Supa de ceai matcha cu inghetata de fasole rosie

2
895

 

 

Oricat de ciudat vi s-ar parea acest desert, trebuie sa ma credeti ca este unul de inspiratie asiatica. Pentru ca, desi se numeste supa, este de fapt un desert care are cateva elemente din bucataria chinezeasca si japoneza. Pentru astazi as fi putut sa prepar altceva, sa zicem un desert cu ciocolata si fructe de padure, sau o tarta sau un minitortulet…Dar am vrut sa continui neaparat cu tema asiatica, dupa ce data trecuta am pregatit Creveti wonton pe pat de salata de alge si ulei aromat pentru campania #horecaXperience-Next Level Blogging initiata de Centrul de Training si Formare Profesionala Horeca School in parteneriat cu noul lor proiect Gourmet Connection si Desertonline.ro.
Pe scurt, este vorba despre o “supa” de ceai matcha si lapte de cocos in care am pus inghetata din pasta de fasole rosie, mici galuste din orez glutinos, crocant de ciocolata alba si ceai matcha, pepene proaspat, si feliute de tamarillo, un fruct acrisor care se potriveste de minune la aceasta supa.
Ceea ce este specific asiatic la acest preparat este bineinteles…ceaiul matcha! Pe langa proprietatile lui binecunoscute, in Japonia el este folosit si la deserturi.
Folosit in cantitati mici, el este delicios si face o pereche perfecta cu fasolea rosie, cunoscuta si sub denumirea de azuki beans. Fasolea rosie este foarte iubita si apreciata de catre asiatici, este comparata de multe ori cu ciocolata si este folosita de multe ori la deserturi.
 Prepararea pastei de fasole rosie necesita mai mult timp, dar odata preparata, ea poate fi pastrata pentru mai mult timp in borcane la frigider, sau poate fi congelata. Pasta de fasole astfel obtinuta se foloseste la painici umplute, galuste din orez, diferite deserturi cu gheata si inghetate.
De asemenea, reprezentative pentru deserturile asiatice sunt si galustele din orez glutinos. Sunt apreciate pentru textura lor usor elastica si gumoasa dar moale si delicata si pot fi umplute cu pasta de fasole rosie, pasta de susan, pasta de arahide sau pot fi simple si puse intr-o supa de fasole rosie sau o supa de ceai matcha ca cea de fata.
Acum ca am facut o scurta prezentare a elementelor principale din aceasta supa, haideti sa trecem si la reteta.
Ingrediente pentru doua portii:
pentru pasta de fasole:
200 g fasole rosie azuki beans
200 g zahar
1 lingurita ulei arahide
apa
pentru inghetata din pasta de fasole:
100 g pasta de fasole rosie
75 ml lapte de cocos
30 g lapte praf de cocos
pentru mini galustele de orez glutinos:
50 g faina de orez glutinos
30 g zahar
30 g apa calda
pentru crocantul de orez:
50 g ciocolata alba
50 g orez expandat
1 lingurita ceai matcha
pentru supa de ceai matcha:
1 lingurita ceai matcha
50 ml apa fierbinte
65 g zahar
100 ml lapte de cocos
pentru ornat:
2 felii de pepene galben
1 fruct tamarillo
menta proaspata
boabe fierte de fasole rosie
floare de fasole rosie
Spalam in cateva ape fasolea rosie, o asezam intr-un vas si turnam apa peste ea atat cat sa o acopere, o lasam asa peste noapte ca sa se inmoaie.
Punem fasolea intr-o oala si turnam apa peste ea atat cat sa o acopere. Punem oala pe foc si o lasam sa dea in clocot. Clatim fasolea sub un jet de apa rece si o punem inapoi in oala acoperita cu apa. Dam focul pe mediu si o lasam sa fiarba adaugand din cand in cand apa ca sa nu scada de tot. Testam fasolea pentru a vedea daca este fiarta zdrobind o boaba de fasole intre degete. Nu uitam sa pastram cateva boabe de fasole rosie fiarta si pentru decor!!
Cand este fiarta o turnam intr-un blender si o pasam bine pana obtinem o pasta mai lichida
Turnam pasta intr-un ibric si dam ibricul pe foc amestecand in continuu pana ce pasta incepe si se ingroase usor, adaugam zaharul si continuam sa fierbem pana ce obtinem o pasta de consistenta unui magiun de prune.

 

Adaugam uleiul de arahide si mai amestecam o data. Lasam pasta sa se raceasca complet
Pentru inghetata de fasole rosie punem intr-un castron laptele de cocos, pudra de lapte cocos si pasta de fasole rosie

 

si cu mixerul amestecam totul bine pana obtinem o crema consistenta

 

punem crema intr-un posh si spritam niste banuti pe o hartie de copt. Dam hartia de copt cu banutii la congelator pentru o ora sau pana in momentul servirii.
pentru mini galustele de orez glutinos punem faina de orez glutinos intr-un castron,
turnam apa si zaharul si amestecam totul bine pana obtinem o pasta de consistenta plastilinei

 

 

 

din aluatul obtinut formam niste mici galuste de dimensiunea unui ou de prepelita

 

punem o oala cu apa pe foc si cand apa incepe si clocoteste, adaugam mini galustele formate si le lasam sa fiarba. Cand galustele se ridica la suprafata inseamna ca sunt fierte. Le scoatem cu ajutorul unei spumiere

 

le punem in apa rece si le pastram asa pana la momentul servirii

 

pentru crocantul de orez si ceai matcha

 

punem ciocolata alba intr-un castron si o topim pe baie de aburi

 

 adaugam pudra de ceai matcha si amestecam bine ca sa se omogenizeze perfect

 

adaugam orezul expandat

 

incorporam totul amestecand bine

 

compozitia obtinuta o intindem pe hartie de copt si o dam la frigider pentru a se intari
pentru supa de ceai matcha, intr-un castron punem pudra de ceai matcha impreuna cu zaharul. Turnam apa fierbinte peste si amestecam pana ce se topeste zaharul. Turnam laptele de cocos, amestecam din nou bine cu un tel, strecuram lichidul obtinut printr-o sita si il dam la frigider.

 

dintr-un pepene galben scoatem mici bilute de pepene. Daca nu aveti o astfel de ustensila, puteti taia pepenele cubulete.

 

pentru o nota usor acrisoara dar si pentru aspect am optat pentru tamarillo, un fruct cu gust acrisor pe care l-am asemanat mult cu lamaia

 

din el taiem cateva feliute pe care le taiem in jumatati

 

Acum ca le avem pe toate pregatite, putem incepe montajul
Scoatem banutii de inghetata de la congelator si intr-o farfurie adanca punem 3 banuti de inghetata de pasta de fasole rosie

 

apoi 2 globuri de pepene, 2 mini galuste de orez glutinos

 

crocant de orez expandat

 

feliute de tamarillo si inca o mini galusca de orez expandat, boabele fierte de fasole rosie

 

 

peste toate acestea turnam supa rece de ceai matcha

 

turnam cam 50-70 ml supa, nu mai mult, pentru un aspect placut

 

garnisim cu frunze proaspete de menta si flori de fasole rosie
putem servi

 

pe parcurs, mai putem completa cu supa de ceai matcha
Enjoy!
Previous articleSalata de fasole cu sos de avocado
Next articleAnanas in caramel
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

  1. nu as vrea sa fiu carcotas….dar floarea de fasole se mananca?stiu ca tot ce se pune pe o farfurie trebuie sa fie comestibil.oricum arata ff bine si cred ca si gustul e pe masura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 5 =