Tarta cu mere si crema de vanilie

0
639
Tarta cu mere si crema de vanilie

Tarta cu mere si crema de vanilie, blat crocant de tarta, piure de mere parfumat, crema fina si delicioasa de vanilie, iar pe deasupra trandafirasi din mere.

Tarta aceasta este, daca vreti, o dovada de dragoste pentru cei care degusta asa ceva. Este o tarta mai migaloasa, in sensul ca trandafirasii de pe deasupra trebuiesc facuti manual. In primul rand, feliile de mere se taie foarte foarte subtire cu ajutorul unui cutit, sau cu ajutorul unei razatoare speciale tip mandolina. Apoi feliile de mere sunt fierte putin intr-o solutie de apa, zahar si putin unt. Din nou, aici mare grija cat fierbem merele, intrucat acestea se pot dezintegra daca le prelucram termic prea mult.

Un rol important in aceasta tarta il joaca merele. Atunci cand pregatiti o astfel de tarta, mai ales daca doriti sa obtineti trandafirasi fermi care sa se poata modela si sa reziste, trebuie sa alegeti un soi de mar mai ferm. Aici ma refer la merele soi Idared sau Florina. Nu sunt potrivite aici merele din soiul Bot de iepure sau Golden.

Tarta cu mere si crema de vanilie

Cu toate acestea, daca nu aveti rabdare si nici timp ca sa formati toti acei trandafirasi, puteti taia merele in felii subtiri pe care sa le asezati la final peste tarta in forma concentrica, sau pur si simplu le puteti aseza pe deasupra dupa bunul plac. Gustul este acelasi.

Niciodata nu mi-am putut inchipui ca o combinatie intre mere si crema de vanilie poate fi ataaat de buna! Blatul acela crocant de tarta impreuna cu merele cremoase si crema de vanilie parfumata transforma totul intr-un desert de vis!

Daca va plac mult deserturile cu mere, pe blog mai gasiti o superba prajitura cu mere si scortisoara, strudel cu mere (de post) sau cheesecake cu mere si caramel.

Nu uitati ca ma puteti gasi pe Instagram pentru alte retete si Story-uri dragute :).

  • Ingrediente (pentru o tarta cu diametrul de 26 cm)
  • Pentru crusta:
  • 220 g faina
  • 50 g zahar
  • 110 g unt rece 82% grasime
  • 1 praf sare
  • 4-5 linguri apa rece
  • Pentru piureul de mere:
  • 5 mere din soiul Idared sau Florina
  • Sucul de la 1 lamaie
  • 100 g zahar
  • 2 batoane scortisoara
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 120 g zahar alb
  • 50 g amidon
  • 1 lingurita extract vanilie
  • 70 g unt
  • Pentru trandafirasii de mere:
  • 1 kg mere Florina
  • 100 g zahar
  • 300 ml apa
  • 20 g unt

Pentru inceput pregatiti aluatul: intr-un vas puneti faina cernuta impreuna cu zaharul si sarea si amestecati bine. Puneti untul rece taiat bucati si zdrobiti-l in faina pana obtineti bucatele mici de unt de marimea unui bob de mazare. Lucrati rapid astfel incat sa nu topiti untul. In acest moment trebuie sa aveti o compozitie sfaramicioasa. Adaugati treptat apa si framantati rapid, fara a insista prea mult, pana se leaga aluatul.

Alternativ, puteti face aluatul la robotul de bucatarie. Gasiti mai multe poze pas cu pas AICI. Strangeti aluatul intr-o mingiuta pe care o aplatizati si inveliti in folie alimentara. Dati aluatul la frigider pentru o ora.

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti aluatul de la frigider, infainati usor blatul de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindeti aluatul in foaie subtire. Transferati aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 25 cm. Presati aluatul in tarta si taiati marginile aluatului cu un cutit. Intepati din loc in loc aluatul cu ajutorul unei furculite. Peste hartia de copt puneti boabe de fasole uscata, pentru a impiedica aluatul sa creasca foarte mult la copt. Dati tarta cu aluatul la frigider pentru 30 de minute.

