Placinta cu mere impletita

0
763
Placinta cu mere impletita

Placinta cu mere impletita din aluat pufos si aromat cu umplutura de mere coapte si scortisoara, pudrata cu zahar. Un dulce aromat perfect pentru serile reci!

Placinta cu mere impletita

Exista sute si sute de placinte pe internet si fiecare autor de reteta spune ca reteta lui de placinta este cea mai buna, ca este reteta mostenita de la mama, de la matusa, de la vecina, de la cunostinta X. Si acum, pe buna dreptate: cum sa nu fie cea mai buna placinta cand la mijloc se afla merele acelea coapte si cu scortisoara? Pentru ca da, mirosul de mere cu scortisoara ne trezeste nenumarate amintiri frumoase si placute!

Placinta mea de astazi, evident, este fenomenal de buna! As zice chiar, ca si ceilalti autori de retete, ca da, este cea mai buna! Dar sunt ataaat de multe retete de placinte pe lumea asta, incat as zice mai degraba ca absolut toate sunt cele mai bune!

Placinta cu mere impletita

Ceea ce o deosebeste pe aceasta placinta este impletitura. O face mult mai draguta si mult mai speciala! In plus, merele sunt taiate cubulete, nu rase pe razatoarea mare. Deci, alta textura.

Alte dulciuri cu mere gasiti pe blog, spre exemplu o draguta de tarta cu mere si crema de vanilie, un tot cu mere, nuci si scortisoara, strudel cu mere (de post), cheesecake cu mere si caramel sau prajitura cu mere si scortisoara.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente pentru 2 placinte impletite:
  • 6 g drojdie uscata
  • 2 galbenusuri +1 ou
  • 60 g zahar
  • 270 ml lapte caldut
  • 520 g faina cu procent 12% proteina
  • ½ lingurita sare
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • 100 g unt moale, cuburi
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere Ionatan
  • 120 g zahar
  • 30 g amidon
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • Pentru uns placinta:
  • 1 galbenus ou
  • 1 lingura lapte
  • 1 lingura zahar tos

Pentru inceput, faceti umplutura cu mere. In momentul in care puneti umplutura peste aluat, aceasta trebuie sa fie rece, deci incepeti cu umplutura. Alternativ, o puteti face si cu o zi inainte si sa o pastrati la frigider. Curatati merele de coaja si cotoare. Tocati merele cubulete si puneti-le intr-o cratita impreuna cu zaharul, amidonul si sucul de lamaie. Caliti merele la foc mic pana ce scade sucul lasat de mere. La final adaugati scortisoara si zaharul vanilat. Acoperiti cratita si lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei.

Pentru aluat: Intr-un castronel adaugati drojdia uscata, dupa care amestecati-o cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si 4 linguri de lapte cald din toata cantitatea de lapte, acoperiti cu un servetel  si lasati sa  dospeasca pentru 10 minute. Intr-un castron amestecati galbenusurile si oul impreuna cu zaharul pana ce zaharul s-a topit.

Placinta cu mere impletita

Cand drojdia a dospit, adaugati-o peste amestecul de oua, turnati si laptele caldut si amestecati totul bine. Incepeti si adaugati treptat faina pana ce este toata incorporata. La final adaugati sare si coaja rasa de lamaie. Incepeti si framantati pana obtineti un aluat moale.

Apoi adaugati putin cate un cub mic de unt moale in timp ce framantati pana ce terminati toata cantitatea de unt. La final trebuie sa aveti un aluat fin si matasos.

Ungeti cu putin ulei un castron incapator si puneti in el aluatul, acoperiti castronul cu folie alimentara si lasati aluatul sa dospeasca la loc cald pentru 2 ore. Alternativ, puteti face aluatul de seara si sa il lasati la frigider sa dospeasca pentru 24 de ore.

Impartiti aluatul in 2 parti egale. Luati o prima bucata de aluat si intindeti-o intr-o foaie de aluat sub forma de patrat cu latura de 40 cm. Pe laturile din stanga si din dreapta foii de aluat taiati fasii groase de 1,5 cm si lungi de 13 cm. In acest moment veti avea la mijloc o fasie intreaga de aluat de aproximativ 13 cm.

Luati jumatate din umplutura de mere si intindeti-o uniform pe toata suprafata fasiei din mijloc. Incepeti sa faceti impletitura: luati cate o fasie de pe partea dreapta si aduceti-o spre centru peste umplutura de mere, apoi pe cea din stanga si suprapuneti-o peste cea de dinainte. Continuati cu restul fasiilor de aluat pana ce ati format toata impletitura.

Placinta cu mere impletita

Asezati placinta pe o tava acoperita cu hartie de copt, dupa care procedati la fel si cu cea de-a doua placinta. Acoperiti tava cu un prosop si lasati sa dospeasca 20 de minute.

Intre timp, incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Ungeti placintele cu galbenus amestecat cu lapte, dupa care presarati zahar tos peste ele. Dati tava cu placinte la cuptorul incins pentru 25-30 de minute pana sunt rumene.

Placinta cu mere impletita

Lasati sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care puteti taia felii.

Enjoy!

Previous articleChec cu pere posate
Next articleStrudel cu ciuperci
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × three =