Creveti saganaki

3
46252
Creveti saganaki
image_pdfimage_print

Creveti saganaki este o reteta greceasca tare indragita la noi acasa! Desi, cand a auzit prima data despre aceasta denumire de saganaki, sotul meu s-a gandit ca este o mancare japoneza :). Cand am ajuns in Grecia si am mancat la faimoasele lor taverne, am gasit saganaki peste tot si ne-a placut mult! In fapt, saganaki este diminutivul de la sagani, vasul in care este preparata mancarea, cuvant preluat din limba turca-sahan, care este un vas de cupru si din care se serveste mancarea direct la masa.  Pe la terase noi am vazut si alte tipuri de vase in care erau servite mancarurile saganaki. Cea mai renumita la acest capitol este branza saganaki, adica branza feta, data prin faina si prajita direct in vasul saganaki apoi flambata cu alcool, in general bautura traditionala greceasca-ouzo. Ulterior au fost preparate si alte mancaruri saganaki, in special fructe de mare, peste care era presarata branza feta.

Cat am stat in Grecia am mancat si midii saganaki, si branza saganaki, insa noua ne-a ramas la suflet acest fel minunat de mancare si anume: creveti saganaki. Sunt creveti proaspeti gatiti cu mult usturoi, rosii si pe deasupra branza feta. Puteti face acest fel si cu rosii proaspete, insa mie imi plac mai mult cu rosii din conserva de la SunFood pentru ca astfel se formeaza un sos minunat care merge de minune cu o felie de paine crocanta.

  • Ingrediente:
  • 1 conserva rosii intregi SunFood
  • 1 ceapa alba
  • 4 catei usturoi
  • 10 creveti proaspeti
  • 1 ardei kapia rosu
  • 2 teci ardei iute uscat (sau 1/2 lingurita fulgi ardei iute)
  • 1 foaie dafin
  • 2 linguri ulei masline
  • 200 g branza feta
  • 1/2 legatura patrunjel
  • frunze busuioc proaspat
  • sare si piper dupa gust
  • 50 ml ouzo grecesc sau alcool tare
Creveti saganaki

Pentru inceput curatati crevetii de cap si de coaja, cu ajutorul unui cutit taiati-i pe partea exterioara si scoateti tubul digestiv care seamana cu un fir negru. Lasati crevetii deoparte.

Intr-un vas sau o tigaita incingeti uleiul de masline, adaugati ceapa tocata si usturoiul tocat marunt. Caliti la foc mic pana ce ceapa devine moale si sticloasa.

Creveti saganaki

Desfaceti conserva de rosii intregi si adaugati continutul ei in tigaita. Cu ajutorul unei spatule zdrobiti usor rosiile, adaugati foaia de dafin, sare, piper si tecile de ardei iute si continuati sa gatiti la foc mic pana ce sosul format scade la jumatate.

Separat, intr-o tigaita incingeti o lingura de ulei si adaugati crevetii curatati, peste ei presarati sare si piper.

Creveti saganaki

Gatiti crevetii pe ambele parti pana ce devin rumeni. Turnati ouzo peste creveti si cu mare grija inclinati usor tigaia peste flacara pentru a flamba crevetii. Mare atentie sa nu va ardeti!

Creveti saganaki

Taiati rondele ardeiul kapia si puneti-l peste sosul de rosii format.

Peste ardei puneti si crevetii gatiti. Amestecati totul bine.

Creveti saganaki

Scurgeti bine branza feta si rupeti din ea bucatele sau taiati-o cubulete

Puneti bucatele de branza peste creveti si sosul format

Creveti saganaki

Puneti un capac peste vas si lasati sa se gateasca totul la foc mic timp de 5 minute pana ce branza incepe sa se inmoaie usor.

Creveti saganaki

La sfarsit presarati patrunjel proaspat tocat si frunze proaspete de busuioc mov.

Creveti saganaki

Serviti alaturi de o felie de paina cu coaja crocanta direct din vasul in care ati gatit mancarea.

Creveti saganaki

Branza aceea moale, crevetii deliciosi si sosul delicat de rosii sunt o incantare pentru papilele gustative.

Creveti saganaki

O sa va placa la nebunie!

Creveti saganaki

Enjoy!

Previous articleTort de clatite sau Cusma lui Guguta
Next articleSupa rece de piersici si pepene galben
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here