Tort de clatite sau Cusma lui Guguta

0
50513
image_pdfimage_print

Tort de clatite sau Cusma lui Guguta este un desert foarte rapid de preparat, insa, delicios!Am mancat pentru prima data acest desert acum vreo 10 ani, cand un bun coleg din Republica Moldova mi-a adus sa gust din acest desert renumit in locurile lui natale. De ce ii spune Cusma lui guguta? Gramada aceea de clatite tuguiate, apoi pe deasupra frisca te fac sa te gandesti la o caciula pe care a nins si s-a depus zapada.  Pe langa faptul ca mi s-a parut ca arata genial, mai ales in sectiune, gustul acela de visine acrisoare si frisca usoara si pufoasa, clatitele subtiri si moi, toate m-au cucerit de la prima lingurita! Sincera sa fiu, acasa nu am preparat de prea multe ori acest desert pentru simplul fapt ca niciodata nu imi ramaneau indeajuns de multe clatite ca sa construiesc acest tort, sau daca imi propuneam sa il fac si sa prepar mai multe clatite, ai casei mereu se napusteau asupra farfuriei cu clatite si atunci planurile se schimbau :).

Anul trecut, in preajma Craciunului  prietena mea Cristina ne-a invitat pe mine si pe Mihaela sa facem un live pe Facebook in cadrul proiectului ei Gatesc cu prietenii. Acolo, draga mea Mihaela a construit pe graba Tort de clatite sau Cusma lui Guguta si mi-am adus aminte iar de dulcegaria aceasta minunata. Ne-am simtit atat de bine in acea seara si am petrecut momente minunate! Nu va spun ca imediat ce s-a terminat live-ul, am dat rapid gata o felie generoasa din cusma, de s-a speriat si Guguta! :))).

Odata ce au aparut visinele in aceasta vara, mi-am propus sa fac acest desert si, intr-un final am reusit. Acum, chiar daca visinele proaspete sunt pe terminate, nu va faceti griji, puteti umple clatitele si cu visine din compot, visine inghetate sau visine in sirop. Desi Cusma lui Guguta da impresia de iarna si zapada, eu zic ca acest desert se potriveste foarte bine vara pentru ca nu necesita multa munca, nu trebuie sa aprindeti cuptorul si mai ales ca este un desert usor si racoritor.

Desi i-am spus tort, este mai mult un desert, voi puteti sa-i spuneti direct Cusma lui Guguta, sau cum vreti voi, numai sa-l faceti si sa-mi ziceti cum vi s-a parut!

La origini, acest desert se face cu foi preparate in casa, insa exista si varianta rapida si cu clatite. Urmati reteta mea de clatite, tips and tricks adica AICI.

Tort de clatite sau Cusma lui Guguta
  • Ingrediente:
  • 10 clatite preparate dupa reteta de aici 
  • 200 g visine proaspete sau congelate sau visine in sirop
  • 400 g smantana lichida
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 2 bucati ciocolata pentru ornat pe deasupra
  • visine proaspete

Preparati clatitele dupa reteta clasica. Faceti clatite cat de subtiri puteti. Daca folositi visine proaspete sau visine din compot, scoateti samburii visinelor si lasati visinele sa se scurga intr-o sita pana preparati clatitele. Procedati la fel daca folositi visine in sirop, scoateti visinele intr-o sita si scurgeti-le bine de sirop. Daca folositi visine congelate, scoateti-le din congelator, lasati-le sa se dezghete la temperatura camerei, dupa care scurgeti-le foarte bine.

Tort de clatite sau Cusma lui Guguta

 

 

 

 

 

Intr-un vas incapator bateti spuma frisca lichida impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Lasati deoparte. Luati o prima clatita si puneti pe margine in rand aproximativ de 10 visine scurse. Rulati strans clatita. Procedati la fel si cu restul de clatite. Pregatiti un platou lunguiet. La baza puneti 4 clatite umplute. Ungeti stratul de clatite cu frisca. Continuati sa puneti pe deasupra alte 3 clatite umplute. Continuati cu un strat subtire de frisca. Urmeaza un strat de 2 clatite, din nou frisca si apoi ultima clatita pusa pe deasupra. Imbracati totul in frisca, nivelati frumos. Pe deasupra radeti pe razatoare ciocolata pentru un aspect frumos. Garnisiti cu visine proaspete.

Dati desertul la frigider pentru 1 ora. Puteti servi desertul imediat, dar dupa parerea mea, se taie mai frumos, iar frisca devine mai ferma daca il lasati putin la frigider. Rezista fara probleme 2-3 zile, dar va asigur ca nu veti rezista sa il mancati pe tot in aceeasi zi! :)))

Tort de clatite sau Cusma lui Guguta

Enjoy!

Previous articleChiftelute cu linte si spanac
Next articleCreveti saganaki
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!