Chinese fortune cookies-prajiturele chinezesti cu ravas

33
7949
Sunt dragute si tare bune. Servite la masa, vor constitui nu numai un deliciu culinar, ci si o mare surpriza pentru invitati. De asemenea, se vor amuza copios cautand prin ele dupa mesaje de bine si urari. Oricat de mult ma veti uri pentru ceea ce va voi spune acum, trebuie sa va stiti faptul ca aceste mici prajiturele nu vin de fapt din China. Sunt intr-adevar asiatice, dar mai degraba vin din Japonia dar acelea au in compozitie miso si susan. Si pe deasupra, mai si distrug acest mit spunandu-va ca eu cat am stat in China, nu am vazut printre dulciurile traditionale si aceste fortune cookies, dar chinezii le cunosc si chiar le-au dat si denumiri in chineza precum 幸运并 sau 幸运签语饼. Foarte renumite sunt in restaurantele chinezesti din America, si cred ca mai mult de aceea chinezii le-au acceptat, pentru a nu distruge mitul americanilor :). Exista o intreaga disputa cu privire la aceste prajiturele cu ravas, dar acum eu ma intorc la reteta mea.
Pentru inceput, ceea ce vreau sa va spun este faptul ca am incercat sa coc foile acestor cookies si pe hartie de copt si nu a mers bine. De aceea, va sfatuiesc sa folositi o foaie de silicon in loc de hartie de copt. Pe hartia de copt se lipesc si capata o forma ciudata.
Ne trebuiesc urmatoarele:
2 albusuri de ou
1/2 lingurita esenta de vanilie
1/2 lingurita esenta de migdale
3 lingurite de ulei
8 lingurite faina+2 lingurite amidon
8 lingurite zahar
3 lingurite apa
si…bineinteles …ravasele!
mai intai incingem cuptorul la 170 grade Celsius si pregatim o tava tapetata cu hartie de copt
 Intr-un castron batem albusurile spuma ca pentru bezele

 

adaugam jumatate din cantitatea de zahar, esenta de vanilie, esenta de migdale si uleiul si continuam sa mixam
apoi adaugam si restul de zahar si faina amestecata cu amidonul
amestecam apoi cu cele 3 lingurite de apa si obtinem aceasta constistenta
 luam cate o lingura din compozitie
si turnam pe foaia de silicon
apoi cu spatele lingurii nivelam compozita trasand un cerc cu diametrul de 5 centimetri; este bine sa trasam pentru inceput numai 2 astfel de cercuri, caci dupa copt, se vor intari foarte repede. Dam tava la cuptor pentru 5 minute, sau pana cand marginile aluatului vor capata o culoare usor maronie
pregatim ravasele si le indoim in doua
si de asemenea mai pregatim o cana , goala, evident! 🙂
 aluatul este copt, dupa cum ziceam, are marginile maronii, cu o consistenta usor lipicioasa, asa si trebuie sa fie!
imediat, cat inca este fierbinte, cu ajutorul unei spatule sau a lamei unui cutit, dezlipim “fursecul” de pe hartia de copt si il intoarcem pe partea cealalta

 

in mijlocul fursecului asezam ravasul indoit in doua
unim cele doua margini ale fursecului, apasand bine ca sa se lipeasca intre ele
 imediat luam fursecul si il mulam pe marginea canii, il vom tine asa cateva secunde pentru a capata forma specifica prajiturelei
dupa cum spuneam, e o chestie de cateva minute, caci fursecul se va intari foarte repede
astfel am reusit sa dam forma prajiturelei…
continuam si cu restul de aluat; prajiturelele astfel formate s-ar putea sa aiba tendinta sa se desfaca, le vom pune intr-o tavita de briose, sau in cescute, cu deschizatura in jos. In acest moment, ele in ca sunt lipicioase, asteptam sa se usuce de tot si apoi le putem pune pe farfurie.

 

 se pastreaza in cutii de metal inchise
cu cat se pastreaza mai mult, cu atat devin mai crocante
 sunt tare bune, cu un gust pregnant de migdale
Fetelor, in aceste mici prajiturele am pus pentru voi toate, ravase numai cu urari de bine, cu multa sanatate si impliniri nenumarate! Poftiti fiecare sa va luati cate o prajiturica cu ravas. Sunt destule pentru toata lumea!
 Sa fiti fericite si iubite!
SARBATORI FERICITE!Cu mult drag, Andreea! 🙂
Previous articleChocolate cookies
Next articleTort cu piersici
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

33 COMMENTS

  1. Andeea,
    Cum pastram fursecurile calde pana le manevram pe toate si le impachetam ?Spui ca se intaresc repede.

    Sarbatori fericite si tie.
    iti doresc din inima numai bucurii
    si impliniri.

  2. Lia draga, dupa cum ziceam si in postare mai sus, turnam pe foaia de copt numai cate 2 cerculete ca sa nu se intareasca dupa ce s-au copt. Deci numai cate doua odata.Punem ravasele in ele si dupa ce le-am impachetat, ne apucam de urmatoarea tura de copt.

  3. Craciun Fericit draga Andreea! Felicitari pentru blogul tau minunat si mai ales ca ne dezvalui si noua din secretele bucatariei chinezesti! Eu, una, ador "chinezariile", dar numei cele culinare si arhitecturale. Sanatate, bucurii, impliniri si un An Nou 2011 plin de sperante, succese si creatii culinare! Cele mai calde imbratisari din Montreal! Pupici!

