Placinta greceasca cu vanilie a ajuns in topul preferintelor noastre atunci cand vine vorba despre dulciuri. Cand am fost prima data in Grecia si am gustat aceasta placinta, ne-a placut atat de mult, incat in fiecare dimineata mancam cate o bucata alaturi de o cafea si nu ne mai trebuia nimic!
Cand am ajuns acasa, am inceput sa fac si eu mai ales cand ne era dor de vara si concedii. Dupa ce am tot facut aceasta placinta, am inceput sa modific retet pe ici pe colo si am adaugat si fructe pentru un gust aparte. Si ne-a placut mult! Astazi m-am hotarat sa fac aceasta placinta cu piersici din compot de la SunFood. Puteti incerca si cu fructe proaspte, dar sa fie fructe mai ferme, precum mere, nectarine, caise…nu din cele zemoase.
Pe blog mai gasiti diferite placinte, atat dulci cat si sarate. Placinta sarata cu ciuperci si spanac este preferata noastra. De asemenea, placinta turceasca cu foi yufka este o placinta des intalnita la noi in bucatarie. Sa nu uit sa va spun si despre minunata placinta cu prune si nuci! Este delicioasa! Sau ca tot sunt acum in sezon piersicile, placinta cu piersici.
Revenind la placinta noastra de astazi, am folosit foi subtiri pe care le gasiti peste tot. Daca cumparati foile inghetate, puneti-le la frigider si lasati-le sa se dezghete incet la frigider pana a doua zi. Daca folositi foi refrigerate, atunci le puteti folosi imediat. Atunci cand desfaceti pachetul de foi, asigurati-va ca aveti langa voi un prosop de bucatarie usor umed cu care sa acoperiti foile. In caz contrar, foile se vor usca foarte rapid si vor deveni casante.
- Ingrediente:
- 1 conserva compot piersici SunFood
- 6 foi subtiri de placinta
- 80 g unt topit si racit
- 3 oua mari
- 100 g zahar
- 350 ml lapte
- 1 praf sare
- coaja rasa de la 1 lamaie
- 2 lingurite zahar vanilat
- zahar pudra pentru ornat
Pentru inceput incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Defaceti conserva de piersici, scurgeti foarte bine piersicile de lichid, apoi lasati-le pe servete de bucatarie.
Desfaceti pachetul de foi de placinta. Intindeti prima foaie si ungeti-o cu unt topit si racit. Folositi-va de o pensula de bucatarie pentru a lucra mai repede.
Strangeti marginile foii de placinta, taiati o jumatate de piersica in felii subtiri. Puneti in mijlocul foii feliile de piersica.
Rulati foaia in forma de melc.
Puneti melcul format intr-o tava rotunda unsa cu unt.
Repetati operatiunea si cu restul foilor de aluat si asezati-le in tava in forma de floare.
Dati tava la cuptorul incins pentru 20 de minute.
Intre timp, pregatiti crema de vanilie. Intr-un bol spargeti cele 3 oua. Adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie si sarea. Intr-o craticioara puneti laptele sa se incalzeasca.
Bateti ouale bine pana ce se topeste zaharul
Turnati in fir subtire laptele fierbinte amestecand incontinuu.
Scoateti tava de la cuptor. In acest moment placinta este pe jumatate coapta.
Peste trandafirasii formati in tava turnati amestecul de lapte si oua
Dati tava la cuptor pentru inca 20 de minute
Lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei, dupa care dati la frigider
O puteti servi si usor calda, dar eu sunt de parere ca rece este cel mai bine de servit!
Pudrati cu zahar si eventual putina scortisoara (daca va place).
Serviti alaturi de o limonada rece cu gheata si menta
O sa va placa mult!
Enjo
Enjoy!