Turtite chinezesti cu ceapa verde 葱油饼

52
17391
image_pdfimage_print

 

 

 

 

Vi s-a intamplat vreodata sa uitati sa faceti un lucru foarte important pur si simplu pentru ca ati avut altele pe cap? Mie da, mi s-a intamplat. Spre exemplu am uitat sa postez turtitele acestea minunate. Povestea incepe asa: intr-o dimineata, pe cand mergeam la servici, am simtit venid dintr-o bucatarie un miros de ceapa prajita…Dar era un miros special…nu stiu cum sa va descriu. Probabil ca la ora aceea, oricui i s-ar parea ciudat mirosul de ceapa prajita… Exact in momentul acela gandul m-a dus la aceste turtitele cu ceapa pe care le savuram cu cea mai mare placere in China. Acesta a fost micul meu dejun si uneori si gustarea la pranz pentru vreo 2 ani de zile in Shanghai. Verile in Shanghai sunt de-a dreptul infernale! Pe langa faptul ca este foarte cald, aerul este foarte umed si irespirabil, creand o senzatie de sauna continua. Ca sa va faceti o idee cam cum e vremea, va spun ca pe timp de vara, o bluza spalata si intinsa pe sfoara se usuca in 2-3 zile! Abia mai pe dimineata se racoreste usor si poti iesi cu incredere din casa sa te plimbi. Asa ca imi facusem obicei sa ies dimineata devreme, inainte sa ajung la cursuri, pentru a respira aer cat de cat mai curat si sa trec pe langa chioscul din strada unde se preparau cele mai bune turtite cu ceapa. Si pentru ca marfa era putina, iar chinezii multi, vanzatorul mereu oprea pentru mine cate 2 turtite cu ceapa, asteptandu-ma tacticos sa vin in fiecare dimineata. Dar asta se intampla numai vara, caci iarna nu ieseam asa de devreme din camera. Iarna ma incalzeam cu un terci de orez dulce cu fructe confiate. O bunatate! Sper sa gasesc reteta la el, caci era delicios!

Insa o relatie si mai aproape cu aceste turtite am stabilit-o in momentul in care a venit o prietena chinezoaica la mine la camin ca sa gatim. Ea mi-a aratat cum se fac aceste turtite. Si acum imi vine sa rad cand imi aduc aminte ca am cumparat vreo 3 tigai speciale pentru plita electrica din camin. Afurisita de plita vroia numai un anume tip de tigaie sau de oala (pe care bineinteles ca niciodata nu il nimeream! 🙂 ), iar daca puneai pe ea alt tip, plita piuia in fel si chip minute in sir pana se inchidea singura. Tigaia nepotrivita nici macar nu se incingea pe acea plita! Si intr-un final, cand am nimerit tipul de tigaie potrivit pentru plita, am uitat-o intr-o seara in bucatarie, iar a doua zi disparuse :)). De ciuda, n-am mai cumparat alta, dar macar am folosit-o pe aceea de 2 ori: o data pentru niste snitele care s-au ars prea tare si le-am aruncat (!!) si o data pentru ….daaaa….turtitele cu ceapa! Si acum iar ma umfla rasul cand imi aduc aminte ca nu aveam sucitor pentru intins aluatul si ca atunci am folosit noi o sticla de bere (goala, evident!) pentru a intinde bietele turtite. Acum, dupa atata timp, fac aceste turtite la mine in bucatarie si uneori ma surprind zambind cu gandul la acele vremuri…Dar…sa trecem la reteta:

 

200 g faina de grau
120 g apa clocotita
1 legatura ceapa verde
1/2 lingurita sare
2 lingurite ulei de susan
3 linguri ulei vegetal pentru prajit
Intr-un castron amestecam faina cu sarea, adaugam putin cate putin apa (s-ar putea sa nu fie nevoie de toata apa, depinde de tipul de faina)

 

 

 amestecam cu grija cu o spatula sau o lingura,
pana obtinem o biluta de aluat elastica si moale.

 

 

 O lasam deoparte, acoperita cu un prosop pentru 15 minute. Dupa aceea modelam din ea un sul cam de 12 centimetri lungime

 

 Taiem sulul de aluat in parti egale

 

vom obtine 6 bucatele de aluat pe care le vom transforma in mingiute

 

luam o mingiuta de aluat si o indindem cu sucitorul intr-o foaie foarte subtire

 

 cu ajutorul unei pensule de bucatarie ungem suprafata foii cu ulei de susan

 

taiem ceapa verde in bucati

 

si presaram foaia de aluat

 

rulam foaia de aluat intocmai ca pe o clatita, obtinem un rulou ca acesta
rulam bucata de aluat, dandu-i o forma de melc

 

 iar peste melcul format trecem usor sucitorul, astfel incat sa obtinem o turtita cam cat palma noastra
 prajim in uleiul incins turtitele pana acestea se rumenesc

 

dupa care le scoatem pe servetele de bucatarie
le servim cat sunt calde

 

 alaturi de un sos dulce sau picant

 

 dar neaparat calde sa fie!

