Painica cu ceapa verde 芝麻葱油大饼

47
2226

 

Privind noi toti la painica asta cu ceapa verde, ne ducem cu gandul la Turtitele chinezesti cu ceapa  pe care le-am postat acum ceva timp. Nu stiu care dintre ele este mai renumita in Shanghai: painica sau turtita cu ceapa verde. Ambele sunt delicioase! Numai ca textura lor difera. Azi va povestesc despre cum o painica poate sa creasca la fel de frumos si in tigaie, fara a o coace in cuptor. Daca turtita cu ceapa este crocanta si usor elastica in interior, painica cu ceapa ne minuneaza cu gustul ei , este crocanta la exterior, moale si pufoasa la interior, desfacandu-se in fasii multe si bune impanate cu ceapa. Dar, sa nu va mai fac prea multa pofta. Haida la treaba!
Avem nevoie de:

 

 

200 g faina grau
100 ml apa
1 ou
1 lingurita sare
2 lingurite zahar
1/2 lingurita drojdie uscata
1 legatura ceapa verde
2 lingurite ulei de susan
2 lingurite seminte de susan
Intr-un castron amestecam faina cu 1/2 lingurita sare, numai o lingurita de zahar si drojdia. Facem o gropita in mijlocul amestecului de faina.

 

separat intr-un castronel batem oul, il amestecam cu apa si turnam in gropita de faina formata

 

Amestecam totul pana obtinem un aluat lipicios. Il lasam la dospit pentru o ora. Dupa o ora il pregatim pentru lucru. Il rasturnam pe masa de lucru infainata si il framantam 5 minute
obtinem o biluta de aluat nelipicioasa si usor elastica. O vom lasa sa se odihneasca pe masa de lucru pentru 15 minute, acoperita cu un prosop

 

 intre timp taiem marunt ceapa verde

 

peste lingurita de zahar ramasa punem 2 lingurite de apa fierbinte si amestecam pana se dizolva tot zaharul, lasam amestecul deoparte (il vom folosi mai tarziu pe post de lipici 🙂   )

 

intindem biluta de aluat intr-un dreptunghi cu lungimea de 40 de cm, iar latimea de 20 de cm. Intindeti aluatul cu sucitorul fara grija, aluatul este elastic si nu se rupe. La mine dreptunghiul nu prea a iesit drept, dar a fost ok pana la urma 🙂

 

ungem suprafata dreptunghiului cu ulei de susan si presaram restul de sare

 

presaram toata ceapa uniform peste suprafata aluatului

 

 incepem si rulam aluatul pe lungime, avand grija sa il rulam strans

 

 

 obtinem un sul de aluat lung

 

 rulam sulul de aluat dandu-i o forma de melc

 

 

obtinem un melc gigant  🙂

 

 

 presam usor cu palmele melcul nostru

 

dupa care trecem sucitorul incet si cu grija peste el, avand grija sa nu iasa ceapa afara din aluat. In timpul rularii cu sucitorul (daca atunci cand am format melcul nu am strans aluatul bine), e posibil sa iasa din aluat mici bule de aer. In acest caz, intepam aluatul in laturi cu o scobitoare pentru a permite aerului sa iasa afara. In final vom obtine un disc de aluat cu diametrul de 16 cm.

 

ungem partea de sus a discului de aluat cu solutia de zahar si apa (pentru ca semintele de susan sa se lipeasca de aluat)

 

luam o tigaie cu fundul mai gros, picuram in ea 2 lingurite de ulei vegetal, punem discul de aluat in tigaie cu fata presarata cu susan in jos

 

ungem si cealalta fata cu solutia de zahar, presaram din nou susan

 

punem tigaia pe focul FOARTE mic, dupa care acoperim tigaia cu un capac. Suprafata de jos a discului de aluat se va praji usor, iar datorita capacului vom obtine vapori ce vor ajuta aluatul sa creasca.

 

Nu plecati de langa tigaie! Dupa cateva minute vom observa cum va incepe painica sa creasca. Nu e nevoie sa adaugam mai mult ulei, in cel mai bun caz, putem picura 1 lingurita de apa pe marginile tigaii pentru a aduce si mai multi vapori. Insa nu uitati sa dati focul foarte incet. Painica se arde foarte repede. Painica se prajeste cam in 5-7 minute pe fiecare parte.

 

cu ajutorul unei spatule intoarcem painica pe partea cealalta, punem din nou capacul
daca e nevoie intoarcem din nou painica, dar fiti fara grija, aluatul dinauntru nu este crud!

 

 painica nu va creste mai mult de atat
o lasam cateva minute sa se raceasca, dupa care o putem servi

 

 

aici intoarsa pe cealalta parte 🙂

 

 

 nu va temeti daca este crapata in unele locuri, sau nu este uniforma, asta este farmecu ei! 🙂

 

iar dupa ce o taiati….

 

o minune!

 

mirosul de ceapa verde se va imprastia atat de repede!

 

incat nici nu veti sti ca ati mancat prima felie!

 

 iar a doua felie va fi doar de obisnuinta! 🙂

 

abia la a treia felie veti fi constienti ca inca n-ati dat nimanui sa guste din ea 🙂

 

a patra felie ar fi ca sa fiti siguri ca v-ati saturat…:)

 

a cincea felie….ia stati asa, cate felii are painica asta? :)))

 

Nu va spun! Dar daca vreti sa stiti sigur cate felii are painica asta, eu va sugerez sa va duceti acum in bucatarie si sa o faceti pentru ca eu nu am de gand sa va spun!

