Tiramisu clasic

2
1543
Tiramisu clasic

Tiramisu clasic este unul dintre cele mai usoare deserturi pe care le-ati putea face vreodata. Piscoturi insiropate in cafea, o crema lejera cu mascarpone si ceva cacao pe deasupra.

De fiecare data cand vorbesc despre Tiramisu clasic lumea se imparte in doua parti: cei care pun ou crud in crema si cei care nu pun ou deloc. Cred ca am mai povestit aici pe blog ca eu una nu mananc oua crude in prajituri si ca prefer mereu sa le pasteurizez. De fapt…nu-mi plac oule crude sau mai putin gatite. Pur si simplu nu pot sa le suport. Insa daca sunt prelucrate termic, sunt super ok cu ideea si atunci le pot manca cu incredere.

De aceea nici ouale folosite in acest Tiramisu clasic nu fac abatere de la prelucrarea termica, mai ales ca de acum incolo vin caldurile si chiar nu mi-as dori un desert cu ou crud pe o vreme torida!

Sunt sigura ca fiecare dintre voi ati facut cel putin o data in viata Tiramisu, mai ales de Sarbatori, Craciun sau Paste. Vara, cel putin, este un desert genial pentru ca nu necesita coacere, iar piscoturile acelea cumparate sunt numai bune pentru blat.

Tiramisu clasic

Nu vin sa va spun aici legenda acestui desert Tiramisu caci sunt sigura ca o cunoasteti :), ci doar sa va spun ca pentru mine deserturile cu cafea sunt cele mai bune deserturi! Iubesc cafeaua si toate derivatele ei, asa ca si Tiramisu clasic face parte din aceasta categorie.

Acum multi, foaaarte multi ani, am facut acest tort Tiramisu fara oua, dar cu cafea solubila in compozitie. Pentru ca a fost un tort festiv, i-am pus si niste cirese in alcool.

Din categoria deserturi cu cafea mai gasiti pe blog niste prajiturele cu nuci si cafea, un cheesecake cu cafea, tort cu ciocolata si cafea, biscotti cu nuci si cafea, si bineinteles Dalgona panna cotta.

  • Ingrediente:
  • 250ml cafea tare preparata (rece)
  • 50 ml Amaretto (sau cognac)
  • 20-22 piscoturi
  • 3 galbenusuri ou
  • 100 g zahar
  • 350g mascarpone
  • 30 ml vin Marsala (optional) sau inlocuiti cu rom, cognac…
  • 2 lingurite zahar vanilat sau extract de vanilie
  • 250 ml frisca lichida rece
  • 30 g cacao pentru pudrat

Pentru crema: pregatiti pe foc un bain marin, puneti galbenusurile de ou impreuna cu zaharul intr-un castron si puneti castronul pe bain marin. Amestecati incontinuu cu ajutorul unui tel ouale si zaharul pentru 5 minute pana ce ouale incep sa devina pufoase si se deschid la culoare. Alternativ, puteti face acest lucru si cu un mixer de mana. Luati galbenusurile de pe foc si continuati sa mixati pana ce galbenusurile isi dubleaza volumul si obtineti o spuma aerata si usoara.

Tiramisu clasic

Adaugati mascarpone, vinul Marsala si zaharul vanilat. Incoporati totul bine pana obtineti o crema. Bateti frisca lichida pana obtineti o spuma densa si incorporati frisca in crema de mascarpone.

Pentru montat: intr-un castron sau o farfurie adanca puneti cafeaua rece impreuna cu Amaretto si amestecati bine. Treceti foarte rapid piscoturile prin amestecul de cafea si puneti-le intr-o tava, asezandu-le unul langa celalalt. Nu inmuiati prea mult piscoturile in cafea, caci se vor imbiba prea tare cu lichid si nu vor sustine Tiramisu. Deci treceti rapid de tot un piscot pe o singura parte prin cafea, dupa care il asezati imediat in tava.

Tiramisu clasic

Dupa ce ati pus primul strat de piscoturi turnati peste ele o jumatate din crema de mascarpone. Nivelati bine cu ajutorul unei spatule si continuati cu al doilea strat de piscoturi inmuiate rapid in cafea.

Tiramisu clasic

Pentru un aspect mai frumos, puteti pune restul de crema intr-un pos cu dui rotund si sa faceti mici globulete de crema pe deasupra. Daca nu aveti rabdare sau nu vreti un Tiramisu atat de pretentios :), atunci puneti restul de crema pe deasupra piscoturilor si nivelati bine cu o spatula.

Dati Tiramisu la frigider pentru 6 ore sau cel mai bine peste noapte. Va sfatuiesc ca abia inainte de a servi Tiramisu sa il pudrati pe deasupra cu cacao. Stand la frigider cacaoa trage umezeala si nu are un aspect placut.

Prin urmare, inainte de a servi Tiramisu clasic, pudrati-l cu cacao. Serviti alaturi de cei dragi!

Tiramisu clasic
Previous articleCozonac cu aluat oparit
Next articleTarta cu capsune
Andreea
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

2 COMMENTS

    • Nu este asa complicat de facut. Poate o sa vina si ziua in care o sa vreti sa il faceti :). Merita la cat este de bun!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 4 =