 

si cum mai exact se servesc? :))

 

 

se ia o bucata :))

 

se trece prin sos :))

 

si…stiti mai departe! Se savureaza fara mila!
Enjoy!
Previous articleKataifi
Next articleMaramures
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

52 COMMENTS

  1. faine rau.le incerc cu prima ocazie cand fac lipii cu aluat oparit pentru ca aluatul si modul de impachetare este identic doar ca lipiil n-au ceapa si sunt prajite in tigaia uscata.dar reteta s-a notat.pupicei

  2. Super misto! vreau si eu! cat antrenament ai fata draga sa ti betisoarele alea 😉 mie cred ca mi se ineca turtita-n sos.. Deci vreau si eu da? Saptamana viitoare cand te vad sa vi cu turtele in geana ;)) ca le pap cu mana..lasa betilii acasa 😉 TE PUP

  3. Sarah chinezii prajesc cam tot ce prind, mai rar fac ei lipii. Au insa un fel de clatite coapte in tigaie fara adaos de ulei, care se servesc alaturi de carne de rata si legume.

  4. Anto, antrenament am ca n-am avut incotro, a trebuit sa invat in China cand se strangeau la masa cate 10 chinezi hamesitzi de foame :)). Dar sa stii ca aici, antrenament are dragul meu sotz, caci el manuia betisoarele, eu faceam poza :P. Nu-ti garantez ca atunci cand ne vedem vin si cu turtitele in geanta, dar cu betisoare sigur vin si te invat si pe tine. Iau cateva alune si te pun sa le mananci pe toate cu betisoarele. Ha, ha…abia astept!

  5. Buna, Andreea!

    Am descoperit blogul tau si-mi place foarte mult, de aceea as vrea sa te intreb daca esti interesata de un schimb de link-uri?! Blogul meu este: http://deeea.ablog.ro . Daca esti interesata, raspunde-mi pe blog.

  6. Andreea…sper din tot sufletul ca esti bine, iar faptul ca nu ai mai postat pe blog sa fie doar din cauza ca esti in vacanta. Daca, cumva, ai nevoie de-o mana de ajutor, ti-o intind cu mare placere. Dar, eu sper ca esti bine !!

    Cristina

  7. SARU'MANA PT RETETA. E PRIMA DATA CAND INTRU PE BLOGUL TAU SI ACEASTA E PRIMA RETETA CHINEZEASCA PE CARE AM FACUT-O….A IESIT SUPER BUNA
    SA ITI DE'A DOAMNE DOAMNE MULTA SANATATE SI SA MAI FACI RETETE ASA DE BUNE

  8. Fetelor, va multumesc din suflet pentru cuvinte! Va raspund mai tarziu caci dupa cum va ziceam, am lipsit motivat de pe blog. Viviana, Elena, Bucate apetisante, sper sa va placa turtitele!

  9. Brandusa si Cristina, sunt bine acum. Intr-adevar am trecut prin niste momente mai neplacute, dar totul e bine acum. Am ridicat fruntea si merg mai departe. Va multumesc din suflet!

  10. Andreea, doar ce am terminat de mancat turtitele, le-am servit cu sos "sweet chili sauce" (cumparat) si fara bete (ca nu am si nici nu am incercat). Au fost foarte bune, cu siguranta o sa le mai fac, si cred ca pot sa le fac si cu alte arome, desi in cazul ala nu vor mai fi chinezesti 🙂 Ma gandesc la ceapa verde si dovlecel, servit cu sos de rosii, cam in stil italian. Singurul comentariu ar fi ca mi-a trebuit mai multa apa sa fac coca, si am adaugat odata cu ceapa si niste seminte de susan care isi faceau veacul in bucatarie. Excelenta idee, pranz sau gustare gata in jumatate de ora. Multumesc pentru reteta!

  11. Mihaela, ma bucur ca le-ai incercat! Sunt intr-adevar foarte bune, iar combinatiile pot fi nenumarate. Dar dupa cum ai spus si tu, nu cred ca ar mai fi chinezesti in acest caz. Insa daca iti plac, le poti face oricum doresti. In curand am sa postez o alta varianta a acestor turtite, sper sa-ti placa si aceea. Pup!

