Cheesecake cu zmeură și ciocolată

33
42476
image_pdfimage_print

 

Intr-o ultima zvacnire a verii, va prezint acest cheesecake cu zmeura si ciocolata pe care il visez de ceva timp incoace. Ideea de baza a pornit de la deliciosul Cheesecake cu ciocolata, care a avut mare succes. Mi-am adus aminte de acel cheesecake atunci cand Cristina si fetita ei Mara l-au facut  dupa reteta mea si din care am avut si eu norocul sa gust. Al lor a iesit chiar mai bun decat al meu! Mi-a placut din nou ideea de bucatele de ciocolata in compozitie, incat am zis ca trebuie neaparat sa fac ceva cu fructe. Si am ales unul dintre fructele mele preferate: zmeura! 🙂 In plus, daca in general aveti probleme cu prepararea gelatinei, de data asta chiar o sa va descurcati foarte bine si va fi foarte simplu!
Pozele mele nu au iesit grozave, insa sper sa nu va dezamageasca si sa va convinga macar sa incercati acest cheesecake pentru ca este tare bun!
Ingrediente:
(pentru cheesecake cu diametrul de 20 cm)
200 g biscuiti cu cacao
120 g unt
250 g mascarpone
200 g crema de branza
150 g zahar
200 ml frisca lichida
300 g zmeura proaspata sau congelata
15 g gelatina granule
2 lingurite zahar vanilat
(optional) 1 lingurita apa trandafiri
100 g ciocolata neagra
pentru ornat:
100 g ciocolata neagra
75 ml lapte
50 g unt
zmeura proaspata
 Intr-o craticioara puneti zmeura impreuna cu zaharul si puneti pe aragaz la foc mic. Lasati sa fiarba amestecul timp de 10 minute amestecand din cand in cand. Cu ajutorul unei linguri sau al unei spatule puteti pasa usor zmeura din cand in cand, pana obtineti un sos lichid.

 

Hidratati gelatina granule in 5 linguri cu apa rece si lasati-o la temperatura camerei timp de 10 minute. Intre timp turnati amestecul fierbinte de zmeura intr-o sita deasa asezata deasupra unui bol incapator. Cu ajutorul unei linguri pasati bine de tot zmeura astfel incat sa ramana in sita numai semintele. Puteti face acest lucru si cu ajutorul unui mixer de mana :), puneti paletele mixerului in sita si porniti mixerul la treapta 2, apoi treapta 3. Rezolvati treaba mult mai repede si mai bine! :). In piureul de zmeura obtinut (care trebuie sa fie cald inca) puneti gelatina hidratata si amestecati bine. Lasati la temperatura camerei sa se raceasca de tot.

 

Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu un facalet, zdrobiti fin biscuitii de cacao si puneti-i intr-un bol.
Tapetati cu hartie fundul unei forme de tort
Topiti untul si turnati-l peste biscuiti.
Amestecati bine pana ce untul este absorbit de biscuiti, dupa care turnati compozitia in forma de tort pregatita.

 

presati amestecul in tava de tort cu palma sau cu ajutorul unui pahar pana ce obtineti un blat compact. Dati forma de tort la frigider pentru 10 minute.

 

dati pe razatoarea mare cele 100 grame de ciocolata neagra

 

Intr-un bol amestecati mascarpone si crema de branza.

 

Turnati peste piureul de zmeura, zaharul vanilat si apa de trandafiri (daca folositi)

 

separat, intr-un vas bateti frisca lichida, pana obtineti o compozitie spumoasa. Adaugati frisca la amestecul de branza si zmeura.

 

incorporati ciocolata rasa, amestecati usor cu o lingura

 

Transferati blatul de biscuiti pe platoul de servit. Acum, blatul deja este compact, il puteti scoate din forma de tort, dezlipiti hartia de copt si puneti-l pe platoul de servit. In jurul lui montati din nou inelul de la forma de tort. Turnati tot amestecul si dati la rece pentru 4 ore sau cel mai bine, lasati peste noapte sa se intareasca complet.

 

 

treceti un cutit prin apa fierbinte, dupa care treceti cutitul pe marginile formei ca sa puteti desprinde mai usor cheesecake-ul. Scoateti cu grija inelul de tort.

 

Intr-un ibric mai mic, puneti  laptele si untul, aduceti la punctul de fierbere. Stingeti focul si adaugati ciocolata neagra rupta bucati. Amestecati bine pana obtineti o compozitie semi-lichida.

 

Turnati ciocolata din ibric direct deasupra cheesecake-ului, ajutandu-va de o lingura, astfel incat ciocolata sa curga si pe margini.

