Este un fel de mancare foaaarte raspandit si foaaarte indragit in China. Se prepara extrem de usor si nu necesita decat cateva ingrediente. Adica acestea:
3 bucati de bambus proaspete sau de la cutie
8 ciuperci shiitake
2 catei de usturoi
3 lingurite de ulei vegetal
4 lingurite sos de soia
1 lingurita vin de orez
1 lingurita amidon de porumb
un praf de sare
1 lingurita zahar
mai intai si mai intai punem ciupercile negre la inmuiat in apa calda, le vom tine asa cam 30 de minute
bucatile mele de bambus au fost din conserva si au aratat cam asa, ele se gasesc ori intregi, ori bucati mai mici, ori fasii. Pentru acest tip de mancare ne-ar trebui bambus taiat bucati. Pentru cine foloseste pentru prima data bambus conservat trebuie sa spun faptul ca atunci cand sunt scoase din cutie, bucatile au un miros taaare ciudat! nu va speriati, asa trebuie sa miroasa! au consistenta unui morcov fiert pe jumatate, dar mirosul nu vi-l pot explica. Insa acest lucru nu trebuie sa va dezamageasca deoarece odata gatit are un gust excelent!
buun, deci taiem bambusul in cubulete
in wok incingem uleiul
scurgem ciupercile de apa si le taiem fasii. NU aruncam apa in care au stat ciupercile, deoarece o vom folosi mai incolo!
punem la calit usturoiul tocat
lasam cateva secunde pana isi elibereaza toata aroma, apoi punem si ciupercile tocate
dupa 1 minut adaugam si bucatile de bambus
mai lasam pret de un minut, apoi adaugam cam 100 ml din apa in care au stat ciupercile negre
vor mai fierbe toate impreuna cam 1 minut dupa care adaugam sarea, zaharul, sosul de soia si otetul de vin
mai luam cateva linguri din apa in care au stat ciupercile si adaugam peste amidon amestecand incontinuu
amidonul dizolvat il vom adauga peste ciuperci si bambus si vom lasa wok-ul pe foc cateva secunde pana se va forma un sos
punem pe un platou sau pe o farfurie si servim
sunt tare gustoase ciupercile astfel preparate
de asemenea sunt si foarte aratoase
se servesc in general la inceputul mesei alaturi de un bol de orez, inlocuind cu succes carnea
Sper sa va placa!
Pofta buna!
Oh, ce incantata sunt de aceasta reteta! Este de post, placuta si trebuie sa incerc neaparat combinatia! Multumesc frumos ca te-ai gandit la mine si voi savura cat de repede preparatul! O duminica minunata!
Ai observat? A venit Toamna, afara ,in blogosfera si mai ales in Dulcea Romanie.Si nu asa cu traista goala ci cu o noua provocare " nuci si usturoi" :)Te astept sa ni te alaturi 🙂
Ce bine arata ciupercile astea. Nu am mancat niciodata bambus, dar as incerca, numai sa vad cum miroase ca acum m-ai facut curioasa 🙂
Doamna Elena, ma bucur ca va place! Am sa mai caut si alte retete pentru dumneavoastra!
Multumesc de invitatie boscodina!
Mihaela, sa stii ca nu e asa rau, sper ca nu te-am speriat 🙂 Bambusul in combinatie cu ciupercile, are un gust tare bun!
Nu stiam ca asa arata bambusul..l-am vazut doar gatit in restaurantele asiatice 😀 Nice
Andreea Alina, si eu am avut cam aceeasi reactie cand l-am vazut prima data. Incerc acum sa vad daca il pot gasi in stare naturala, nu la cutie. Inca n-am gasit proaspat.
foarte buna trebuie sa fie aceasta reteta …as vrea sa fac si eu dar nu se gaseste bambus. Ai idee de unde altundeva in afara de Bucuresti as putea gasi?
Alexandrina, am gasit intr-o zi bambus la borcan la magazinul Mega Image, dar nu am luat, nu stiu cum este. Si am vazut si la Carrefour la cutie, dar nici pe acela nu l-am incercat :)Presupun ca este la fel ca orice conserva.
Arata tare bine si as vrea sa incerc si eu dar nu stiu unde se gasesc aceste ciuperci si bambus in Romania. O zi buna
Andreea…aici in 'tara' ta e de mine.. sunt fan de fan chinezarii si tot ce faci tu aici.. salivez indelung cand ma hranesc virtual cu ce pregatesti tu. Te pup
Antonia, draga mea, acum 'tara' mea e si tara ta. Te poftesc la masa mea cu mult drag!
Multumesc Andreea…Acum ca stiu ca stai prin Bucuresti sigur ma iau dupa miros…. Sigur nimeresc ! 🙂
Multumesc pentru reteta! Aveam un borcan de bambus in frigider si nu stiam ce sa fac cu el 🙂
Azi am facut
Mi-a iesit super bun!
Am mai lasat jumatate de borcan de bambus, asa ca voi face curand din nou 🙂
Alicee, ma bucur mult ca ti-a placut! Multi au fost susceptibili cand au incercat pentru prima data bambusul conservat. Tie cum ti s-a parut? :). Sa folosesti bambusul ramas din borcan in maxim 3 zile, dupa aceea nu mai este bun.
Am incercat si eu sa gatesc ceva cu bambus. dar cred nu era bambusul care trebuia. Nu arata ca in poza ta. era lunguiet si se farama daca il taiai. Asa ca am inlocuit in retete bambusul cu morcovul. Asa e bambusul ori conserva nu era buna.
Imi plac ciupercile negre, de aceea te rog sa imi spui daca se pune si ardei gras verde bucati am mancat undeva dar nu stiu cum se prepara.
Adrian
(ps sa stii ca unde gasesc o reteta care ma intereseaza intervin) speri sa nu te superi.
Bambusul la conserva se gaseste sub mai multe forme, e si din acesta, e si cubuluete, e si lamele. si fasii mai lungi, si taiat ff subtire…deci nu e neaparat ca nu era bun, probabil ca nu ai gasit sub forma din aceasta ca aici. In alta ordine de idei, scriam in postare ca are un miros tare ciudat. Multa lume are impresia ca dupa miros, este stricat si il arunca. Nu, nu este stricat, insa asa miroase bambusul la conserva. Despre reteta cu ciuperci negre si ardei gras verde nu stiu sa-ti spun, ca nu cred ca am intalnit-o in aceasta formula :). Nu ma supar deloc, poti interveni de cate ori simti nevoia :).
Buna, as putea sa folosesc acesti muguri de bambus Shan Shi la borcan pentru reteta?
https://www.catalomat.ro/kaufland/catalog-nou-bucureti-de-miercuri-14-02-2018/?page=2
Multumesc.
Buna! Da, mugurii de bambus de la borcan sunt ok! Ii poti folosi cu incredere!