Tarta cu lamaie

0
3559
Tarta cu lamaie
Tarta cu lamaie
image_pdfimage_print

Tarta cu lamaie si umplutura acrisoara cu crema de lamaie, crema usoara si aerata de lamaie cu mascarpone. O tarta perfecta pentru zilele de vara!

Daca sunteti aici la mine pe blog de mai mult timp, stiti cu siguranta cat de mult imi plac florile! In multe dintre deserturile mele de aici, veti gasi undeva in fundal o floare sau chiar un buchet de flori! Iubesc florile foarte mult si de aceea tin sa le serbez si pe ele in deserturile mele.

De multe ori, la sedintele mele foto, asortez deserturile cu flori, in sensul ca aleg flori in culori asemanatoare cu desertul sau cu decorul. De data aceasta, insa, am creat un desert dupa culoarea florilor. Recent am fost la un curs de aranjamente florale si am venit acasa cu o multime de flori, asa ca era pacat sa nu le inserez si pe ele in sedintele mele foto!

Cum multe dintre flori erau galbene, am hotarat ca pentru ele sa creez un desert special. Nu puteam alege altceva decat lamaia! A iesit aceasta tarta draguta si tare buna la gust!

Pe blog mai gasiti mai multe tarte dulci sau sarate. Va las mai jos o parte dintre sugestii: Tarta cu capsune si zmeura, Tarta cu capsune, tarta cu capsune si ciocolata, tarta cu pere si scortisoara, tarta cu naut si ciuperci, tarta cu praz si naut.

Tarta cu lamaie

Nu uitati ca ma puteti gasi si pe Instagram pentru alte retete si Stories dragute :).

  • Ingrediente (pentru o tarta cu diametrul de 22 cm):
  • 265 g faina
  • 150 g unt rece taiat cuburi
  • 60 g faina de migdale (sau migdale fin macinate)
  • 100 g zahar pudra
  • ½ lingurita sare
  • 2 oua batute
  • Pentru crema de lamaie (lemon curd)
  • 250 ml suc proaspat de lamaie
  • Coaja de la 2 lamai bio netratate
  • 150 g zahar
  • 5 galbenusuri de ou
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 100 g unt rece taiat bucati
  • 7 g gelatina granule
  • Pentru crema de lamaie si mascarpone:
  • 100 g din crema de lamaie de mai sus
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml frisca batuta
  • Décor:
  • Frunze proaspete de menta
  • Coaja de lamaie bio netratata

Pregatiti mai intai aluatul fraged: incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. In bolul unui mixer planetar puneti faina peste care adaugati faina de migdale, zaharul pudra, sarea si untul rece. Folositi paleta frunza si mixati totul pana obtineti un aluat de consistenta nisipului.

Porniti din nou mixerul si turnati in fir subtire, treptat ouale batute. Dupa ce ati incorporate ouale, aluatul incepe sa se adune si sa se formeze o masa compacta. Scoateti aluatul din bol, asezati-l pe o hartie de copt, acoperiti cu o alta hartie de copt. Cu autorul unui sucitor intindeti intre cele doua hartii de copt o foaie subtire de 2,5 mm. Dati foaia de aluat la frigider pentru 30 de minute.

Asezati foaia de aluat in forma de tarta si captusiti forma de tarta cu aluat. Peste hartia de copt puneti boabe de fasole uscata, pentru a impiedica aluatul sa creasca foarte mult la copt. Dati tarta cu aluatul la frigider pentru 30 de minute. Scoateti tarta de la frigider si coaceti in cuptor pentru 15 minute. Dupa acest timp, scoateti tarta din cuptor, indepartati hartia de copt si boabele de fasole si mai dati la cuptor pentru inca 15 minute pana ce aluatul este copt.  Lasati crusta de tarta sa se raceasca complet.

Tarta cu lamaie

Pentru crema de lamaie (lemon curd): intr-o craticioara puneti sucul de lamaie si lasati deoparte. Intr-un bol puneti zaharul si coaja rasa de lamaie si frecati intre degete amestecul timp de 1-2 minute pentru ca lamaia sa isi elibereze uleiurile esentiale si sa dea un gust si mai bun. Puneti acest amestec de zahar peste sucul de lamaie impreuna cu galbenusurile de ou si amestecati pana obtineti o compozitie omogena.

Dati craticioara pe foc si fierbeti 5-7 minute pana cand compozitia incepe sa se ingroase usor. Luati craticioara de pe foc si adaugati treptat untul amestecand energic. Adaugati zaharul vanilat, amestecati din nou si lasati craticioara deoparte.

Hidratati gelatina in 3 linguri de apa pentru 10 minute. Adaugati gelatina hidratata in crema de lamaie si amestecati foarte bine. Turnati crema de lamaie in crusta de tarta racita.

Tarta cu lamaie

Montati tarta: Puneti pe platoul de servit crusta de tarta. La baza tartei turnati aproape toata cantitatea de crema de lamaie (lemon curd), mai putin 100 g pe care le pastrati deoparte la frigider intr-un castron acoperit. Nivelati bine crema si dati tarta la rece pentru 2-3 ore sau peste noapte.

Tarta cu lamaie

Pentru crema de lamaie si mascarpone: Intr-un castron amestecati mascarpone impreuna cele 100 g de crema de lamaie (lemon curd) pana obtineti o compozitie omogena. La final incorporati frisca batuta.

Puneti crema de lamaie cu mascarpone intr-un pos cu dui rotund. Peste crema de lamaie (lemon curd) din tarta puneti din loc in loc “bezele” din crema. Daca nu doriti sa fie atat de pretentioasa, puteti pune toata crema pe suprafata tartei si sa o intindeti usor cu un cutit sau cu o spatula.

Pe deasupra presarati menta proaspata si coaja rasa de lamaie. Dati tarta la frigider pentru inca 1 ora sau puteti servi imediat.

Tarta cu lamaie

Este absolut senzationala!

Enjoy!

Previous articleBavareza cu zmeura
Next articleSavarine cu frisca
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here