Tarta cu pere este desertul acela de toamna care te face sa iti doresti sa deschizi cuptorul si sa pregatesti ceva bun. Desi pare sofisticata la prima vedere, este chiar usor de facut, va asigur de asta! Iar gustul este fenomenal! Aluatul este unul obisnuit, iar umplutura delicioasa!

Din categoria pere mai gasiti pe blog delicioasa tarta cu pere si branza albastra, daca doriti o varianta sarata. Tot cu pere mai gasiti o delicioasa prajitura cu ciocolata, pere si ghimbir.
Despre tarta aceasta cu pere va mai spun ca merge perfect alaturi de o ceasca de cafea sau de ceai. Pentru o aroma in plus, am adaugat si niste scortisoara, insa pentru a pastra culoarea frumoasa a perelor am ales sa pun scortisoara sub pere intr-un strat subtire de pesmet. O sa vedeti despre ce este vorba si o sa va placa.
- Ingrediente pentru o tarta cu diametrul de 24 cm:
- pentru aluat:
- 300 g faina
- 150 g unt rece
- 50 g zahar
- 1 galbenus ou
- 150 g smantana acra (15% grasime)
- 1 lingurita praf de copt
- 1 praf sare
- pentru umplutura:
- 6 pere mari (mai ferme)
- 70 g zahar
- 1 lingura amidon
- 2 lingurite zahar vanilat
- zeama de la 1 lamaie
- pentru pesmetul aromat:
- 50 g pesmet
- 70 g unt
- 50 g nuci prajite si macinate
- 70 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita zahar vanilat
Pentru inceput pregatiti aluatul. Intr-un castron puneti faina amestecata cu sarea si praful de copt. Adaugati untul rece taiat bucati si cu ajutorul unei furculite zdrobiti untul in faina pana obtineti mici firmituri de unt. Faceti miscarea aceasta destul de repede astfel incat sa nu se topeasca untul. Adaugati galbenusul de ou si smantana si amestecati totul bine pana obtineti un aluat care nu se mai lipeste de maini. In caz ca aluatul este mai umed, mai puteti adauga putina faina, doar cat sa nu mai fie lipicios. Inveliti aluatul in folie alimentara si dati-l la frigider pentru 2-3 ore sau pana a doua zi.

Intre timp pregatiti umplutura: Curatati perele de coaja si cotor, taiati-le cubulete si puneti-le intr-un castron. Imediat stoarceti zeama de lamaie peste ele si amestecati bine pentru a preveni oxidarea lor. Apoi adaugati zaharul, amidonul si zaharul vanilat. Lasati deoparte.
Pentru pesmetul aromat: Intr-o tigaie incingeti untul, adaugati pesmetul si prajiti totul timp de 5 minute pana ce pesmetul capata o culoare aurie. Lasati sa se racoreasca pentru 10 minute dupa care adaugati nucile prajite si macinate, zaharul, scortisoara si zaharul vanilat. Amestecati totul bine si lasati deoparte, lasati sa se raceasca complet.

Incingeti cuptorul la 190 grade celsius. Scoateti aluatul de la frigider. Pudrati usor cu faina planul de lucru. Cu ajutorul unui sucitor intindeti o foaie de aluat de 0,5 cm. Pregatiti o forma de tarta cu diametrul de 24 cm. Asezati foaia de aluat deasupra formei de tarta, fixati aluatul si pe marginile formei de tarta, taiati excesul de aluat de pe marginile tartei. NU aruncati resturile de aluat! Le veti folosi mai tarziu.
In forma de tarta presarati pesmetul aromat. Peste pesmet turnati amestecul de pere, nivelati bine.

Din restul de aluat ramas formati din nou o minge de aluat, intindeti din nou aluatul cu sucitorul si taiati forme de aluat pe care le puneti peste umplutura de pere.
Pentru un aspect mai dragut, eu am ales sa tai floricele cu ajutorul unei forme de biscuit. Voi puteti face ce forme doriti. Daca nu doriti forme, atunci puteti taia fasii de aluat pe care sa le puneti peste tarta sub forma de grilaj.

Peste tarta presarati o lingura de zahar. Dati tarta la cuptorul incins pentru 40-50 de minute pana ce obtineti o crusta aurie. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.
Pudrati zahar pudra si eventual si putina scortisoara.

Taiati felii generoase si bucurati-va de aceasta tarta cu pere alaturi de o ceasca de ceai.
