul pe care l-am facut destul de des in ultima perioada. Intruchipeaza toamna si toate aromele ei, mai ales ca am ales sa le fierb in vin alb cu multe mirodenii. Reprezinta un desert elegant care poate fi servit alaturi de o cupa de inghetata, sau putina frisca batuta. Eu am gasit de cuviinta sa le servesc cu un sirop scazut format din vinul fiert in care am posat perele.

Pere in foietaj

Pe blog mai gasiti o serie de retete cu pere precum tarta cu pere si scortisoara, sau tarta sarata cu pere si branza albastra, sau delicioasa prajitura cu ciocolata, pere si ghimbir.

Pregatitul perelor in foietaj este o adevarata desfatare! Cand veti simti mirosul condimentelor cu vin in timp ce perele se poseaza o sa simtiti ca toata casa miroase a Craciun si a voie buna. Apoi invelitul perelor in aluat necesita putina atentie si migala, insa rezultatul este unul pe masura. O sa vedeti ca o sa va placa!

Pere in foietaj
  • Ingrediente:
  • 4 pere medii (neaparat) cu codita
  • 700 ml vin alb sec
  • 100 g zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 2 stelute anason
  • 5 pastai cardamom
  • 5 cuisoare
  • 2 fasii coaja portocala
  • 400 g aluat foietaj
  • 1 galbenus ou+1 lingura lapte

Pentru mai mult gust si o aroma mai puternica este indicat sa posati perele in vin cu o zi inainte si sa le lasati in acest vin aromat peste noapte ca sa se infuzeze bine.

Spalati bine perele, curatati-le de cotor prin partea inferioara, avand grija sa pastrati perele intregi si coditele intacte. Curatati perele de coaja pana aproape sus de codita. Taiati perele foarte putin la baza astfel incat sa aiba o baza plata si sa poata sta in pozitie verticala.

Pere in foietaj

Intr-o oala incapatoare turnati vinul impreuna cu toate mirodeniile si zaharul. Asezati perele si dati pe foc pana incepe sa clocoteasca. Dati focul mic, acoperiti cu un capac etans si lasati sa fiarba la foc mic pentru 30 de minute pana ce perele sunt usor moi. Introduceti lama unui cutit intr-o para. Daca lama patrunde usor atunci perele sunt gata. Stingeti focul si lasati perele in lichidul format pentru cel putin 5 ore sau cel mai bine peste noapte.

Pere in foietaj

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Scoateti perele din lichidul format (nu aruncati lichidul!). Asezati perele pe un prosop de hartie si tamponati-le usor astfel incat sa nu mai fie umede. Scoateti aluatul foietat din frigider, presarati putina faina pe masa de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindeti usor aluatul astfel incat sa aveti o foaie de aluat neteda. Taiati 4 patrate din aluat pe care le puneti la baza perelor. Din restul de aluat taiati fasii cu care veti inveli perele.

Montaj: puneti pe blatul de lucru un patrat de aluat. In centru asezati o para. pliati colturile in jurul perei astfel incat sa acoperiti toata baza. Luati o fasie de aluat si incepeti sa o rulati in jurul perei incepand de la varf catre baza, pana ati acoperit toata para. Puneti para pe o tava acoperita cu hartie de copt.

Pere in foietaj

Repetati operatiunea si cu celelalte pere. Intr-un castron mic amestecati galbenusul de ou cu laptele si cu ajutorul unei pensule ungeti cu grija perele in foietaj. Dati tava la cuptorul incins pentru 25-30 minute. Pentru o coacere uniforma, intoarceti in cuptor tava cu celalalt capat, dupa 15 minute de coacere.

Intre timp pregatiti sosul de vin. Puneti din nou pe foc oala cu vin si cu condimente si lasati sa fiarba pana ce lichidul format scade la jumatate. Eliminati restul de condimente prin strecurare si puneti sosul format intr-un recipient.

Pere in foietaj

Scoateti perele de la cuptor. Lasati-le sa se racoreasca 15-20 de minute. Optional, puteti servi alaturi de o cupa de inghetata. La momentul servirii turnati peste pere sosul format.

 

Pere in foietaj

 

Pofta buna la pere in foietaj!

Previous articleCostite de porc in sos dulce acrisor
Next articleCornulete cu gem de gutui
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!