 

 pentru decor puteti face cateva aschii de ciocolata cu ajutorul unui cutit
 eu am ales sa pun numai in mijloc
iar pe margini, si in centru zmeura proaspata

 

mai dati cheesecake la frigider pentru 1 ora si este gata de servit
inca o poza cu ciocolata “in curgere” 🙂

 

 

 eu una nu am avut rabdare sa las cheesecake-ul la frigider, astfel incat sa se raceasca ciocolata de deasupra, si nu am facut bine
felia s-a taiat bine, in schimb…

 

pe margini a iesit cu urme de ciocolata de pe deasupra.

 

 

Una peste alta, a iesit un cheesecake racoros, delicios si minunat. Ah, ce stiu sa ma mai laud! :))

 

Enjoy!
Previous articleChifle mici cu mozzarella
Next articleBiscuitei sarati cu branza
Povestea Andreea’s Chinesefood a început din dragoste pentru limba chineză, cultura și mâncarea chinezească. În cei doi ani petrecuți în China, am gustat zeci de preparate chinezești care mi-au încântat papilele și m-au făcut să îmi doresc să aflu ce arome și savori se ascund într-un bol de mâncare. Așa m-am hotărât să intru în bucătăriile restaurantelor din China și să privesc bucătarii când îmi gătesc mâncarea. În acest fel am cunoscut multe din secretele bucătăriei chinezești și m-am îndrăgostit iremediabil de arta culinară chineză. Vă aștept aici cu povești, tradiții și delicii chinezești, cu iubire și pasiune pentru gătit!

33 COMMENTS

  1. ador apa de trandafiri in prajituri… in orice, de fapt, chiar si in cafea pun eu!. cheesecake-ul asta arata fabulos!! si mie imi place exact asa, cu ciocolata in curgere 😀 e mai artistic 😀

    • Daaaa…si eu m-am obisnuit sa pun apa de trandafiri in multe chestii! Dar in cafea n-am pus :D. Acolo chiar nu stiu ce gust ar avea! :)). Am capatat fetis cu ciocolata aia in picaj, am aplicat-o pe cateva torturi si nu ma pot vindeca :))).

  2. Uaaa ce bine arataaaa, o sa fac si eu zilele astea, mor dupa cheese-cake-urile tale!
    Dar oare zmeura nu merge si cruda, amestecata direct in brinza? Parca nu as ucide-o la fiert. Ce zici?

    • Cu zmeura cruda n-am incercat, trebuie sa iasa foarte misto. Ideea e sa scoti cat mai mult piure si sa lasi cat mai multe seminte in sita. Apoi va trebui sa prepari gelatina separat si sa o adaugi la crema de branza si piureul de zmeura. Si mai e o chestie. Imi e teama sa nu se oxideze piureul ala de zmeura a doua zi, adica sa nu capete o nuanta usor spre maro. Eventual cand pasezi zmeura proaspata sa pui si cateva picaturi de lamaie. Si inlocuieste zaharul normal cu zahar pudra ca sa iasa compozitia mai fina. Mult succes! :*

    • Daniela, iti multumesc mult! Eu sunt sigura ca o sa-ti iasa chiar mai frumos decat mi-a iesit mie! Se face foarte usor! Si pana la urma, gustul conteaza! Asa ca nu-ti face probleme! Pup cu drag!

    • Gabi, draga mea, iti multumesc tare mult! Gustul a fost bun, intr-adevar! Iar partea cu laudatul…mai mult faceam misto de mine, sa stii! :)). Pozele nu au iesit asa frumos cum mi-as fi dorit eu, sper ca data viitoare sa fie mai bine. Pup!

    • Oups! Mirela? Nope, aici e Andreea :). Folosesc crema de branza Philadelphia, asta mi se pare deocamdata cea mai buna de la noi de pe piata. Cu placere! 🙂 Andreea, sunt, da? Nu Mirela 🙂

    • Nu, daca le strecori nu le mai folosesti. Eu le-am strecurat ca sa obtin o textura mai fina. Daca doresti cu tot cu seminte, nu e cazul sa mai strecori zmeura.

  3. Totul este absolut la superlativ, produsul final, pozele, descrierea etapelor de preparare !
    Putem inlocui zmeura cu mure, pentru ca am la congelator din productie proprie…?
    Ce gramaj as putea adecva la o forma de tort cu diametrul de 25 cm?
    …vreau sa fac o surpriza prin prepararea acestui desert delicios.

    • Nu are nimic, doar ca cheesecake va iesi mult mai subtire, nu atat de inalt. Sau puteti dubla cantitatile pentru a obtine un cheesecake inalt cu diametrul de 26 cm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here