 

Enjoy!
Previous articlePrajitura cu migdale si ciocolata cu rom
Next articleBiscotti sarati cu seminte
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

47 COMMENTS

  1. Incantatoare poze!! Musai o fac si eu.. mai ales ca nu-i mult de munca. In afara de irish soda bread, nu ma incumet la alt fel de painici 😉 Dar asta imi face cu ochiul. Pupici

  2. Help!!!Din ce faina ai facut aluatul?Am facut-o cu faina 000
    si a iesit un aluat foarte umed si lipicios sa si rupt putin,nu sant sigura ca sa copt suficient inca nu am gustat-o de aratat, arata aproape bine, sa vedem ce gusta are!Poate ma ajuti cu vre-o idee ,cu ce am gresit?
    Multumesc!

  3. Emily, m-ai facut curioasa cu usturoiul, insa acum nu cred ca gasesc pe undeva usturoi verde. Dar in primavara cand apare usturoiul verde sigur incerc si varianta asta!

  4. Gabriela, nu am incercat sa fac painica aceasta nici fara ou, nici cu praz. Probabil ca tu vrei sa faci o painica de post, nu? Nu stiu cum se comporta aluatul la copt in tigaie daca nu are ou, dar cred ca poti incerca. Nu are ce rau sa fie, nu? Iti multumesc pentru vizita!

  5. Anto, neaparat sa ma inveti si pe mine sa fac irish soda bread ca nu am facut niciodata! Eu nu prea sunt prietena cu aluaturile pe drojdie, ca la mine nu prea cresc. Am vrut sa comand atunci cand am fost noi la restaurant painica din asta, dar au zis ca nu au:(. Eram curioasa sa vad cum este la ei. Pup.

  6. Adela, sa-mi spui daca ti-a placut. Eu una sunt tare incantata de ea, iar prima data cand am facut-o si am gustat din ea, gandul m-a dus exact la painicile pe care le mancam in China. Gustul este identic!

  7. Mandala, eu am facut painica cu faina de grau alba 000. Daca ti-a iesit aluatul lipicios, poate trebuia sa mai adaugi niste faina la framantat. Sau poate nu ai lasat aluatul sa creasca o ora? Dupa ce l-ai framantat, l-ai mai lasat 15 minute sa se odihneasca pe masa? Asta e un moment important, deoarece atunci se dezvolta glutenul. Aluatul devine elastic, se intinde bine si nu se rupe. Gustul cum a fost? Inauntru trebuie sa fi fost coapta painica, pentru ca aburul o coace si in interior fara probleme. Sunt curioasa sa-mi spui cum a fost.

  8. Corina, scuze, au fost ceva probleme pe blogger, acum am reusit sa public mesajul tau! E painica toata ziua! 🙂 Dar cred ca am putea sa o transformam si in prajiturica, nu? Fara ceapa, evident! :))

  9. Andrea, am facut-o, gust delicios,
    pufoasa, moale in interior si crocanta pe exterior, foarte buna doar ca la mine nu se vede asa distinct ca e rulata sa unit aluatul foarte tare, a crescut mult, am si poze nu prea reusite ca zugravesc si numic nu e la locul lui si lumina cam lipseste zilele astea.Am sa o postez si am sa dau link spre tine.
    Multumesc!

  10. Draga Florica,poate painica ta a crescut mai mult si arata un pic mai altfel pentru ca ai facut-o cu faina integrala. Oricum, am vazut pozele si arata super painicile tale. Am sa incerc si eu intr-o zi cu faina integrala. Pup cu drag!

  11. Eu vreau neaparat sa aflu 🙂 cate felii are painica? chiar acu merg la bucatarie si o incerc ! Arata asa de bine, e atat de apetisanta si foarte usor de facut ! Multumesc Andreia, pentru aceste minunate si inedite retete.
    pupici

  12. Absolut delicioasa! Multumesc,Andreea 🙂 Am incercat si turtitele cu ceapa verde si de multa vreme imi doream sa pun in practica si aceasta reteta…ne-a placut la nebunie! :)) Pupici :**

  13. Vai, cate retete am gasit la tine si abia astept sa le incerc. Painea cu ceapa neaparat! si dupa aia am sa incer si cu nuca si scortisoara, pentru pachetel la servici (ceapa e exclusa 😀 ).

    • Anonim, ma bucur ca ne-am cunoscut :). Idee buna sa faci painica asta dulce cu nuca si scortisoara :). Daca nu-ti place cu ceapa, poti incerca si varianta cu branza sau cu masline. Eu am incercat-o si cu masline si mi-a placut mult! 🙂

    • Roberta, nu am incercat niciodata sa o fac la cuptor si nici nu stiu cum iese. Dar crede-ma ca nu este deloc mult ulei. Farmecul acestei painici este sa se coaca la tigaie in aburul obtinut dupa ce ai pus capacul. Se face foarte repede in felul acesta!

    • Uleiul de susan este specific acestei retete. Daca totusi nu ai sau nu vrei sa folosesti, cred ca poti pune ulei de masline in interiorul aluatului, insa nu si in tigaie. Pentru tigaie ar fi bine sa folosesti ulei de floarea soareilui caci rezista mai bine la temperaturi inalte. Spor! 🙂

  14. Arata demential ! Singura mea problena este ca are in componenta ou iar eu sunt vegana !😞 Daca se scoate oul din componenta se schimba mult textura ? Multumesc ! Doamne, ce pofta mi-ai facut ! ❤

    • Buna Carmen! Poti elimina oul din compozitie fara probleme, nu se schimba textura.Eventual, daca ti se pare mai uscat aluatul la framantare sa mai adaugi 1-2 linguri de apa ca sa inlocuiasca lichidul din ou. Multumesc mult ! Si abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit! <3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − one =