  12. Rox, draga mea, ma bucur ca le-ai degustat acolo in China! In ce zona mai exact? Si daca ai mancat turtite din astea, sigur ai mancat si painica din aia super cu ceapa verde, nu? Eu ma pregatesc sa fac si reteta asta, sper sa-mi iasa la fel de bine. Desi gustul Chinei e incomparabil…

  13. In Guangzhou am stat, si da, am mancat si painici de orez, foarte bune si acelea. Aici unde am stat aveau si o turta cu ceapa verde maaare mare din care taiau si vindeau la gramaj.
    Mi-e dor acum de un peste prajit pe care il faceau ei intr-un anume fel de salivez numai gandindu-ma.

  14. Le-am incercat si eu in seara asta. Arata grozav in forma asta de melcisiori si sunt delicioase. Multumesc pentru reteta si pentru povestile interesante de pe blogul tau. Felicitari !

  15. Ce bine arata si ce usor se fac! Tocmai te-am descoperit, din pacate din cauza fraudei. Imi plac mult fotografiile pe care le faci mancarurilor (nu-i de mirare ca e tentata lumea sa le fure).

  16. Doamne cat talent ai la povestit…numai cat am citit imi ploua in gura…arata fantastic de bine…numai ca trebuie sa astept sa plec la tara ca sa lep pot face ca sotul meu detesta ceapa mai ales prajita…pfff..ce chin pt mine… Felicitari si pentru poze ..bestiale

    • Iti multumesc mult, Naty! Ai putea sa le faci si fara ceapa verde. Sau cu branza, dar o branza mai tare si nu foarte multa. Cred ca ar iesi bune si l-ai putea bucura si pe sotul tau! 🙂

  17. Mda..le-am facut si eu…mi-au iesit dar…cu riscul ca par carcotasa nu mi-au inspirat nimic…un fel de mancare a chinezului sarac sau cum?Azima de o facea bunica la tara pe plita era super gustoasa incomparabila cu turtita chinezului…Nu te supara pe mine Andreea gusturile nu se discuta dar nah…mie imi place foarte mult mancarea chinezeasca mai putin turtitele astea…aaaa…si inca ceva…copilului meu i-au placut!

    • Draga mea Anonim, chiar nu e nicio suparare! Azima de la tara este atat de buna si niciodata nu am sa reusesc sa o fac asa cum o facea si bunica mea. Turtitele astea se mananca dimineata, sau in loc de taitei la masa, dar nu peste tot. Sa stii ca prima data nici pe mine nu m-au incantat pentru ca mi s-au parut grele la stomac si tare uleioase. Intr-adevar chinezul ala le prajea in mult ulei. Dar cu timpul au inceput sa-mi placa, mai ales daca au sos de soia si otet de vin. Mai mult de 2 nu prea se pot manca, pica greu. Painica cu ceapa ai incercat-o? Nu e asa gretoasa. Dar daca nu esti fan ceapa verde gatita…s-ar putea sa nu-ti placa nici aceasta. Una peste alta, ma bucur ca esti fan mancare chinezeasca :). Mult succes! Pup.

    • Ana, asa e ca sunt delicioase? :). Cum faci tu sosul acela de rosii? poate il folosesc si eu prin bucatarie la alte preparate :). Cu mult drag! 🙂

    • Teodora, sa stii ca eu in postarea ta vad numai poze! :D. Trebuia sa fie si poveste scrisa, nu? 🙂 Sincer, daca ar fi acolo poveste scrisa, mi-ar parea tare rau sa nu o pot citi :(. Dughenele alea de restaurant..ah, nu o sa le uit niciodata! :D. Si Felia aia de paine cu ceapa…neaparat pusa in punga! :))). Cand o cumparam, era oarecum crocanta. Dupa ce se mai racea si mai statea si in punga, facea un condens si devenea moale…parca nu mai imi placea asa mult :))).

    • Sunt fan al bucatariei chinezesti. De ani de zile colectionez retete. Insa acest SIT e extraordinar. Felicitari… felicitari… De regula ma multumesc sa colectez retele si.. evident sa le incerc. De asta data am simtit nevoia sa reactionez si sa multumes.
      Adrian

    • Adrian, iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase! Esti binevenit oricand pe blogul meu. Daca ai intrebari sau nelamuriri mi le poti lasa aici in comentarii si iti voi raspunde, in masura in care voi putea. Sper sa postez mai multe retete chinezesti pe viitor ;). O seara placuta!

  18. De la data ultimului mesaj am ,,invartit,, mai multe turtite. Si simple dar şi din aluat de pâinică in care era drojdie. Ultimele s-au umflăţit , au fost ff bune. Cpiii mei sunt încântaţi. Merg tăvălite şi prin sos de soia dark (care are o densitate mai mare şi mie mi se pare că are şi un gust mai bun.)Incă odată mulţumim.
    Adrian

    • Turtitele astea pot da dependenta! :))). Si painica e buna foc! Mai puteti folosi sweet chilli sauce, daca va place. Ma bucur ca le-ati incercat si pe acestea!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here