  4. Davella, iti multumesc pentru vizita! Toate cele bune iti doresc si tie, sa ai parte numai de realizari, si multa sanatate. Zilele aceastea am facut pauza de retete chinezesti, caci chinezii nu prea serbeaza Craciunul (doar in spirit comercial, mai nou) dar am sa revin la tigaile chinezesti. Sper sa fie ceva din retetele chinezesti si pe gustul tau. Te pup.

    • :)) sa stii ca mie mi s-a parut un pic mai complicata. Si ia ceva timp, mai ales ca trebuie sa faci numai cate 4 deodata, apoi sa reiei toata operatiunea :)). Cum ti-au iesit? 🙂

    • buna..am respectat pasii si totusi nu a vrut sa-mi iasa, aluatul s-a rumenit pe margini numai ca nu a vrut sa se lipeasca! se rupea cand il indoiam..ce nu a mers?

    • Anonim, sa stii ca nici mie nu mi-au iesit de prima data. Aluatul se rumeneste intr-adevar pe margini, si uneori se rupe atunci cand este pliat. Trebuie sa te misti foarte repede atunci cand pliezi fortune cookies. Cum ai scos tava din cuptor, imediat introduci o spatula pe sub discul de aluat si pliezi imediat, altfel discul de aluat se raceste foarte repede si nu mai poate fi pliat. De aceea se rupe atunci cand il indoi. Mult succes!

  5. buna, am 11 ani, am incercat reteta ta cu o mica greseala la zahar(in loc de lingurite am pus linguri :))) ) esenta de migdale(am folosit esenta de rom) amidon(nu am pus) si esenta de vanilie (am folosit zahar vanilat, , am facut 2, eu nu leam gustat, dar tata a zis ca sunt bune si chiar arata bine. eu in loc de hartie de copt am folosit ulei, dar arata la fel, abia astept sa le scot din cuptor :3 pe urmatoarele sa gust si eu, am sa mai folosesc reteta ta, am auzit ca eu buna si e si usor de facut 🙂

    • Buna! La numai 11 ani te-ai si apucat sa faci fortune cookies? :)). Wow, esti tare! Sa stii ca mie una mi se par un pic cam complicat de facut, mai ales ca trebuie sa stai dupa ele si sa faci cate 4 odata. Pe ulei nu am incercat sa intind aluatul, m-am gandit ca se lipeste prea tare, dar daca tu zici ca ti-au iesit asa, este super bine. Asiaticii in general nu folosesc esenta de rom, de aceea este pus in ele esenta de migdale. Amidonul ajuta aluatul sa nu se rupa atunci cand este pliat. Te astept in continuare sa faci si alte retete de la mine. Mult succes!

  6. cum le pot pastra de pe o zi pe alta proaspete? vreau sa le fac o surpriza prietenilor mei vineri dar doar joi am timp de gatit. am auzit ca in cutii metalice inchise ermetic?

    • Buna Raluca! Aceste fortune cookies sunt crocante. Cu cat le pastrezi mai mult, cu atat devin mai crocante, deci vor fi si mai bune. Ideea este ca atunci cand le desfaci, trebuie sa se "sparga", astfel incat sa gasesti biletelul dinauntru. Eu le-am tinut si o saptamana la temperatura camerei si au fost super ok. Deci poti sa le faci linistita si cu cateva zile inainte, se pastreaza foarte bine.

    • Buna! Nu neaparat hartie speciala. Eu am printat ravasele pe coala normala A4 si au rezistat fara probleme. Deci nu cred ca e nevoie de altfel de tip de hartie. Mult succes!

    • Iraida, in mesajele din fortune cookies poti scrie orice doresti tu. Daca vrei, poti scrie un proverb, sa zicem, o ghicitoare, un titlu de carte care sa te duca cu gandul la ceva frumos..orice vrei tu. Eu am scris mesaje de tip profetie 🙂 adica "vei avea o viata frumoasa" sau "cineva te iubeste" :), sau "vei intalni iubirea vietii tale" , mesaje de incurajare " nimic nu-ti poate sta in cale, esti o luptatoare"…etc. Pe unul dintre mesaje am scris chiar "te iubesc" :). Am impartit fusecurile cu familia mea si ghici, acel "te iubesc" a picat in mana cumnatului meu! :)). Asa ca ai grija ce scrii in ele! :)). Spor in toate, iti doresc!

  7. Buna seara…faceti aceste prajiturele si la comanda? Ideea mea este sa le pun ca marturii la nunta…va rog sa imi lasati un msg cu pretul pe 70buc.

    • Buna seara! Nu am facut pana acum fortune cookies la comanda, sunt destul de migaloase. E o idee frumoasa sa le puneti ca marturii pentru nunta. Imi pare rau, dar nu va pot ajua. Mult succes!

  8. Buna ziua! Va multumesc mult pentru acest articol, chiar aveam nevoie. Totusi, imi puteti spune daca stiti vreun inlocuitor pentru ou, in asa fel incat fursecurile sa fie de post? Va multumesc inca odata! <3

    • Buna seara! Nu am facut niciodata fara ou aceste fortune cookies si nici nu stiu daca si cu ce l-ati putea inlocui. Mai caut in stanga si in dreapta 🙂 si daca aflu pe undeva va dau de stire. O seara placuta! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + fourteen =