Tarta cu mere si crema de vanilie

Scoateti tarta de la frigider si coaceti in cuptor pentru 15 minute. Dupa acest timp, scoateti tarta din cuptor, indepartati hartia de copt si boabele de fasole si mai dati la cuptor pentru inca 15 minute pana ce aluatul este copt.  Lasati crusta de tarta sa se raceasca complet.

Pentru crema de vanilie: Intr-o craticioara turnati laptele, puneti pe foc si aduceti la punctul de fierbere. Intr-un castron puneti galbenusurile, zaharul si amidonul de porumb si amestecati energic cu ajutorul unui tel pana ce toate se incorporeaza. Turnati in fir subtire laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri amestecand incontinuu.

Turnati compoztia inapoi in craticioara si lasati sa fiarba pentru 2 minute amestecand incontinuu pana ce incepe si se ingroasa ca o budinca. Luati craticioara de pe foc, adaugati pasta de vanilie sau zaharul vanilat, dupa care untul si amestecati bine pana este complet incorporat. Turnati compozitia intr-un castron, acoperiti compozitia cu folie alimentara, lasati la temperatura camerei pana se raceste complet.

Pentru crema de mere: curatati merele de coaja si de samburi, tocati-le cuburi mari. Asezati merele intr-o cratita impeuna cu zaharul, sucul de lamaie si batoanele de scortisoara. Amestecati totul bine si dati cratita pe foc mediu. Caliti merele pana ce acestea sunt moi, iar lichidul lasat de mere s-a evaporat. Veti obtine o compozitie ca de gem. Unele bucati de mar se vor face piure, insa altele vor ramane aproape intregi, ceea ce ne si dorim. Indepartati batoanele de scortisoara si aruncati-le. Adaugati zaharul vanilat si amestecati bine.  Lasati compozitia deoparte sa se raceasca complet.

Tarta cu mere si crema de vanilie

Pentru montat: Asezati crusta de tarta pe o farfurie sau pe platoul de servit. La baza tartei asezati piureul de mere, nivelati bine cu o spatula. Peste stratul de mere asezati crema de vanilie si nivelati din nou. Dati tarta la frigider pana pregatiti trandafirasii de mere.

Pentru trandafirasii de mere: spalati bine merele si pastrati-le cu coaja cu tot. Taiati merele pe jumatate, scobiti cotorul. Taiati felii cat puteti de subtiri. Aici va puteti ajuta de o razatoare speciala sau o mandolina de feliat. In caz ca nu aveti asa ceva, taiati merele felii subtiri cu ajutorul unui cutit ascutit. Intr-o oala incapatoare turnati apa impreuna cu zaharul si sucul de lamaie si puneti pe foc. Adaugati feliile subtiri de mere si lasati sa fiarba 3-4 minute pana ce feliile de mere sunt usor patrunse insa nu foarte moi ca sa se rupa. Adaugati untul si amestecati. Luati cratita de pe foc si lasati sa se racoreasca putin.

Tarta cu mere si crema de vanilie

Alegeti cate 4-5 felii de mere din care formati trandafirasii. Luati o prima felie de mar si rulati-o intr-un sul mic incepand dintr-un colt al feliei pana ati formt un mic sul. In continuare atasati urmatoarea felie si rulati felia in continuare in jurul primului sul. Continuati cu urmatoarea felie de mar in continuare infasurand sulul pana incepeti sa formati trandafirasul. Asezati primul trandafiras pe tarta apasand usor de el ca sa intre putin in crema de vanilie si continuati cu restul de trandafirasi. Asezati trandafirasii lipiti unul de celalalt astfel incat sa se sustina si sa nu se desfaca.  Continuati cu restul de trandafirasi pana ati umplut tarta. Alternativ, puteti pune doar 2-3 trandafirasi si sa creati un model de tarta, caz in care veti avea nevoie de mai putine mere Florina.

Tarta cu mere si crema de vanilie

Dati tarta la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte. Rezista bine si a doua zi sau chiar a treia zi.

In momentul servirii puteti pudra tarta cu putin zahar pudra pentru un aspect mai dragut.

Tarta cu mere si crema de vanilie

Enjoy!

Previous articleClatite cu sfecla si capsune
Next articleBiscuiti cu panselute
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 3 =