Prajitura desteapta

18
7030

 

Ei, da, stiu, e netul plin de prajitura din asta, dar am zis, why not? hai sa o incerc si eu! Si pe bune ca nu-mi pare rau! Eu as numi-o mai degraba Prajitura harnica.Toata lucratura la ea nu dureaza mai mult de 20 de minute (mai dureaza coptul ei vreo 45 de minute, dar nu muncesti, ci doar o pazesti, nici macar nu te obosesti sa deschizi usa cuptorului), are ingrediente de baza ale unei prajituri, nu trebuie sa alergi dupa ele pe nu stiu unde ca sa le gasesti si nici nu e rocket science ca sa o faci. Desteapta e pentru ca noi o turnam fara mila intr-o tava, iar ea, draguta de ea, face o magie si ne scuteste de munca si migala reusind sa-si construiasca singura un blat micut, fin si delicat, o crema supercremoasa care nu curge, nu se imprastie, nu se taie, nu se arde, si din nou un blat un piiiicut mai groscior decat cel de la baza, si mai pufos si mai fin si mai delicat decat precedentul. Gustul? O bunatate! Da, are un gust aparte de budinca, sau de crema delicioasa cu aroma de copilarie.

Iti trebuiesc urmatoarele ingrediente:

8 oua proaspete
300 g zahar
250 g unt
225 g faina
1 litru lapte caldut
2 lingurite zahar vanilat

Topesti untul si il lasi sa se raceasca

separi albusurile de galbenusuri

 

intr-un castron mai mare, pui galbenusurile si peste ele pui zaharul si zaharul vanilat

 

amesteci bine bine pana se incorporeaza toate si isi dubleaza volumul

 

peste ele torni untul topit

 

amesteci din nou bine de tot pana obtii urmatoarea compozitie

 

adaugi faina cernuta

 

si obtii o pasta de genul acesta

 

apoi torni incet si cu grija laptele caldut amestecand incontinuu

 

pana obtii o compozitie mai subtire decat cea pentru clatite

 

albusurile le bati cu un praf de sare

 

si le incorporezi usor in aluatul de mai sus

 

obtii o compozitie cam ca o smantana, nu te speria caci asa trebuie sa si fie, o torni in tava unsa cu unt si tapetata cu faina exact asa cum este

 

o dai la cuptorul incins cam 45-50 de minute, unii zic chiar ca si o ora, cuptorul meu coace foarte repede. Foarte important este ca in timpul coptului sa NU deschizi deloc usa cuptorului! Abia dupa cele 45 de minute poti deschide. Daca pe deasupra arata ca un pandispan si se tine de marginile tavii, atunci e gata, daca nu, o mai lasi un pic la copt. Imediat ce o scoti din cuptor, ea se va lasa un pic, asa si trebuie.

 

Lasi prajitura sa se raceasca complet dupa care o dai la frigider pentru cateva ore sau cel mai bine peste noapte.

 

o portionezi in patratele

 

uite ce minunata e!

 

harnica si desteapta, prajitura, evident!

Pofta buna! 🙂
Previous articleRulouri de pui cu ciuperci si cascaval
Next articleCiuperci cu bambus
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

18 COMMENTS

  1. uite eu am incercat-o,pe vremea cand inca nu aveam blog..si sincer nu mi-a placut la nebunie..ori oi fi gresit eu…dar m-a lasat rece,sa spun asa! oricum arata tare bine si de fiecare data cand o vad postata,parca as mai incerca-o…dar cine stie poate intr-o zi..ma mai risc inca o data,eveatual jumatate de portie!::))

  2. Am facut si eu prajiturica asta 🙂 Intr-adevar se face foarte usor si rezultatul e spectaculos, chiar daca nu pot sa spun ca ne-a placut foarte tare 🙂
    Pozele tale insa sunt bestiale! 🙂

  3. Ana Maria, multumesc de vizita si de complimente…ma faci sa rosesc…Inainte sa incep blogul nici nu stiam cum se face o poza :D, iar acum bineinteles ca visez la un aparat foto mai performant…

  4. Buna Andreea, as vrea sa incerc si eu prajitura asta. Ca sa fiu sigura ca-mi iasa spune-mi te rog la cate grade se coace. Multumesc. Delia

    • Avand in vedere ca are nevoie de 1 ora sa se coaca, eu am lasat-o la 180 de grade Celsius. Daca vezi ca la jumatatea timpului de coacere, deja capata o crusta maronie, atunci poti reduce temperatura la 170 grade. Dar sa nu deschizi usa cuptorului in timpul coacerii! Mult succes!

  5. Buna Andreea , imi zici te rog la ce temperatura se coace minunatia asta ?(eu am cuptor electric , cu ventilatie)
    MULTUMESC!

    • Avand in vedere ca are nevoie de 1 ora sa se coaca, eu am lasat-o la 180 de grade Celsius. Daca vezi ca la jumatatea timpului de coacere, deja capata o crusta maronie, atunci poti reduce temperatura la 170 grade. Dar sa nu deschizi usa cuptorului in timpul coacerii! Mult succes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =