Tort de clatite cu ciocolata si cirese

0
1316
Tort de clatite cu ciocolata si cirese

Tort de clatite cu ciocolata si cirese. Sau Tort Padurea Neagra cu clatite. Pe piata inca se mai gasesc cirese asa ca daca inca nu v-ati saturat de ele, eu zic sa incercati sa faceti acest tort. Este un tort racoros, de vara fara coacere in cuptor. Ce-i drept, trebuie ceva timp ca sa stati sa prajiti niste clatite, insa daca iubiti clatitele, veti iubi si acest tort! Este o varianta mult mai usoara de tort si nu este atat de complicat de facut, insa rezultatul este unul spectaculos!

Denumirea de Tort Padurea Neagra se pare ca vine exact din zona montană impiduriti din landul Baden-Württemberg, in sud-vestul Germaniei. Femeile purtau in vremurile trecute haine negre precum ciocolata, bluza alba, precum crema, iar in par purtau pampoane rosii precum ciresele. De aici si denumirea acestui desert. In timp, in afara de tort, s-au facut si alte dulciuri cu aceeasi combinatie de ciocolata, frisca si cirese.

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

In perioada de vara pregatesc cat mai multe retete cu cirese si mai ales prefert varianta de ciocolata cu cirese, sau Padurea Neagra. Din categoria Padurea Neagra gasiti pe blog Black Forrest Pavlova! 

Pe blog puteti gasi reteta mea clasica de clatite AICI. Apoi tot din categoria tort veti gasi si Tort de clatite cu visine sau Cusma lui Guguta, un deliciu! Gasiti bineinteles si varianta sarata, clatite cu marar si naut. Daca nu stiati, si chinezii mananca clatite, gasiti tot pe blog si reteta de clatite chinezesti.

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

Si acum sa ne intoarcem atentia la tortul cu clatite de ciocolata si cirese. Pentru acest tort eu am pregatit niste clatite mici intr-o tigaie mica cu diametrul de 16 cm si au iesit in jur de 20 de clatite mici. Daca nu aveti o astfel de tigaita puteti prepara si intr-o tigaie mai mare, veti obtine un tort mai putin inalt.

Ingrediente:

pentru clatitele cu ciocolata:

  • 700 ml lapte gras
  • 3 oua
  • 200-250 g faina
  • 40 g cacao neagra
  • 4 linguri ulei
  • 2 linguri apa calda
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta rom
  • ulei pentru prajit clatitele
  • pentru umplutura: 
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 300 ml smantana lichida
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • pentru ornat: 
  • cirse proaspete
  • 50 g ciocolata neagra razuita

Pentru a prepara aluatul de clatite, cel mai bine este sa il facem cu ajutorul unui mixer, sau in blender. Eu pun ingredientele umede in blender, pornesc blenderul cateva secunde, dupa care si faina si pornesc blenderul din nou pentru cateva secunde. In felul acesta aluatul nu face niciodata cocoloase. Voi puteti face aluatul si cu telul, insa va trebui sa alternati faina cu ingredientele lichide si sa amestecati incet cu telul.

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

Daca preparati aluatul cu blenderul, atunci puneti pentru inceput laptele impreuna cu ouale, uleiul, apa calda si sarea, zaharul vanilat si esenta de rom si porniti blenderul cateva secunde pana s-au omogenizat toate. Amestecati faina impreuna cu cacaua, apoi adaugati jumatate din amestecul de faina si porniti blenderul cateva secunde. Apoi adaugati restul de amestec de faina si cacao si omogenizati din nou.

Daca preparati aluatul cu telul: intr-un castron incapator adaugati ouale, sarea si uleiul, zaharul vanilat si esenta de rom. Amestecati totul bine pana ce ouale sunt incorporate complet, apoi completati cu putin lapte. Amestecati din nou. Separat amestecati cacaoa cu faina  si puneti din acest amestec in castronul cu lichide incet-incet pana ce incorporati complet. Turnati in continuare lapte si alternati cu amestecul de faina si cacao pana obtineti o compozitie omogena.

In acest moment, veti obtine probabil o compozitie mai subtire decat cea cu care sunteti obisnuiti. Este ok. Turnati compozitia  intr-un vas inalt si dati vasul la frigider pentru 30 de minute pentru ca glutenul sa se dezvolte. Aluatul poate sa stea si mai mult la frigider, eu l-am lasat si dupa o zi pe alta si a fost ok.

Scoateti aluatul de la frigider si amestecati bine. Dupa perioada de repaos, daca vi se pare ca aluatul este prea gros, mai completati cu cateva linguri de lapte. Incingeti tigaia de clatite, dati focul mediu, adaugati cateva picaturi de ulei, distribuiti uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unei pensule sau a unui servetel. Turnati un polonic mic de compozitie in tigaie, rotiti tigaia astfel incat sa distribuiti aluatul pe toata suprafata tigaii.

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

Coaceti clatita pe o parte pentru 1 minut pana ce se rumeneste usor. Intoarceti pe partea cealalta si mai gatiti 1 minut pana ce se rumeneste. Repetati operatiunea si cu restul compozititiei.

Foarte important: lasati clatitele sa se raceasca complet, dupa care va puteti apuca sa construiti tortul! 

Pentru umplutura: intr-un castron incapator amestecati mascarpone la temperatura camerei impreuna cu zaharul vanilat si zaharul pudra. Turnati incet si treptat smantana lichida amestecand usor pana se incorporeaza. Amestecati totul pana obtineti o crema usoara si fina. Dati la rece pana ce se racesc clatitele.

Montare Tort de clatite cu ciocolata sau Tort Padurea Neagra cu clatite.

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

Luati platoul de servit. Asigurati-va ca toate clatitele sunt reci. Daca puneti umplutura peste clatitele calde, aceasta va incepe sa curga. Puneti pe el prima clatita. Luati din umplutua 2 linguri si intindeti uniform peste clatita. In general in cazuri de genul acesta, tendinta este sa punem umplutura mai multa in centru si mai putina pe margini. Incercati sa distribuiti compozitia pe toata suprafata clatitei. Continuati cu cea de-a doua clatita si cu restul de compozitie pana ce terminati si clatitele si compozitia.

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

Pe deasupra puneti aschii de ciocolata si cirese proaspete. Dati la rece pana in momentul servirii. Este un tort foarte usor si racoros, usor de facut.

Pofta buna!

Tort de clatite cu ciocolata si cirese

 

Previous articleSupa de rosii cu trahana
Next articlePlacinta greceasca cu vanilie
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 12 =